PDA

Επιστροφή στο Forum : [Daewoo] FR-320 χωρίς ψύξη

andyferraristi
19-02-17, 17:21
Καλησπέρα. Της πεθεράς μου το ψυγείο είναι τελείως ζεστό (και στην κατάψυξη), και με ένδειξη "warm". Αυτό που είδα είναι ότι το μοτέρ έκαιγε (πάνω από δύο sec δεν μπορούσα να αφήσω το χέρι μου επάνω). Το άφησα να κρυώσει για περίπου μία ώρα (δεν ήταν τόσο καυτό τότε, αλλά ήταν ζεστό και πάλι), το έβαλα στην μπρίζα, αλλά δεν έκανε καμία κίνηση, παρά το γεγονός ότι το relay ενεργοποιόταν (και φυσικά μετρούσα 230V στη φίσα του). Από αυτά που έχω διαβάσει σε διάφορα θέματα εδώ καταλήγω:
1. Σε καμένο μοτέρ
2. Σε έλλειψη υγρών
Υποθέτω σωστά, ή υπάρχει κάτι που θα μπορούσα να κοιτάξω και μου ξέφυγε ???
Και μια δεύτερη (ήσσονος σημασίας) ερώτηση. Το σχέδιο που δημοσιεύεται στο manual (https://elektrotanya.com/daewoo_fr-320.pdf/download.html), διαφέρει σε σχέση με αυτό που ήταν κολλημένο επάνω στο ψυγείο

43171

(Συγνώμη για τη φωτό, αλλά στο κινητό έδειχνε καλύτερα)
Γιατί γίνεται αυτό ???
Ευχαριστώ εκ των προτέρων ...

tipos
19-02-17, 20:12
Ανδρεα το ψυγειο αυτο ειχε βγει σε απλο με χρονοδιακοπτη και σε ηλεκτρονικο οπως το δικοσου,γιαυτο και τα σχεδια εχουν διαφορα.
Οσο αφορα τη βλαβη απο τη στιγμη που εχεις 220v στο μοτερ 2 ειναι οι αιτιες
1-χαλασμενο μοτερ
2-χαλασμενο ρελε εκινησεως στο μοτερ (ptc device).
Συνηθως χαλαει το ρελε λογο εντονου τρεμουλου που βγαζουν αυτα τα μοτερ.Βγαλτο και δες αν εγηνε σαν κουδουνηστρα.Αν το κουνας και ακουγεται σαν να εχει πετραδακια μεσα τοτε εχει σπασει στο εσωτερικο και δεν βαζει το βοηθητικο τυληγμα του μοτερ γιαυτο και δεν ξεκιναει

andyferraristi
19-02-17, 20:19
Σάκη καλησπέρα. Έχω νεότερα. Το έβαλε η πεθερά μου στην μπρίζα και είπε ότι δούλευε. Πήγα εκεί περίπου μισή ώρα αργότερα, αλλά δεν λειτουργούσε, και στην αφή ήταν και πάλι ζεστό. Αυτό το relay στο οποίο αναφέρεσαι που βρίσκεται ??? Δεν είναι επάνω στην πλακέτα ??? Γιατί εάν είναι πάνω στην πλακέτα, το είδα και είναι καλό ...

tipos
19-02-17, 20:34
Το ρελε ειναι μεσα στο κουτι του μοτερ.Μεσα στο κουτι εχει ενα θερμικο οπου παει το ενα απο τα δυο καλωδια και ενα ρελε που παει το αλλο καλωδιο.Εφοσον το μοτερ πηρε μπρος η βλαβη ειναι μαλλον στο ρελε και θα ξανασταμστησει.Καλο θα ειναι να το αλαξεις γιατι αμα το μοτερ παραζοριστει θα παθει ζημια.Απο τα δυο εξαρτηματα που εχει το κουτι το ρελε ειναι αυτο πιθανοτατα ιδιο με αυτο 43172

andyferraristi
19-02-17, 20:43
Είναι αυτό που φαίνεται εδώ αριστερά του μοτέρ στη φωτογραφία ???

43173

tipos
19-02-17, 20:46
Το ρελε βρισκεται μεσα στο μαυρο πλαστικο κουτι που εχει αριστερα του μοτερ και μπαινουν μεσα το μαυρο και πρασινο καλωδιο

andyferraristi
19-02-17, 20:51
Να φανταστείς ότι έφτασα μέχρι εκεί το μεσημέρι. Έβγαλα το μαύρι κέλυφος, έβγαλα ένα άλλο πλαστικό, αλλά θεώρησα ότι δεν έχει παραμέσα ...

tipos
19-02-17, 20:55
Εβγαλες το καπακι και δεν ειδες οτι τα καλωδια κουμπωνουν πανω σε δυο εξαρτηματα???Εφτασες στην πηγη και δεν ειδες το νερο.:hammer:

andyferraristi
19-02-17, 21:44
Όντως θέλω ξύλο, αλλά όποιος δεν έχει μυαλό, έχει πόδια (που λένε και στο χωριό μου). Ξαναπήγα και το ξήλωσα. Όντως το ένα κομάτι κάνει σαν κουδουνίστρα. Το δε άλλο έχει ψιλοφουσκωμένο κέλυφος και μυρίζει καμένο. Αυτά πως πάνε όμως ??? Σαν σετ ή το καθένα ξεχωριστά ??? Επίσης, η εύλογη ερώτηση είναι, "θα το βρω, ή θα τρέχω" ???

