Επιστροφή στο Forum : [Κλιματιστικό Samsung] ΒΛΑΒΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΙΤΚΟΥ SAMSUNG SH 18APO
Γειά σας έχω ένα κλιματιστικό samsung SH 18APO και ξαφνικά αντί για ζέστη έβγαζε αέρα χλιαρό πήρα τεχνικό στις 27/11/17 και μου είπε ότι φταίει ο πυκνωτής τον οποίο άλλαξε. Απο τότε το κλιματιστικό δούλεψε κανονικά μέχρι 6/3/17, μετά απο τηλεφωνική επικοινωνία ο τεχνικός με συμβούλευσε να κλείσω τον ασφαλειοδιακόπτη απο τον Πίνακα για 2 Μέρες και να δοκιμάσω την 3η, πράγματι το έκανα δούλεψε μόνο 1 φορά το κλιματιστικό κανονικά... έβγαζε δηλ. ζεστό αέρα και μετά τίποτα. Χθές το βράδυ έκλεισα πάλι τον ασφαλειοδιακόπτη και το πρωϊ πήρε κανονικά αλλά μετά πάλι τα ίδια. Έχει κάποιος απο το forum καμμία ιδέα τι μπορεί να φταίει; Eυχαριστώ εκ των προτέρων.....
Ποιος πυκνωτής αλλάχτηκε;
της εξωτερικής μονάδας νομιζω 4500μf
Πυκνωτής 4500μF δεν υπάρχει. Το μηχάνημα είναι συμβατικό ή inverter;
συμβατικο ο πυκνωτής απ' ότι θυμάμαι έγραφε 4,5 η 4 μF δεν θυμάμαι και δεν είμαι σπίτι αυτή τη στιγμή να το διαπιστώσω.ευχαριστώ!!!
43284 αυτός είναι ο πυκνωτής!!!
Αν ήταν 4 ή 4.5μF (όχι 4500) τότε προφανώς μιλάμε για τον πυκνωτή του εξωτερικού ανεμιστήρα, με χαλασμένο τον πυκνωτή αυτόν ο εξωτερικός ανεμιστήρας δυσλειτουργεί (γυρνάει αργά και το μοτέρ του ζεσταίνεται) ή αν ο πυκνωτής είχε ανοίξει ο εξωτερικός ανεμιστήρας δεν θα γύριζε καθόλου
Ο εξωτερικός ανεμιστήρας τώρα τί κάνει;
43284 αυτός είναι ο πυκνωτής!!!
Βλέπω πολύ περιποιημένες δουλειές, με μονωτικές ταινίες και καλώδια πιασμένα πάνω στον πυκνωτή χωρίς ακροδέκτες (!) συγχαρητήρια στο "μάστορα"
Μπορείς να βάλεις μια φωτο από πιο μακριά να φαίνονται περισσότερες συνδέσεις;
Φίλε μου ο παλιός πυκνωτής είχε πολλούς ακροδέκτες ενώ αυτός έχει μόνο 4 (γι' αυτό έβαλε κλέμα και ένωσε 2 καλώδια σε έναν ακροδέκτη) ναι τσαπατσούλικη δουλειά συμφωνώ έχεις δίκιο παρόλα αυτά όμως η απορία μου είναι γιατί όταν ξεφορτίζει τελείως ο πυκνωτής μετά απο 2 μέρες πχ ξαναλειτουργεί το κλιματιστικό? φταίει η πλακέτα , το ρελέ εκκίνησης του μοτέρ οι μνήμες του κλιματιστικού? τι μπορεί να φταίει?
Εγώ δεν βλέπω καμιά κλέμα παρά μόνο ταινία, και ένα καλώδιο πιασμένο πάνω στον πυκνωτή χωρίς φισάκι. Σε κάθε περίπτωση αν θες να πιάσεις περισσότερα από ένα καλώδια σε ένα άκρο του πυκνωτή υπάρχει αυτό:
http://www.electronicsworld.gr/new_site/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=11926&category_id=10&option=com_virtuemart&Itemid=1&vmcchk=1&Itemid=14
ή ακόμα καλύτερα αυτό:
http://www.venieris.com/%CE%97%CE%9B%CE%95%CE%9A%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%9D%C E%99%CE%9A%CE%91-%CE%97%CE%9B%CE%95%CE%9A%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%9B%C E%9F%CE%93%CE%99%CE%9A%CE%91/%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%C E%B9%CE%BA%CE%AC-%CE%95%CE%AF%CE%B4%CE%B7/CategoryID/2176/Level/a/ProductID/28256/List/0
Ο πυκνωτής δεν ξεφορτίζει μετά από δυο μέρες (!) αλλά λίγα κλάσματα του δευτερολέπτου αφότου σβήσει ο εξωτερικός ανεμιστήρας (ή ο συμπιεστής αντίστοιχα αν πρόκειται για τον πυκνωτή του συμπιεστή)
Ο συμπιεστής είναι απίθανο να έχει ρελέ εκκινήσεως, αυτό συμβαίνει συνήθως στα ψυγεία, ενώ στα κλιματιστικά ο συμπιεστής συνήθως έχει απλά ένα πυκνωτή λειτουργίας και καθόλου ρελέ εκκινήσεως. Φυσικά αν μιλάμε για μηχάνημα inverter ο συμπιεστής δεν έχει ούτε καν πυκνωτή πόσο μάλλον ρελέ εκκινήσεως
Η πλακέτα μπορεί να φταίει αλλά η περιγραφή του προβλήματος που κάνεις δεν βοηθάει, λες ότι απλά δεν βγάζει πολύ ζεστό αέρα. Ο συμπιεστής, και ο εξωτερικός ανεμιστήρας σε αυτή τη φάση δουλεύουν ή όχι; Ο εσωτερικός ανεμιστήρας λειτουργεί σωστά;
Όπως προείπα μέσα στο σπίτι η μονάδα δεν βγάζει καθόλου ζεστό αέρα (όχι πολύ ζεστό αέρα) ο εξωτερικός ανεμιστήρας λειτουργεί χωρίς όμως να λειτουργεί ο συμπιεστής και το ξαναλέω δεν βγάζει η μέσα μονάδα καθόλου αέρα άν όμως κλείσω την ασφάλεια για 2 μέρες λειτουργεί κανονικά...Ευχαριστώ!!
