Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : [Micro-HiFi] Βοήθεια για hi-fi Philips

Michalism
01-12-16, 20:49
Καλησπέρα σε όλους.
έχω ένα πρόβλημα με ένα μινι hi-fi Philips. το μοντέλο είναι το CM239D/12 εδω ειναι το λινκ για το service manual
http://elektrotanya.com/philips_mcm239d_ver-1.0_sm.pdf/download.html

Λόγω μεγέθους δεν μπορώ να ανεβάσω το αρχειο...:bored:.

Το σύμπτωμα είναι ότι δεν βγάζει καθόλου ήχο, ενώ όλες οι λειτουργείες φαινονται να είναι εντάξει.

Κάνοντας κάποιες αρχικές μετρήσεις, έφτασα στο βιαστικό συμπέρασμα οτι φταίει το ολοκληρωμένο TFA9842BJ που αν δεν κάνω λάθος είναι ο τελικός ενισχυτής του συστήματος. Άλλαξα το ολοκληρωμένο αλλά τζίφος. καθόλου ήχος και πάλι.

Τσεκάροντας καλύτερα, και σε συνδυασμό με μελέτη του data sheet του TFA9842BJ, βλέπω οτι στο πιν 7 δεν μετράω καθολου τάση, που σημαίνει οτι το ολοκληρωμένο ειναι σε stand-by mode. Με κοντινή εξέταση της πλακέτας, είδα οτι έλειπε μια smd αντίσταση (R830/ 1KOhm σύμφωνα με το service manual). Βρήκα μια ίδια αντίσταση από μια παλιά πλακέτα που βρήκα, την έβαλα, και τελικά μέτρησα 2Volt στο πιν 7! Καλύτερα, αλλά και πάλι όχι αρκετα για να βγει από κατάσταση stand-by ή mute to TFA9842BJ.

Το κακό τώρα είναι ότι στην προσπάθειά μου να βγάλω την αντίσταση χάλασα το pad, οπότε τώρα ψάχνω για πατέντες πώς να συνεχίσω!
Αυτό που ζητάω είναι μια βοήθεια στο πώς να μπαλώσω την πλακέτα ώστε να βάλω μια άλλη αντίσταση, και πώς να συνεχίσω το troubleshooting. :blush:
Προσπαθω να ανεβάσω και φωτογραφιες...προς το παρών κατι έχει πάθει το κιν και δεν μπορω να τις αντιγραψω στον υπολογιστη!

Αν κάποιος συνφορουμίτης έχει κάποιο εργαστήριο (με προτίμηση κοντά στο Μαρούσι) μπορώ να φέρω επι τόπου το στερεοφωνικο για επισκευή με το αζημίωτο φυσικα!!

Σας ευχαριστώ προκαταβολικα!4275942760427614276242763

johnnyb
01-12-16, 21:36
Αφου χαλασες τα Pads δες που πηγαινουν οι νησιδες στα γειτονικα εξαρτηματα και κολλα εκει μια απλη αντισταση ( οχι smd) 1KOhm αντιστοιχων watt ,
ειναι ποιο ευκολο να το μπαλωσεις με τα συρματινα ακρα μια απλη αντιστασης . Βεβαια το εξαρτημα που ελλειπε δεν ξεκολλα τοσο ευκολα μπορει η συσκευη να εχει πτωση - χτυπημα οπωτε μπορει να εχει και αλλα εξαρτηματα ξεκολλημενα ακομη και σπασμενες νησιδες.

Michalism
01-12-16, 21:48
Johnny, ευχαριστώ, αυτό ακριβώς πάω να κάνω, ελπίζω να φαίνεται όταν ανεβάσω τις φωτογραφίες.
Η αντίσταση μάλλον "ανατινάχθηκε" γιατί στην πάνω πλευρά της πλακέτας ερχεται ένα καλώδιο όπου φαίνεται στην άκρη του να έχει μαυρίσει. όταν το είδα στην αρχή δεν έδωσα σημασία γιατι φαινόταν σαν σκουριά ή κάτι τέτοιο. Ύστερα από μέρες όμως όταν ανακάλυψα οτι έλειπε η αντίσταση, τότε κατάλαβα τί πραγματικά συνέβη. Δυστυχώς στις φωτογραφίες δεν φαίνεται γιατι το κρύβει η ΄ψυκτρα του τελικού και του ισχύος.
Πάντως απ'οσο έψαξα κάτι καμμένο δεν βρήκα. επειδή όμως οι γνώσεις μου είναι λίγες (αυτή είναι η δεύτερη σοβαρή προσπάθεια επισκευής που κάνω) ίσως χάνω κάτι.

Papas00zas
02-12-16, 00:03
Αν έχει όντως ανατιναχτεί η αντίσταση μπορεί παραπίσω να έχεις βραχυκύκλωμα. Δες παραπίσω τα ημιαγωγά και κυρίως πού πάει αυτή η αντίσταση να ξέρουμε πως να προχωρήσουμε

Michalism
02-12-16, 10:31
Αν έχει όντως ανατιναχτεί η αντίσταση μπορεί παραπίσω να έχεις βραχυκύκλωμα. Δες παραπίσω τα ημιαγωγά και κυρίως πού πάει αυτή η αντίσταση να ξέρουμε πως να προχωρήσουμε

Καλημέρα Δημήτρη. Αυτό έκανα, αλλά δεν έχω βρει κάτι άλλο βραχυκυκλωμένο ή καμένο. Αλλά και κάποια πράγματα που βλέπω στο service manual δεν συμβαδίζουν με το pcb, για αυτό και λέω ότι ίσως είναι καλό να το δει κάποιος έμπειρος.

Michalism
03-12-16, 20:47
Μήπως να δώσω κατευθείαν 10-11V στο πιν7 να δούμε αν παίξει ήχος; Αυτό δεν θα δείξει αν τελικά είναι αυτό το πρόβλημα;

Papas00zas
03-12-16, 23:16
Δοκίμασε να τα δώσεις...δες εδώ σελίδα 5
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/394436/NXP/TFA9842BJ.html
Αν μετά το ολοκληρωμένο ξεκινήσει να πάιζει και έχει σήμα το πρόβλημα είναι στη γραμμή του mute,δες και στη 10

Michalism
21-12-16, 00:51
Επιστρέφω μετά από πού καιρο...:001_unsure:
έδωσα απευθείας ρεύμα στο πιν 7 αλλα τζίφος...
που κοιτάω τώρα;

Michalism
24-01-22, 13:22
Καλησπέρα σε όλους.
Λέω να ξαναπιάσω το νήμα από εκεί που το είχα αφήσει...
Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει και να μου πει τί κάνουν τα Q801 & Q804;; Αν καταλαβαίνω καλά όταν αυτά άγουν, το ολοκληρωμένο πάει σε mute γιατί πέφτει η τάση στο πιν 7.
Ρωτάω γιατί νομίζω ότι αυτό γίνεται στην περίπτωσή μου.
Έχω τσεκάρει όλα τα εξαρτήματα που φαίνεται να σχετίζονται με το πιν 7 του TFA αλλά δεν βρίσμω κάτι να είναι εκτός προδιαγραφών. Τείνω να πιστέψω ότι για κάποιο λόγο ο επεξεργαστής δεν ενεργοποιεί το TFA. Βάζω ένα screenshot του σχηματικού με το τμήμα που μας ενδιαφέρει. θα προσπαθήσω να σπάσω το service manual ανα σελίδα να ανεβάσω τα pdf...

48923