PDA

Επιστροφή στο Forum : [Άλλη] Πλυντήριο Ariston

MARIOSR
21-03-17, 12:59
Καλησπέρα σε όλη την ομάδα! 'Εχω ένα πλυντήριο-στεγνωτήριο ARISTON AML 129 δεκαετίας. Χθες μου έκανε κολπάκια... Δηλαδή, ενώ ξεκίνησε κανονικά το πρόγραμμα 3 στους 60 βαθμούς, μετά από 40' περίπου, σταμάτησε, και αναβόσβηναν κάποια πλήκτρα. Το 1ο της χρονοκαθυστέρησης, και το 3ο της παράτασης χρόνου πλύσης. Αυτά τα δυο αναβόσβηναν με ίδιο και σταθερό ρυθμό. Επίσης, αναβόσβηνε και η λυχνία με το κλειδί, αλλά πολύ πιο γρήγορα από τα προηγούμενα. Νερό μέσα δεν είχε εκείνη τη στιγμή, τα ρούχα όμως άστυφτα και η πόρτα που δοκίμασα είχε ξεκλειδώσει. Το μαλακτικό ήταν στη θέση του, άρα δεν είχε φτάσει μέχρι εκείνη τη φάση.Θέλω να βρω τι φταίει και αντέδρασε έτσι, γιατί είναι μια συσκευή που δουλεύει καθημερινά, είναι εντελώς αθόρυβη, με μεταλλικό κάδο και όχι πλαστικό, και κινητήρα χωρίς ψήκτρες, χωρίς καθόλου σφύριγμα! Στοιχεία AML 129 EU, S/N 702153826 80305980905. Μπορεί κάποιος να μου δώσει τα φώτα του???

tipos
21-03-17, 19:49
Μετρα την αντισταση μηπως και δεν ζεσταινει

MARIOSR
22-03-17, 12:10
Καλημέρα κ ευχαριστώ για την απάντηση. Η αντίσταση μετρήθηκε και είναι οκ. Μήπως είναι κωδικός σφάλματος?

tipos
22-03-17, 22:20
Κωδικος σφαλματος ειναι σηγουρα και αποσο ειδα στο service manual https://elektrotanya.com/ariston_indesit_aml129eu-hun.pdf/download.html πρεπει να ειναι σφαλμα F10 και εχει σχεση με τον πιεζοστατη.Κατεβασε το manual και διαβασε το προσεκτικα απο τη σελιδα 19 και μετα.
Για να το κατεβασεις το manual θα περιμενεις μεχρι να σου γραψει get manual στο κατω μερος της σελιδας.

MARIOSR
24-03-17, 20:38
Καλησπέρα! Ευχαριστώ για το manual! Έχω τις εξής εξελίξεις στο θέμα. Χθες βράδυ το έβαλα στη θέση του, ξανά στην πρίζα και το ξεκίνησα στο πρόγραμμα 8 (express 30'). Δούλεψε κανονικά κ το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε χωρίς παρατράγουδα, ενδείξεις κλπ. Πάντως η αντλία αποχέτευσης ακουγόταν αρκετά και με πιο βαρύ ήχο απ'οτι συνήθως (μούγκριζε). Το φίλτρο το τσέκαρα, είναι καθαρό και το πτερύγιό της δείχνει οκ. Τι να πω? Να με αφήνει σιγά σιγά η αντλία του?

tipos
24-03-17, 21:43
Συμφωνα με το manual τι βλαβη σου βγαζει?

MARIOSR
25-03-17, 00:22
""F10: No full and empty signal β€’ Check the efficiency of J3 connector contacts on the card β€’ Check pressure switch status checking J3 wiring connector pins: - 2-4 ohm continuity - tub empty - 2-3 ohm continuity - full tub - 2-1 ohm continuity - tub overfilled, at least halfway up door glass β€’ Check wiring of connector J3/Pressure switch β€’ Replace Pressure Switch β€’ Replace Card.""
Αυτό έχει σχέση με το διακόπτη πίεσης ,αν δεν κάνω λάθος. ¨Όταν παρουσίασε το σφάλμα, το φορτίο που είχε μέσα ήταν τρία μεγάλα μπουρνούζια. Μήπως πήρε παραπάνω νερό στο πρώτο ξέβγαλμα και δούλεψε η ο διακόπτης της υπερχείλισης? Πριν το δούλεψα και το απόγευμα σε άλλο πρόγραμμα και δεν κόλλησε...

tipos
25-03-17, 00:29
Αφορα τον πιεζοστατη σταθμης νερου,δεν εχει σχεση με το βαρος.Αφου δουλευει εχει καλως,αμα το ξανακανει βλεπουμε.