Βγάζει κάποιο μήνυμα σφάλματος το μηχάνημα (ίσως μετά από αρκετή ώρα);
black arrow
10-03-17, 22:51
Αν ο ανεμιστηρας δουλεβει στο εσωτερικο μηχανημα. Η φτεροτη γυριζει στο εξοτερικο. Αν αυτα τα δυο λυτουργουν. Γιατι κανεις δεν εχει την απορια για το ποια ειναι η πιεση? Την ωρα που δουλεβει και δεν βγαζει ζεστο οπως λες ποσο ειναι η υψιλη πιεση?
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
11-03-17, 00:04
βαλε παλι νεο πυκνωτη και θα δουλεψη.
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
11-03-17, 00:07
Ο πυκνωτης ειναι 45 μικροφαραντ και 50 να βαλης το ιδιο ειναι.
Φίλε Μιχάλη θα βάλω έναν καινουριο πυκνωτή οπως λες το θέμα ειναι για ποσο θα δουλεψει ο προηγουμενος δουλεψε ενα τριμηνο μονο
greekengineer
11-03-17, 12:55
παιδια, πυκνωτης χαλασμενος εχει σχεση και με την ποσοτητα του ψυκτικου μεσου...αν το κλιματιστικο εχει χασει υγρα τοτε θα στον ξαναχαλασει τον πυκνωτη....
παιδια, πυκνωτης χαλασμενος εχει σχεση και με την ποσοτητα του ψυκτικου μεσου...αν το κλιματιστικο εχει χασει υγρα τοτε θα στον ξαναχαλασει τον πυκνωτη....
Μπορείς να το εξηγήσεις λίγο παραπάνω?
greekengineer
11-03-17, 14:17
Μπορείς να το εξηγήσεις λίγο παραπάνω?
γενικα οι βλαβες πυκνωτων ειναι λιγο υπουλες...μπορει να ειναι απλα ενας πυκνωτης αλλα μπορει η βλαβη να εχει σχεση με υγρα ή συμπιεστη...μονο τεχνικοι μπορουν να κανουν σωστη διαγνωση..οχι απλοι ιδιωτες
Άλλο τα 40 και άλλο τα 50μF, όσο για το ότι τα πολλά ή λίγα ψυκτικά υγρά μπορούν να χαλάσουν τον πυκνωτή απλά θα το αφήσω ασχολίαστο
Δημήτρη τη στιγμή που σταματάει ο συμπιεστής ακούς το κλικ από το θερμικό ή όχι; (Τελικά ακόμα δεν έχεις διευκρινίσει αν το μηχάνημα είναι inverter ή όχι, πληροφορίες για αυτό το μοντέλο δεν βρήκα...)
Πρώτα απ' όλα το μηχάνημα δεν είναι Ιnverter, και είπα ότι η εξωτερική μονάδα όταν παίρνει μπρος και δουλεύει κάνει ένα (τσακ)μόνο και λειτουργεί γυρίζει η φτερωτή δηλαδή χωρίς αποτέλεσμα ενώ παλιά με το τσακ που έκανε δούλευε πιο θορυβώδες ο ανεμιστήρας και το μοτέρ της εξωτερικής μονάδας βγάζοντας μέσα αέρα και ζεστή. Τώρα που είναι χαλασμένο βγάζει έξω αέρα(δουλεύει η φτερωτή αλλά μέσα τίποτα δεν βγάζει καθόλου αέρα. Κλείνω για 2 μέρες την ασφάλεια του πίνακα και μετά την ανοίγω και τουλάχιστον την πρώτη φορά λειτουργεί τέλεια ενώ μετά πάλι τίποτα!!!
