Επιστροφή στο Forum : [HiFi] AIWA NSX-V800 ασφάλεια?
Καλησπέρα,
έχω ενα AIWA NSX-V800 το οποίο βλακωδώς κατέβασα την ασφάλεια από τον πινακα τον ηλεκτρικό και την ξανανέβασα ενώ ήταν ανοιχτό το AIWA και τώρα δεν μου ανοίγει.
Σε διακοπές ρεύματος απότομες απλά το έγαζα από την μπρίζα και το ξαναέβαζα και δούλευε, οπότε πρέπει να έχει κάποια προστατευτική ασφάλεια η οποία κάηκε δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο.
Τώρα το ανοιγω και ακούω τα ηχεία να παίρνουν ρευμα, βλεπω μέσα 3 λαμπάκια στο CD να ανάβουν αλλά είναι νεκρό μπροστά, συνήθως έπαιζε το demo, και πάταγες το power και άνοιγε.
Ξέρει καποιος κάτι σχετικό ή έχει καποιο σχηματικό που να βοηθάει..?
Ευχαριστώ
xrhstos1978
06-12-16, 23:21
http://elektrotanya.com/aiwa_nsx-800.pdf/download.html
Ευχαριστώ Χρήστο, το βρήκα και εγω, αλλά δεν είναι αυτό το μοντέλο, το V800 είναι διαφορετικό.
Επίσης βρήκα και το V700 αλλά πάλι από ότι σύγκρινα δεν είναι το ίδιο...
Ευχαριστώ
Καλησπέρα και πάλι,
έχει αυτό το ρελεδάκι 12V DH2SU
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB1S8smKpXXXXa3XpXXq6xXFXXXC/DH2SU-12VDC-DH2SU-12V-DH2SU-DC12V-DH2SU-12VDC-original-new-100-DEC-Relay-.jpg_640x640.jpg
πως μπορώ να το δοκιμάσω αν είναι εντάξει, ξέρει κανείς που ανοίγει και που κλείνει?
Αν το βραχυκυκλώσω θα κάνω πατάτα?
Ευχαριστώ
Συνήθως τέρμα δεξιά είναι το πηνίο του ρελε, 12volt DC.
Στάλθηκε από ένα κινητό που χρησιμοποιεί Tapatalk
Από ότι έψαξα σε datasheets εκεί έλεγε στα pin 5-6.
Του έδωσα 12V αλλά δεν έκανε κάτι... :001_unsure:
Εντωμεταξύ όταν άνοιγα το μηχάνημα εκεί μέτραγε 0.3V μετά που του έδωσα τα 12V όταν το ανοίγω παίρνω 0V.
το πηνιο πάντως το μετράει ακόμη στο 5-6 :001_huh:
Γύρω παντως από το relay όλα φαίνονται και στο μέτρημα καλά...
Καμιά ιδέα ?
Ευχαριστώ
Του έδωσες 12V όπως ήταν πάνω στην πλακέτα; Αν ναι, πρόσεξες την πολικότητα; Αν όχι τα νέα είναι μάλλον άσχημα, και όχι για το ρελέ.
όπως ήταν πάνω στην πλακέτα, βεβαια κλικ δεν ακουσα, και το αφησα.
Πολικότητα δεν είδα η αλήθεια είναι, αλλά δεν είδα καμία βλάβη ούτε μύρισα κάτι καμένο, ίσα που ακούμπησα τις επαφές στο ρελέ και το έβγαλα.
βεβαια δεν μπορώ να ειμαι σιγουρος ότι το 5-6 είναι το πηνίο, άλλα παρόμοια ρελέ είδα οτι εκεί έναι το πηνίο.
Η συμπεριφορά πάντως είναι η ιδια, τα ηχεία ακούγονται όταν ανοίγει το μηχάνημα αλλα νεκρό μπροστά.
Υπάρχει το ρελε αυτο προς αγορά κάπου να δοκιμάσω να το αλλάξω?
Η αλήθεια είναι ότι ακουγόταν το ρελέ πριν χαλάσει, οπότε ή το ρελε τα παιξε ή κατι πριν το ρελέ, αλλα πριν όλα φαινονται ενταξει. :001_unsure:
Ευχαριστω
Με ένα τροφοδοτικό 12V 800mA :001_unsure:
Ωχ... Είσαι σίγουρος ότι το ρελέ αυτό δεν κάνει κλικ τώρα που ανοίγεις το μηχάνημα; Έχει άλλα τέτοια ρελέ το μηχάνημα; Το λέω αυτό γιατί μου φαίνεται περίεργο να μην δουλεύουν μόνο μερικά ηχεία και εντούτοις να φταίει το ρελέ, εκτός αν έχει κι άλλα. Μπορείς να το ξεκολλήσεις από την πλακέτα και να το δοκιμάσεις στον αέρα (μπορείς και με 9βολτη)
Εφόσον το μηχάνημα λειτουργεί, (αν έχω καταλάβει καλά βάσει αυτών που έγραψες: "Τώρα το ανοιγω και ακούω τα ηχεία να παίρνουν ρευμα, βλεπω μέσα 3 λαμπάκια στο CD να ανάβουν αλλά είναι νεκρό μπροστά, συνήθως έπαιζε το demo, και πάταγες το power και άνοιγε" και "Η συμπεριφορά πάντως είναι η ιδια, τα ηχεία ακούγονται όταν ανοίγει το μηχάνημα αλλα νεκρό μπροστά" ), αλλά δεν λειτουργεί η οθόνη (δεν υπάρχουν ενδείξεις στην οθόνη) το πρόβλημα δεν είναι στον ρελέ, αλλά πιθανότατα στο τροφοδοτικό (και πιο συγκεκριμένα στα εξαρτήματα σχετικά με στις τάσεις για την τροφοδοσία της οθόνης ή/και την τροφοδοσία του driver IC της οθόνης).