43174431754317643177

tipos
19-02-17, 22:11
Υπαρχουν ξεχωριστα και θα τα βρεις σε καταστηματα ανταλακτικων ηλεκτρικων συσκευων.Μπορει να μην βρεις ακριβως το ιδιο ρελε αλλα δεν πειραζει.Θερμικο θα βρεις το ιδιο.Αν σε ρωτησουν τι μοτερ φοραει το ψυγειο να πεις 1/4 του ιππου.Αν δεν ξαναμπει η θηκη που εχει αριστερα της τεταρτης φοτο λογο διαφορετικου ρελε δεν πειραζει μπορεις να τα βαλεις μονα τους

andyferraristi
19-02-17, 22:25
Μέχρι στιγμής έχω "εντοπίσει" μόνο το ένα εδώ:

http://www.eaparts.gr/part.aspx?partid=46544#prettyPhoto

το οποίο είναι παρόμοιο (οπτικά τουλάχιστον).

Το άλλο δεν έχω καταφέρει να το εντοπίσω.

Αν σε ρωτησουν τι μοτερ φοραει το ψυγειο να πεις 1/4 του ιππου.

1/4 να τους πω, ή 1/5 που είναι το πραγματικό ???

tipos
19-02-17, 22:35
θερμικο http://www.eaparts.gr/part.aspx?partid=48108
το ρελε ειναι ιδιο με το δικοσου,το 1/4 το εγραψα γιατι οπως ειδες ειναι απο 1/8 μεχρι 1/4

tipos
19-02-17, 22:37
Καλο θα ειναι μεχρι να τα αλαξεις το ψυγειο να μην δουλευει

andyferraristi
19-02-17, 22:40
Σάκη σ' ευχαριστώ πολύ. Θα γράψω από αύριο που λογικά θα έχω νεότερα ...

andyferraristi
21-02-17, 22:06
Τελικά το ψυγείο δείχνει να σώθηκε την ύστατη στιγμή (να φανταστείτε η γυναίκα μου ήδη είχε εντοπίσει καινούριο για αγορά). Τοποθέτησα τα ανταλλακτικά κατά τις 18:30, και ήδη δείχνει σημάδια ψύξης, που είναι ενθαρρυντικό. Αύριο θα έχω καθαρή εικόνα.
Και πριν για ακόμα μία φορά σε ευχαριστήσω Σάκη για την καίρια παρέβασή σου, έχω μια τελευταία απορία. Άνοιξα μέσα το relay και είδα (σε κομμάτια φυσικά) έναν δίσκο πορσελάνης. Τι είναι αυτό, και πως λειτουργεί ???

tipos
21-02-17, 22:37
Στα ψυγεια το ρελε εχει την εξης λειτουργεια.Θα παρατηρησες οτι εκει που ειναι το ρελε θερμικο εχει τρεις ακιδες οπου και κουμπωνουν,η πανω ακιδα ειναι του θερμικου,η κατω δεξια ακιδα ειναι το κυριο τυλιγμα και η κατω αριστερα ειναι το βοηθητικο τυλιγμα.Η δουλεια του ρελε ειναι να δωσει ρευμα παραλληλα με το κυριο τυλιγμα και στο βοηθητικο για λιγα δευτερολεπτα ωστε να παρει μπρος το μοτερ και μετα απομονωνει το βοηθητικο και δουλευει μονο με το κυριο.
Με απλα λογια αυτο που ειδες κοματια ας πουμε οτι ειναι μια αντισταση η οποια οσο ζεσταινεται τοσο ανεβαινει ωμικη της αντισταση σε σημειο που χανει την αγωγιμοτητα της,οταν φτασει σε αυτο το σημειο σταματαει να παιρνει ρευμα το βοηθητικο μεσω της κοινης επαφης που τροφοδοτει το κυριο και δουλευει μονο με το κυριο.
Ελπιζω να ειμαι κατανοητος,το περιεγραψα οσο πιο απλα μπορω.

andyferraristi
21-02-17, 23:40
Δεν θα μπορούσες να είσαι πιο κατανοητός. Να 'σαι καλά να βοηθάς τον κόσμο ...

FILMAN
22-02-17, 12:23
Άνοιξα μέσα το relay και είδα (σε κομμάτια φυσικά) έναν δίσκο πορσελάνης. Τι είναι αυτό, και πως λειτουργεί ???
Να πούμε απλά ότι δεν είναι πορσελάνη, είναι αγώγιμο υλικό (η πορσελάνη δεν είναι), και είναι PTC, δηλαδή αντίσταση που η τιμή της ανεβαίνει όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία της.

klik
22-02-17, 13:27
Τελικά το ψυγείο δείχνει να σώθηκε την ύστατη στιγμή (να φανταστείτε η γυναίκα μου ήδη είχε εντοπίσει καινούριο για αγορά).
τυπική γυναίκα :biggrin:
Μην στεναχωριέσαι, θα βρει κάτι άλλο να αγοράσει :001_tt2:

nyannaco
22-02-17, 18:24
Μην στεναχωριέσαι, θα βρει κάτι άλλο να αγοράσει :001_tt2::lool::lool::lool:

andyferraristi
22-02-17, 18:33
τυπική γυναίκα :biggrin:
Μην στεναχωριέσαι, θα βρει κάτι άλλο να αγοράσει :001_tt2:

Τυπικότατη. Φαντάσου, εάν είμασταν στην προ μνημονίων εποχή, το ψυγείο θα είχε αντικατασταθεί πριν καν χαλάσει αυτό ... :lool:

tipos
22-02-17, 22:02
Η συνηθης περιπτωση δεν ειναι οτι βρηκε ψυγειο αλλα ειμαι σηγουρος οτι ειναι και το πιο ακριβο

andyferraristi
23-02-17, 07:54
:ok::thumbup1::thumbup:

georgis
23-02-17, 18:05
Ολες ιδιες τελικα.