MARIOSR
08-01-18, 15:19
Καλησπέρα στην ομάδα και Καλή Χρονιά σε όλους μας!!! Επανέρχομαι στην ίδια συσκευή, διότι αντιμετωπίζω νέο πρόβλημα. Εδώ και κάποιες μέρες έχω διαπιστώσει πως τα ρούχα δεν πλένονται στη σωστή θερμοκρασία. Στα προγράμματα 1,2,3,4,8 μπορεί και σε άλλα, η θερμοκρασία ανεβαίνει πιο ψηλά από την επιλεγμένη θερμοκρασία που θέτω εγώ με το διακόπτη. Χθες χρειάστηκε να σταματήσω την πλύση (πρόγρ.4 κ 30 βαθμοί), άνοιξα την πόρτα και ανακάλυψα πως το νερό έκαιγε!! Με θερμόμετρο που χρησιμοποίησα, είχα θερμοκρασία στους 58 βαθμούς!! Γι αυτό μου μαζεύουν τα τζιν και τα μαύρα ρούχα... Πως μπορώ να τσεκάρω τον θερμοστάτη? Τι μπορεί να φταίει???

Panoss
08-01-18, 20:35
Απ' ότι κατάλαβα έχει 3 θερμοστάτες, αν δεν κάνω λάθος.
Αν είναι σταθεροί θερμοστάτες, λογικά θα γράφει πάνω τους τη θερμοκρασία στην οποία ανοίγουν (βγαίνουν off).

Οπότε αν θες να ελέγξεις ένα θερμοστάτη:
1. τον αφαιρείς από το πλυντήριο
2. με το πολύμετρο στη μέτρηση διόδων, ακουμπάς τον ένα ακροδέκτη του στο ένα ποδαράκι του θερμοστάτη και τον άλλο ακροδέκτη του πολυμέτρου στο άλλο ποδαράκι του θερμοστάτη. Θα πρέπει να ακούς το μπιιπ του πολυμέτρου, το οποίο θα δείχνει μηδέν Ωμ (ή πολύ κοντά στο μηδέν).
3. ζεσταίνεις τον θερμοστάτη (πχ με ζεστό νερό) στη θερμοκρασία που γράφει πάνω στο θερμοστάτη. Όταν ο θερμοστάτης πιάσει τη θερμοκρασία αυτή το πολύμετρο θα πρέπει να σταματήσει να κάνει μπιπ και να δειχνει άπειρο (ή OL, δηλαδή άπειρη (πολύ μεγάλη) αντίσταση).

Αν δεν συμβούν αυτά, είναι χαλασμένος.

tipos
08-01-18, 23:08
Η θερμοκρασια του πλυντηριου δεν ελεγχεται απο θερμοστατες αλλα απο αισθητηριο ntc που ειναι καρφωμενο πανω στην αντισταση.Κανε εναν ελεγχο στα καλωδια του αισθητηριου και εφοσον ειναι καλα τοτε κανε το εξης
1-βαλε το πλυντηριο να γεμισει νερο
2-αφου γεμισει τοτε κανε ακυρωση προγραμματος και σβησε τη συσκευη
3-ανοιξε το πισω καπακι αναψε την συσκευη και βαλε ενα νεο προγραμμα,π.χ. στιψιμο, χωρις ομως να πατησεις την εναρξη
4-Παρε το πολυμετρο και μετρα στα ακρα της αντιστασης αν εχει ταση 220-230v ac
5-αν εχει ταση ενω δεν εχεις πατησει την εναρξη τοτε ειναι κολυμενο το ρελε της θερμανσης στην πλακετα
6-αν δεν εχει ταση τοτε κατα πασα πιθανοτητα εχει προβλημα με το αισθητηριο.
Ολα αυτα ομως τα κανεις εφοσον εχεις τον καταληλο εξοπλισμο και γνωση απο ρευμα.Αν δεν τοχεις αστο να το δει καποιος τεχνικος γιατι με το ρευμα δεν παιζουμε
Μια ακομη περιπτωση ειναι να εχει βραχηκυκλωμενη αντισταση.Αν ομως εχεις αυτοματο διαροης στον πινακα τοτε αυτη η περιπτωση απορριπτεται.