Τι ακριβώς κωδικό μοντέλου γράφει στην πλάτη του;
Τι ακριβώς κωδικό μοντέλου γράφει στην πλάτη του;
CX-NV800EZ
Το τροφοδοτικό έχει μια ασφαλεια που είναι ΟΚ! παντως...
Ναι, αλλά οι ασφάλειες δεν είναι τα μόνα υλικά που χαλάνε!
Papas00zas
13-12-16, 15:34
Μάλλον κάποιο ολοκληρωμένο στο τροφοδοτικό....
Το τροφοδοτικό του δεν έχει ολοκληρωμένο από οτι διακρίνω στις δύο πλακέτες επανω στον μετασχηματιστή και στο main board τα ολοκληρωμενα φαινονται OK.
Βεβαια αμα ηξερα και τι μου γίνεται θα το ειχα φτιάξει :confused1:
Το γεγονος είναι ότι από τοτε που χαλασε δεν ακούω ρελε, το οποίο έκανε σαματά, απο τα σχηματικά των nv700 n800 nv900 που προσπαθώ να βρω ομοιότητες όλα έχουν ένα ρελέ.
vasilimertzani
13-12-16, 17:23
Τα δυο μονα ποδια ειναι το πηνιο
OK! βρήκα το manual εδώ
http://monitor.espec.ws/files/aiwa_cx-nv800-8000-8080_service_manual_403.pdf
τελικά υπάρχει και ένα δευτερο ρελέ αλλά και αυτό δείχνει ΟΚ! :001_unsure:
Επίσης στο τροφοδοτικό λέει για εξτρα ασφάλειες που εμένα δεν έχει... :001_huh:
EDIT: Έβγαλα το ρελεδάκι και του εδωσα 12V και έκανε κλικ, οπότε δουλεύει, και τώρα ξύνω το κεφάλι μου...
Σου ξανά γράφω ότι το αρχικό πρόβλημα που αναφέρεις δεν οφείλεται σε κάποιο ρελέ, αλλά πιθανότατα σε πρόβλημα κάποιας τάσης σχετικά με την τροφοδοσία της οθόνης ( -VLF, FIL1,FIL2 κ.ο.κ.) .
Αν τώρα έχει δημιουργηθεί κάποιο άλλο πρόβλημα στην πορεία, κατά την διάρκεια των δοκιμών / ελέγχων που έκανες, τα πράγματα διαφοροποιούνται.
Διευκρίνισε αν θέλεις σε ποια κατάσταση είναι τώρα, μετά τις όποιες δοκιμές και ελέγχους, το μηχάνημα (π.χ. λειτουργεί αλλά δεν υπάρχουν ενδείξεις στην οθόνη, δεν λειτουργεί καθόλου, λειτουργεί το cd ή to radio αλλά δεν έχει ήχο στην έξοδο κ.λ.π.) .
Τις διάφορες τάσεις τροφοδοσίας τις μέτρησες;
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί,( όπως κατάλαβες), υπάρχει κίνδυνος να δημιουργούν περαιτέρω βλάβες, (μέχρι και ολικής καταστροφής του μηχανήματος), που τελικά να μην συμφέρει να επισκευαστεί .
Αν δεν έχεις την απαραίτητη πείρα και γνώση, καλύτερα να απευθυνθείς σε κάποιο σχετικό τεχνικό.
Φιλικά πάντα.
Το μηχάνημα δεν δούλευει, το τρία led που ανάβουν είναι μεσα στο μηχανισμό CD, αλλά είναι νεκρό.
Δεν δουλεύει τιποτα, δεν ανοίγει με λίγα λόγια.
Δεν μπήκα στην διαδικασία να μετράω τάσεις σε ολοκληρωμένα, απλά κοίταγα για καμένα στοιχεία, τα οποία δεν βρήκα με γυμνό μάτι, αλλά και δεν μυρίζει το μηχάνημα, αν ειχε καεί κάτι θα μύριζε φαντάζομαι...