Έχεις υπόψη σου πώς ακούγεται το κλικ που κάνει ένα θερμικό όταν ενεργοποιείται;
Έχεις υπόψη σου πώς ακούγεται το κλικ που κάνει ένα θερμικό όταν ενεργοποιείται;
Oχι δυστυχώς!!!
Τουλάχιστον μπορείς να ανοίξεις την εξωτερική μονάδα, να βάλεις το μηχάνημα σε λειτουργία, και να δεις αν το σώμα του συμπιεστή είναι καυτό;
greekengineer
14-03-17, 20:38
επειδη ειμαι ψυκτικος θα ηθελα να αναφερω πως παρα πολλες ειναι οι φορες που εχω αλλαξει πυκνωτη λειτουργιας επειδη το μηχανημα δουλευε με λιγα υγρα και σαν αποτελεσμα το μοτερ δεν ψυχοταν σωστα απο την υψηλη υπερθερμανση του ψυκτικου μεσου ...μοιραιο
επακολουθο βλαβη στον πυκνωτη και αδυναμια εναρξης συμπιεστη...ετσι για την ιστορια...ειναι λιγο ψιλα γραμματα αυτα...
Αγαπητέ φίλε Δημήτρη εφόσον όπως λες είσαι ψυκτικός τότε οπωσδήποτε θα έχεις αλλάξει πυκνωτή και σε συμπιεστή μηχανήματος που είχε κανονικά υγρά, άρα αν έτυχε και μηχάνημα με λίγα υγρά να έχει και χαλασμένο πυκνωτή τότε απλά ...έτυχε
Κι εγώ όσα κλιματιστικά έχω δει με βλάβη η εξωτερική μονάδα είχε χρώμα άσπρο, να υποθέσω ότι έφταιγε αυτό και ότι αν βάψω το δικό μου μαύρο δεν θα παρουσιάσει βλάβη; :wiink:
Άρα λοιπόν το ότι είχε λίγα υγρά και χαλασμένο πυκνωτή δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο πυκνωτής χάλασε και αυτό προκάλεσε απώλεια φρέον, ούτε ότι έχασε φρέον και αυτό ήταν που έκανε τον πυκνωτή να χαλάσει, διότι ο πυκνωτής χαλάει από ηλεκτρικά αίτια. Το αν υπερθερμάνθηκε ο συμπιεστής πάλι δεν έχει να κάνει με τον πυκνωτή διότι ο πυκνωτής δεν ακουμπάει πάνω στον συμπιεστή ώστε να ζεσταίνεται από αυτόν.
Κυριακίδης
16-03-17, 12:58
Πρώτα απ' όλα το μηχάνημα δεν είναι Ιnverter, και είπα ότι η εξωτερική μονάδα όταν παίρνει μπρος και δουλεύει κάνει ένα (τσακ)μόνο και λειτουργεί γυρίζει η φτερωτή δηλαδή χωρίς αποτέλεσμα ενώ παλιά με το τσακ που έκανε δούλευε πιο θορυβώδες ο ανεμιστήρας και το μοτέρ της εξωτερικής μονάδας βγάζοντας μέσα αέρα και ζεστή.
Άρα όλα τα προβλήματα τα συναντάς στον εξωτερικό ανεμιστήρα? τι εννοείς "χωρίς αποτέλεσμα"? δηλαδή μετά από λίγο δεν γυρίζει ο εξωτερικός ανεμιστήρας ? Μπορείς τουλάχιστον εκτός ρεύματος να δεις αν η φτερωτή γυρίζει "βαριά" και δεν ρολλάρει με άνεση? μήπως από αυτήν την αιτία ζεσταίνεται και κόβει από κάποια προστασία ? (αυτό το συμπέρασμα το βγάζω όταν λες ότι ο ανεμιστήρας τώρα δουλεύει πιο αθόρυβα , άρα λειτουργεί "βαριά" και δεν μπορεί ).
ioannis_83
16-03-17, 23:09
για τους ψυκτικους θα ειναι η 'πουρακια' η πυκνωτης,τιποτε αλλο δεν υπαρχει...κανονικα η επισκευη κλιματιστικου απαιτει ψυκτικο για τα υγρα,μετα ειναι δουλεια ηλεκτρονικου.2 φορες σε 24αρι inverter ειχα ψυχρη στην εξωτερικη main(μαπα ποιοτητα πλακετας),φωναξα εναν για τα υγρα να δει αν ειναι οκ και ειπε του κοσμου τις μλκιες...τελικα μονος βρηκα τη βλαβη κ τις 2 φορες,ψεκασα την πλακετα με στεγανωτικο spray και εδω κ 2 χρονια ειναι μια χαρα.
παπαδοπουλος μιχαλης
18-03-17, 04:54
Τελικα τι εκανες κε δημητρη?
Δεν εκανα τιποτα ακομη γιατι είχε ενα μικροατύχημα ο γιος μου και δεν προλαβα να ασχοληθω απο βδομάδα ίσως να προλάβω!!