MARIOSR
09-01-18, 10:40
Καλημέρα Σάκη! Μόλις βρω χρόνο θα κάνω τις μετρήσεις. Ευχαριστώ πολύ!

Panoss
09-01-18, 13:09
Α ρε Σάκη, κινητή εγκυκλοπαίδεια είσαι!
(εγώ νόμιζα, απ΄ το σέρβις μάνιουαλ, ότι έχει 3 θερμοστάτες, ρόμπα γίναμε :oops:)

MARIOSR
15-01-18, 00:19
Καλησπέρα Πάνο και Σάκη! Πάνο φίλε η προσπάθεια μετράει! Βρήκα χρόνο τελικά κι έκανα τις μετρήσεις που έπρεπε με το πολύμετρο. Η συσκευή έχει ntc πάνω στην αντίσταση. Ξεκίνησα στο 1ο πρόγραμμα με το θερμοστάτη στους 40 βαθμούς. Μόλις γέμισε νερό το σταμάτησα. Μετά το γύρισα στο στύψιμο, το άναψα χωρίς να πατήσω την έναρξη και περίμενα... Μέτρησα την αντίσταση και δεν είχε τάση. Για να είμαι σίγουρος για τις μετρήσεις μου, τοποθέτησα και ένα μετρητή κατανάλωσης στην πρίζα κι έβλεπα και την ισχύ. Αφού λοιπόν η αντίσταση δεν ήταν αναμμένη και τα watt ελάχιστα, αποφάσισα να θέσω πρόγραμμα πλύσης, έβαλα το 2ο προγρ. ανεβάζοντας σταδιακά το θερμοστάτη ανά 10 βαθμούς κάθε φορά. Βάζοντάς τον στο κρύο νερό, η αντίσταση δεν άναψε καθόλου. Μετά τον έβαλα στους 30 βαθμούς και είδα που η ισχύς του μετρητή ανέβηκε στα 1800W. Εδώ είμαστε λέω, ζεσταίνει! Για να δω που θα σταματήσεις τώρα... Μετά από 5' σταμάτησε να ζεσταίνει. Το έσβησα, ξεκλείδωσε και άνοιξα την πορτα μόνο βγάζοντας και το φις. Η θερμοκρασία του νερού στον κάδο ήταν πιο πάνω από την αναμενόμενη δηλ. μέτρησα 45 βαθμούς. Επανέλαβα τη διαδικασία, θέτοντας το διακόπτη πιο πάνω δλδ. στους 40 βαθμούς. Το αποτέλεσμα ήταν να ζεματιστεί το νερό στους 58 βαθμούς όπου και έσβησε η αντίσταση. Φυσικά, το χέρι μου δεν άντεχε αυτή τη θερμοκρασία! 'Έχουμε μια απόκλιση επιπλέον 15-18 βαθμούς από την επιλεγμένη θερμοκρασία νερού πλύσης...Φταίει το αισθητήριο???