CX-NV800EZ
Το τροφοδοτικό έχει μια ασφαλεια που είναι ΟΚ! παντως...
Σίγουρα είναι οκ?
Πιο παλιά που βρήκες μια καμένη ασφάλεια σε laptop , τελικά βγήκε καλή! :unsure:
Στάλθηκε από ένα κινητό που χρησιμοποιεί Tapatalk
Δεν θυμαμαι γιατί νόμιζα ότι ήταν καμμένη στο λαπτοπ, αλλα την είχα μετρήσει μετά, όπως και αυτή που είναι κλασική, πέρα από το μέτρημα, φαίνεται και με το μάτι.
Άσε που είναι στο AC κύκλωμα οπότε δεν θα έπαιρνε καθόλου ρεύμα.
Το μηχάνημα δεν δούλευει, το τρία led που ανάβουν είναι μεσα στο μηχανισμό CD, αλλά είναι νεκρό.
Δεν δουλεύει τιποτα, δεν ανοίγει με λίγα λόγια.
Δεν μπήκα στην διαδικασία να μετράω τάσεις σε ολοκληρωμένα, απλά κοίταγα για καμένα στοιχεία, τα οποία δεν βρήκα με γυμνό μάτι, αλλά και δεν μυρίζει το μηχάνημα, αν ειχε καεί κάτι θα μύριζε φαντάζομαι...
Δεν θυμαμαι γιατί νόμιζα ότι ήταν καμμένη στο λαπτοπ, αλλα την είχα μετρήσει μετά, όπως και αυτή που είναι κλασική, πέρα από το μέτρημα, φαίνεται και με το μάτι.
Άσε που είναι στο AC κύκλωμα οπότε δεν θα έπαιρνε καθόλου ρεύμα.
Προφανώς έχει δημιουργηθεί και άλλη βλάβη .
Θα πρέπει να ελέγξεις αρχικά το κύκλωμα του τροφοδοτικού, στο οποίο πιθανότατα βρίσκεται η βλάβη, για τον αν υπάρχουν και αν είναι σωστές οι διάφορες τάσεις τροφοδοσίας.
Αυτό γίνεται με μετρήσεις (δεν εννοώ βέβαια να μετρήσεις κάποιο/α συγκεκριμένο/α ολοκληρωμένο/α, όπως αναφέρεις σε κάποιο ποστ σου, αλλά να κάνεις στα κυκλώματα-βαθμίδες του τροφοδοτικού, βάσει του service manual).
Εδώ προφανώς θα πρέπει να διευκρινιστεί το εξής :δεν φαίνονται, ούτε μυρίζουν πάντα τα χαλασμένα εξαρτήματα.
Εκτός αυτού αν κάποιο εξάρτημα <<έχει πάρει φωτιά>> (είναι μαυρισμένο, σκασμένο κ.λ.π.) θα πρέπει να γίνουν απαραίτητα και κάποιες μετρήσεις, στα σχετικά εξαρτήματα - κυκλώματα με αυτό.
Η επισκευή ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος - συσκευής γίνεται με τις απαραίτητες μετρήσεις.
Η μυρωδιά και το κάψιμο - μαύρισμα - σκάσιμο κ.ο.κ. των διάφορων εξαρτημάτων, είναι απλά κάποιες ενδείξεις, που βοηθάνε στον εντοπισμό του κυκλώματος-βαθμίδας που έχει βλάβη.
Ένας λόγος που σου αναφέρω στο ποστ#19 να απευθυνθείς σε κάποιο τεχνικό, είναι τα παραπάνω.
Εκτός βέβαια από την πιθανότητα δημιουργίας περαιτέρω βλάβης κ.λ.π., (αν δεν υπάρχει απαραίτητη σχετική γνώση και πείρα), θα πρέπει να σημειωθεί και το παρακάτω, που είναι θέμα ασφάλειας.
Χρειάζεται μεγάλη προσοχή με τις μετρήσεις, επειδή υπάρχει τάση δικτύου (230V) σε κάποια σημεία εντός της συσκευής.
Φιλικά πάντα.
Δεν παρεξηγώ Σήφη, μην ανησυχείς,
θα το κοιτάξω σιγά σιγά, για να το πάω σε εξειδικευμένους τεχνικούς δεν νομίζω ότι αξίζει οικονομικά, δεδομένου ότι είμαι άνεργος και μετράμε και τα δίφραγκα, μπορείς να βρεις αντίστοιχα συστήματα JVC, PHILIPS κ.α με 40-50 ευρώ μεταχειρισμένα τα οποία δουλεύουν πλήρως.
Το δικό μου σαν ραδιοενισχυτη το έχω, το CD δεν διαβάζει εδώ και 12 χρόνια, και το κασετόφωνο μάσαγε, αλλά από ότι είδα τώρα που το ψάχνω έχει φύγει ένα ιμάντας γιαυτό μασάει.
Powered by vBulletin® Version 4.2.5 Copyright © 2025 vBulletin Solutions Inc. All rights reserved.