Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Επιτηρητής αντλίας 220V

GeorgeZ
06-01-18, 14:34
Καλή Χρονιά.

Προτείνει κάποιος κάποιο τρόπο να ξέρω ότι μία αντλία μεταβαλλόμενων στροφών λειτουργεί;
Είναι σε έναν χώρο με πολύ φασαρία και vibration και δεν έχω πρόσβαση στον άξονα.

Λέω απλά να βάλω ένα επιτηρητή έντασης με ένα buzzer για alarm με την προϋπόθεση ότι η αντλία τραβάει κάτω από 15Α

vasilimertzani
06-01-18, 16:14
Το καλυτερο ειναι να βαλεις να μετραει πιεση του νερου.

alto2
06-01-18, 22:26
Εναλλακτικά θα πρότεινα ένα αμπερόμετρο στη γραμμή της αντλίας, το θεωρώ πιο "ακριβές" από ένα μανόμετρο

klik
06-01-18, 23:40
Μπορείς να βάλεις θερμικό που θα ρυθμίσεις το ρεύμα για τη δουλειά αυτή με μια extra NO επαφή. Στην extra επαφή συνδέεις το buzzer για να σφυράει όταν το θερμικό ανοίξει.

chipakos-original
07-01-18, 04:58
Αν η αντλία είναι για άντληση νερών τότε ένα πιεσοστάτη ή ροόμετρο με μαγνητική επαφή και κατάλληλο ηλεκτρονικό κύκλωμα.

GeorgeZ
07-01-18, 14:04
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.
Η αντλία κινεί λάδι σε κλειστό κύκλωμα - και αλλάζει την πίεση (στροφές) ανάλογα με την περίπτωση.
Δουλεύει χρόνια με τις σχετικές συντηρήσεις ανά εξάμηνο αλλά δεν έχει κανένα τρόπο να δεις ότι λειτουργεί. Θέλουν μια ένδειξη / alarm αν κάτι δεν πάει καλά.

Θερμικό έχει, της ABB (MS325 - 690V - 20A) αλλά δεν έχει κάποια επαφή ελέγχου. Το πιο απλό είναι να βάλω στη έξοδο του θερμικού ένα ρελέ και να οδηγήσω την σειρήνα.
Το θέμα είναι ότι έχει τύχει περίπτωση να πάψει να λειτουργεί η αντλία χωρίς να πέσει το θερμικό.

Για αυτό έλεγα να βάλω έναν επιτηρητή έντασης αλλά ποιόν;

vasilimertzani
07-01-18, 19:29
Λόγω ότι είναι μεταβλητών στροφών ,δεν έχεις μόνο το θερμικό σαν σφάλμα.την τάση στην αντλία δεν την έχεις σταθερή,ούτε και την συχνότητα οπότε τα ρελέ τα ξεχνάμε.η θα χρησιμοποιήσεις ψυχρή επαφή του ρυθμιστή στροφών η μηχανική επαφή από την αντλία.
Η καλύτερη λύση είναι μηχανική επαφή.μια βαλβίδα που θα αλλάζει κατάσταση στα 0,5 ,10, 50 bar .

klik
08-01-18, 05:28
Φτερωτη ψυξης στο πισω μερος της αντλιας υπαρχει; ειναι προσβασιμη;

GeorgeZ
08-01-18, 19:51
Στο ρυθμιστή στροφών δεν έχω πρόσβαση. Κάποιο inverter θα είχε έξοδο alarm...

Φτερωτή υπάρχει. Να βάλω μετρητή παλμών π.χ. με έναν μαγνήτη πάνω στη φτερωτή; Θα θέλει "πατέντα" αλλά είναι εφικτό.

alto2
08-01-18, 21:36
http://www.pelc.gr/el/panel-instruments/166-%CF%88%CE%B7%CF%86%CE%B9%CE%B1%CE%BA%CE%BF-%CE%B1%CE%BC%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%BF%CE%BC%CE%B5%C F%84%CF%81%CE%BF-%CF%80%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1-36x72mm-%CE%BC%CE%B5-%CE%B5%CE%BE%CE%BF%CE%B4%CE%BF-%CF%81%CE%B5%CE%BB%CE%B5.html Αυτό μήπως κάνει?

pts.
08-01-18, 21:48
Προσωπικά δεν θα πείραζα τη φτερωτή γιατί δεν θα είναι πλέον ζυγισμένη και θα δημιουργήσει πρόβλημα στα ρουλεμάν.
Δεν ξέρω τι ακριβώς κάνει το σύστημα , αν θέλεις γράψε λεπτομέριες για να δούμε τι από όλα όσα έχουν αναφερθεί ταιριάζει περισσότερο.
Βάλε ένα μετρητή έντασης με μιά επαφή και ρύθμισέ τον να αλλάζει την επαφή στη χαμηλότερη ένταση που δουλεύει το σύστημα .
Αν όμως σου σπάσει μιά σωλήνα π.χ., αυτό δεν θα σου κάνει τίποτα. Προτείνω λοιπόν να το δείς συνολικά το θέμα και νομίζω ότι ο αισθητήρας πίεσης ή ροής είναι η καλύτερη λύση.
Φυσικά υπάρχει και η λύση της συχνότερης συντήρησης ώστε να μην έχεις το ίδιο πρόβλημα, αυτο όμως προυποθέτει περισσότερες λεπτομέριες για να γίνει η σχετική ανάλυση.

GeorgeZ
08-01-18, 23:13
Αν έχω διαρροή θα πάψει να λειτουργεί το υδραυλικό σύστημα και θα το καταλάβουμε αλλιώς ...

Διάφοροι αισθητήρες πίεσης υπάρχουν αλλά δεν τους δίνουν σημασία οπότε ήθελα κάτι με οπτικοακουστική ένδειξη - ίσως να ρίχνει και καρπαζιά.

Η αρχική ιδέα ήταν να βάλω επιτηρητή έντασης. Κάτι σαν αυτό που προτάθηκε σε προηγούμενο post θα κάνει δουλειά.
Θα το δοκιμάσω και θα επανέλθω.