Κυριακίδης
15-01-18, 01:04
έβαλα το 2ο προγρ. ανεβάζοντας σταδιακά το θερμοστάτη ανά 10 βαθμούς κάθε φορά. Βάζοντάς τον στο κρύο νερό, η αντίσταση δεν άναψε καθόλου. Μετά τον έβαλα στους 30 βαθμούς και είδα που η ισχύς του μετρητή ανέβηκε στα 1800W. Εδώ είμαστε λέω, ζεσταίνει! Για να δω που θα σταματήσεις τώρα... Μετά από 5' σταμάτησε να ζεσταίνει. Το έσβησα, ξεκλείδωσε και άνοιξα την πορτα μόνο βγάζοντας και το φις. Η θερμοκρασία του νερού στον κάδο ήταν πιο πάνω από την αναμενόμενη δηλ. μέτρησα 45 βαθμούς. Επανέλαβα τη διαδικασία, θέτοντας το διακόπτη πιο πάνω δλδ. στους 40 βαθμούς. Το αποτέλεσμα ήταν να ζεματιστεί το νερό στους 58 βαθμούς όπου και έσβησε η αντίσταση. Φυσικά, το χέρι μου δεν άντεχε αυτή τη θερμοκρασία! 'Έχουμε μια απόκλιση επιπλέον 15-18 βαθμούς από την επιλεγμένη θερμοκρασία νερού πλύσης...Φταίει το αισθητήριο???
Πρώτα από όλα αναρωτιέμαι γιατί κάνεις νευρικά παιχνίδια με τα σταματήματα και ξεκινήματα . Αν επιλέξεις ένα πρόγραμμα θα επιλέξεις και μία σταθερή θερμοκρασία και τίποτα άλλο . Δεν θα παίζεις με αυτά και να έχεις υπομονή να δεις τι θα κάνει μόνο του.
Στα παραπάνω υπογραμμισμένα που είναι το περίεργο με τους 58 βαθμούς? . Πρόγραμμα 2ο επέλεξες και αυτό το πρόγραμμα λογικά είναι να σου φέρει υψηλούς βαθμούς θερμοκρασίας . Π.χ. πρόγραμμα 1 και 2 είναι για "λευκά" (90 βαθμούς?) ... πρόγραμμα 3 ή 4 (60 βαθμούς ? ) 5ή 6 (40 βαθμούς ? ) . Όπως συνήθως γίνεται στα περισσότερα προγράμματα σε όλες τις συσκευές .
Πρόβλημα δεν βλέπω στις θερμοκρασίες , αλλά σε αυτά που αναφέρεις στο 1ο ποστ (δηλαδή που τέλειωσε το πρόγραμμα και δεν έστυψε και που άφησε στην μέση το μαλακτικό ) , ασάφειες που δεν βοηθούν .
Εντάξει είχες ένα ατύχημα με τα τζιν και μαύρα ρούχα που μάζεψαν , αλλά θεωρώ ότι κάτι δεν επιλέγεις σωστά στα προγράμματα. (τζιν και μαύρα δεν πάνε στο 2ο πρόγραμμα)

tipos
15-01-18, 22:33
Αν επιλεγεις ενα προγραμμα με θερμοκρασια για παραδειγμα 30 βαθμους τοτε πρεπει να το αφηνεις εκει χωρις να το πειραξεις.Αφου σταματησει η θερμανση τοτε παρε την μετρηση του νερου.Εφοσον εχεις μεγαλη αποκλυση απο τους 30 βαθμους τοτε ναι μπορει να φταιει το αισθητηριο,αν οχι τοτε κατι κανεις λαθος εσυ.Το γεγονος οτι σταματαει η θερμανση αυτο σημαινει οτι το ρελε ειναι ενταξη.

MARIOSR
17-01-18, 14:19
Ναι η θέρμανση σταματάει και το ρελεδάκι δουλεύει. Πάντως την απόκλισή του την έχει! Φυσικά και το αφήνω να ζεστάνει μόνο του και μετά επεμβαίνω. Προς το παρόν λέω να μην κάνω κατι με το ntc αφού ξέρω τη συμπεριφορά του. Σας ευχαριστώ!

Κυριακίδης
17-01-18, 14:53
Αν θεωρούσαμε τον χρονοδιακόπτη μηχανικό , με το που παίζεις με τον θερμοστάτη (π.χ. κατεβάσεις από 50 βαθμούς στους 30 ή και 0.) . Το πρόγραμμα θα ξαναζεστάνει με εντολή από το πρόγραμμα και μη εξαρτώμενο πλέον από θερμοστάτη . Έτσι και ανεβαίνει η θερμοκρασία περισσότερο της επιλογής θερμοστάτη.
Για τα προγράμματα με πλακέτες δεν γνωρίζω αν και εδώ ισχύει . Πιθανό να σου συνέβη αυτό το πράγμα , ανάλογα και πιο πρόγραμμα επέλεξες . Και σου δημιουργήθηκαν πλασματικές εντυπώσεις.