Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : ΦΩΤΙΣΤΙΚΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ TELCO

POLYDOR
03-11-16, 20:38
Καλησπέρα σας.Σε ενα TELCO AL 250 ,ο μετασχηματιστής έχει διακοπή στο πρωτεύον (φωτο1 με συγκριτικό μία ΑΑ μπαταρία).Δεν έχει όμως στοιχεία .Η μπαταρία που χρησιμοποιεί είναι η εικονιζόμενη (φωτο2).
Μπορεί κάποιος να με βοηθήσει τι μετασχηματιστή να χρησιμοποιήσω ;

4263842639

Papas00zas
04-11-16, 01:06
Φορτιστή μπαταριών μολύβδου. Εναλλακτικά-αν και δεν νομίζω-δες το πρωτέύον του μετασχηματιστή για καμιά θερμική ασφάλεια...παρόμοια περίπτωση είχε τύχει σε έναν φορτιστή αλλά δεν μπορώ να βρω το θέμα.
Μπορείς και με κανονικό εργαστηριακό τροφοδοτικό αλλά θέλει παρακολούθηση.

FILMAN
04-11-16, 10:05
Θα αφαιρέσεις προσεκτικά την ταινία που σκεπάζει το πρωτεύον, θα βρεις τη θερμοασφάλεια και θα την αλλάξεις, ή θα τη γεφυρώσεις για να μετρήσεις πόσο βγάζει ο μ/ς και να πάρεις έναν αντίστοιχο.

POLYDOR
05-11-16, 00:35
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις.Εργαστηριακό τροφοδοτικό δεν διαθέτω. Η θερμοασφάλεια βρέθηκε γεφυρώθηκε,παραμένει συνδεδεμένη στο πηνίο αλλά δυστυχώς πάλι δεν υπάρχει συνέχεια στο πρωτεύον.

Papas00zas
08-11-16, 17:11
Δες λίγο μετά τη σύνδεση του μετασχηματιτή τι γέφυρα έχει καθώς και τι τάση γράφει ο πυκνωτής της εξομάλυνσης που μπαίνει μετά τη γέφυρα....μόνον έτσι θα το βρούμε

POLYDOR
08-11-16, 21:26
Έχει 4 διόδους ΙΝ 4004 και ο πυκνωτής 470 μF 16 V

vasilisd
09-11-16, 10:30
Μόλις μέτρησα ένα ίδιο που έχω.
10.5 volt AC χωρίς φορτίο, και λογικά δε πρέπει να είναι πάνω απο μισο αμπέρ..

POLYDOR
09-11-16, 12:38
Μόλις μέτρησα ένα ίδιο που έχω.
10.5 volt AC χωρίς φορτίο, και λογικά δε πρέπει να είναι πάνω απο μισο αμπέρ..

Τι μετασχηματιστή ψάχνω ,σε Volt ,με βάση το " 10.5 volt AC χωρίς φορτίο " ;
Για τα αμπέρ ,υποθέτω, οτι μπορεί να είναι και περισσότερα φτάνει να χωράει.

FILMAN
10-11-16, 10:21
9VAC....

Papas00zas
10-11-16, 16:35
Έχει 4 διόδους ΙΝ 4004 και ο πυκνωτής 470 μF 16 V

Είσαι μέχρι 214 μιλιαμπέρ στα 14 βολτ συμφωνα με όσα μας δίνεις. Οπότε ψάχνεις για τον μετασχηματιστή που έγραψε ο Βασίλης. Θες εναν στα 9 V AC στο μισό αμπέρ.

FILMAN
11-11-16, 09:20
Είσαι μέχρι 214 μιλιαμπέρ στα 14 βολτ συμφωνα με όσα μας δίνεις.
????????

POLYDOR
11-11-16, 17:05
Θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω κάτι τέτοιο ;
42667
Και αν ναι ,πόσα VA πρέπει να είναι ;

Papas00zas
11-11-16, 18:19
????????
Πού είναι το περίεργο; Αφου για ένα αμπερ θες 2200μF....

vasilisd
12-11-16, 22:01
....Και αν ναι ,πόσα VA πρέπει να είναι ;

9 volt, 10 VA είναι καλά.

FILMAN
14-11-16, 09:42
Πού είναι το περίεργο; Αφου για ένα αμπερ θες 2200μF....
Από πού προκύπτει αυτό;

manolo
14-11-16, 10:15
Είναι ένας γενικός κανόνας, ένα rule of thump που λένε και οι Αγγλοσάξωνες και το οποίο το συναντάς σε πολλά βιβλία ηλεκτρονικών. Παρακάτω παραθέτω ένα απόσπασμα: Γενικά ακολουθώ κι εγώ τον κανόνα ότι περίπου χρειάζεσαι minimum 2000 μF (καλύτερα 2200μF) για κάθε 1Α στην έξοδο του τροφοδοτικού.

"There is no hard and fast rule for determining the optimum value for the filter cap, but in general I would suggest that the value should be at least that required to give a full load ripple voltage of less than 5V peak to peak. Based on this, my recommendation is that the minimum value is 2,000Β΅F per amp DC, so a 5A (continuous) power supply will have a minimum of 10,000Β΅F capacitance."
από:
http://sound.whsites.net/power-supplies.htm

FILMAN
14-11-16, 10:59
Αυτό είναι λάθος, δείτε εδώ, #12: http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=59112&page=2&highlight=6666%ECf

manolo
14-11-16, 12:05
Απλά Φίλιππε μια απορία..Γιατί σε όσα σχέδια τροφοδοτικών που έχω δει είτε σε βιβλία, είτε στο Internet από επαγγελματίες ή ερασιτέχνες, με τα χαρακτηριστικά του παραδείγματος σου, (έξοδος 15V, 1A), σε κανένα δεν έχω δει πυκνωτές εξομάλυνσης συνολικής χωρητικότητας (6.800μF);;;

FILMAN
14-11-16, 12:22
Στο παράδειγμά μου εκτός από την έξοδο 15V, 1A, υπήρχε και η παράμετρος "τάση εξόδου μετασχηματιστή"!

manolo
14-11-16, 12:29
Ναι φίλε μου το είδα. Και με 12 και με 15 και 18 και 24V εξόδους μετασχηματιστή που έχω δει σχέδια,...τέτοιες χωρητικότητες της τάξης των 6800μF δεν έχω δει στους πυκνωτές εξομάλυνσης για output 1A...

FILMAN
14-11-16, 12:50
Τότε πολύ απλά αυτός που έκανε το σχέδιο έβαλε ό,τι νά 'ναι.

manolo
14-11-16, 13:21
Σορρυ φίλε αλλά δεν μπορεί τόσοι πολλοί να κάνουν τόσο λάθος.. Η τάση κυμάτωσης...τουλάχιστον αυτό που καταλαβαίνω εγώ...το ripple voltage για να καταλαβαίνουμε, είναι η μικρή AC συνιστώσα που υπάρχει στην DC τάση εξόδου του τροφοδοτικού. Αυτό είναι το ζητούμενο στο σχεδιασμό σου και όχι το αποτέλεσμα και αυτό το θέλεις όσο το δυνατόν πιο μικρό. Από τα λίγα που ξέρω, σε ηλεκτρονικά σχέδια ακρίβειας για υψηλές απαιτήσεις δεν πρέπει να ξεπερνάει τα 100mV, ίσως και λιγότερο σε πιο αυστηρά specs, ενώ σε πιο 'ερασιτεχνικές' ας πούμε κατασκευές ή όχι πολύ υψηλών απαιτήσεων είναι αποδεκτό το 1V πάνω κάτω.

FILMAN
14-11-16, 13:33
Ναι. Και στην περίπτωση που χρησιμοποιείς regulator αυτό συμμετέχει καθοριστικά στη μείωση του ripple, δεν το καταφέρνει μόνος του ο πυκνωτής εξομάλυνσης. Αν έχεις εντοπίσει κάποιο λάθος στο συλλογισμό μου ή στους υπολογισμούς μου, θα ήθελα να μου το δείξεις.

manolo
14-11-16, 14:04
Σύμφωνοι.. Ο regulator βοηθάει κι αυτός στην βελτίωση της εξομάλυνσης, όμως φίλε τα απλά regulators LM317, 7812, 7805 κλπ που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε ευρείας χρήσης ηλεκτρονικά δεν έχουν και πολλές τέτοιες δυνατότητες.. Και μια ερώτηση τώρα που ξαναδιάβασα το post 12 και πρόσεξα κάτι: γιατί υπολογίζεις ως Vr - τάση κυμάτωσης στα άκρα του πυκνωτή και όχι στην τάση κυμάτωσης που παράγεται στην τελική έξοδο;

Και μια διευκρίνιση για να μην παρεξηγηθώ Φίλιππε. Δεν αμφισβητώ τις γνώσεις σου και σε διαβάζω άλλωστε στα πάρα πολλά posts που έχεις ανεβάσει εδώ. Απλά μια τεχνική κουβέντα κάνουμε, ένα τεχνικό argument..Anyway θα κοιτάξω ξανά το σκεπτικό σου στους υπολογισμούς και αν βρω κάτι θα επανέλθω..

FILMAN
14-11-16, 14:22
Σύμφωνοι.. Ο regulator βοηθάει κι αυτός στην βελτίωση της εξομάλυνσης, όμως φίλε τα απλά regulators LM317, 7812, 7805 κλπ που χρησιμοποιούνται κατά κόρον σε ευρείας χρήσης ηλεκτρονικά δεν έχουν και πολλές τέτοιες δυνατότητες.. Και μια ερώτηση τώρα που ξαναδιάβασα το post 12 και πρόσεξα κάτι: γιατί υπολογίζεις ως Vr - τάση κυμάτωσης στα άκρα του πυκνωτή και όχι στην τάση κυμάτωσης που παράγεται στην τελική έξοδο;Μα γιατί αυτή είναι που εξαρτάται αποκλειστικά από το μέγεθος του πυκνωτή εξομάλυνσης (η κυμάτωση στην τελική έξοδο εξαρτάται πολύ από τις επιδόσεις του regulator) - το πρόβλημα έχει να κάνει με τον υπολογισμό του πυκνωτή εξομάλυνσης και όχι με το ποιο regulator θα βάλουμε.

Τα regulators που είπες έχουν πολύ μεγάλες δυνατότητες σταθεροποίησης εισόδου. Για παράδειγμα ένα 7805 (σύμφωνα με την κατασκευάστρια ST) θα μπορεί να έχει ως είσοδο τάσεις που κυμαίνονται από 7 ... 25V, και η τάση εξόδου του δεν θα αλλάζει πάνω από 50mV (τυπικά 3mV μόνον)! Δηλαδή μιλάμε για κυμάτωση εισόδου 18V και κυμάτωση εξόδου 0.05V, δηλαδή 360 φορές μικρότερη! Και αυτή είναι η χειρότερη περίπτωση! Αν υπολογίσουμε τη βελτίωση με βάση την τυπική τιμή, η κυμάτωση εξόδου είναι 6000 φορές μικρότερη!

manolo
14-11-16, 14:36
Ναι φίλε απλά στη βιβλιογραφία που τουλάχιστον έχω εγώ αλλά και στα 5-6 σοβαρά sites με ηλεκτρονικά θέματα, ως ripple voltage ορίζουν τη κυμάτωση στη τάση εξόδου και όχι αυτή που εφαρμόζεται στα άκρα του πυκνωτή εξομάλυνσης που ουσιαστικά είναι η τάση εισόδου μετά τη γέφυρα. Αυτή είναι η τάση εφαρμογής στην είσοδο και όχι το ripple! Τι να πω...Ίσως το ερμηνεύω εγώ λάθος...

FILMAN
14-11-16, 14:54
Αν στο σύστημα υπάρχει regulator τότε η κυμάτωση εξόδου του τροφοδοτικού αναφέρεται προφανώς στην τάση που παίρνουμε τελικά από το regulator. Αν δεν υπάρχει regulator (είσοδος - μετασχηματιστής - ανορθωτής - πυκνωτής εξομάλυνσης - έξοδος) τότε η κυμάτωση εξόδου είναι προφανώς αυτή στα άκρα του πυκνωτή εξομάλυνσης (η τάση στα άκρα του πυκνωτή εξομάλυνσης και στην έξοδο της γέφυρας ανόρθωσης είναι φυσικά η ίδια, αφού ο πυκνωτής εξομάλυνσης συνδέεται παράλληλα στην έξοδο της γέφυρας. Ωστόσο η τάση στην έξοδο της γέφυρας χωρίς πυκνωτή έχει πολύ διαφορετική μορφή από ότι όταν υπάρχει πυκνωτής). Όλο το ενδιαφέρον έγκειται στον υπολογισμό της απαιτούμενης χωρητικότητας του πυκνωτή εξομάλυνσης ώστε η τάση στα άκρα του να μην έχει κυμάτωση πάνω από ένα όριο, είτε τη χρησιμοποιήσουμε για να τροφοδοτήσουμε άμεσα ένα κύκλωμα, είτε τη χρησιμοποιήσουμε για να τροφοδοτήσουμε ένα regulator, κάτι που θα μειώσει θεαματικά την κυμάτωση της τάσης εξόδου.

manolo
14-11-16, 18:08
Στο post #27 συμφωνώ απόλυτα σε όλα. Απλά επειδή πλέον στα εμπορικά ηλεκτρονικά ακόμα και στις 'πρόχειρες' ας πούμε κατασκευές είθισται να υπάρχει ένα regulator στο κομμάτι της τροφοδοσίας, απ' όσο τουλάχιστον διαβάζω στη βιβλιογραφία συνηθίζεται ως ripple voltage να αναφέρονται στην κυμάτωση που παρουσιάζεται στη τάση εξόδου του τροφοδοτικού προς το φορτίο. Επειδή με αφορμή όλα αυτά ξεσκόνισα λίγο και τη θεωρία να ξαναθυμηθώ λίγα πράγματα, ένα γενικό συμπέρασμα είναι ότι η Vr υπολογίζεται από διάφορους τύπους ανάλογα με την ύπαρξη φίλτρου RC, φίλτρου LC, τον τύπο του φορτίου που τροφοδοτείται, την αντίσταση κλπ. Πάντως πραγματικά Φίλιππε σε διάφορα τροφοδοτικά που έχει τύχει να κοιτάξω με μέγιστο ρεύμα εξόδου 1Α, δεν έχω συναντήσει τόσο μεγάλες χωρητικότητες (~6800μF) ανεξαρτήτως της τάσης του δευτερεύοντος του μετασχηματιστή. Φυσικά τις έχω συναντήσει σε τροφοδοτικά μεγαλύτερης εξόδου σε Amperes. Anyway σε ευχαριστώ πάντως για τη κουβέντα...