Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : [Whirlpool] Μετατροπή κατάψυξης σε συντήρηση;;



Mevius
10-10-16, 21:43
Καλησπέρα αγαπητοί, έχω ένα whirlpool ψυγείο, 1,80 με συντήρηση απλή και από επάνω κατάψυξη.
Μπορώ να μετατρέψω κάπως με ένα ψηφιακό θερμοστάτη την κατάψυξη σε χώρο συντήρησης;;
Έχω καταψύκτη μπαούλο και για να μην αγοράζω νέο ψυγείο μόνο συντήρηση.
Το ψυγείο δεν είναι nofrost είναι με τα στοιχεία από πίσω στην πλάτη και μια μηχανή που έχω δεί πίσω χαμηλά.

petroglis
10-10-16, 23:12
χαλασε το ψυγειο σου η δουλευει κανονικα? γιατι αυτο που ζητας δε γινεται

Mevius
10-10-16, 23:23
Οχι δεν χαλασε το ψυγειο μου απλα ειδα σε ξενα φορουμ οτι εαν ενωσεις του 2 θερμοστάτες μπορει να γινει δεν καταλαβα κ καλά

για να καταλάβω δεν μπορει να γίνει για ποιό λογο ;
οτι ειναι μία μηχανη;;

Κυριακίδης
11-10-16, 10:09
Οχι δεν χαλασε το ψυγειο μου απλα ειδα σε ξενα φορουμ οτι εαν ενωσεις του 2 θερμοστάτες μπορει να γινει δεν καταλαβα κ καλά
Αν έχει 2 θερμοστάτες τότε έχει και 2 μοτέρ , επίσης και χωριστούς ανεξάρτητους θαλάμους / συντήρησης / κατάψυξης. Ενώ εσύ έχεις 1 μοτέρ και εννοείται 1 θερμοστάτη.



για να καταλάβω δεν μπορει να γίνει για ποιό λογο ;
οτι ειναι μία μηχανη;;
Ναι / αλλά και ο καταψύκτης μπαούλο έχει μια μηχανή , εκείνον μπορούσες να τον κάνεις συντηρήσεως επειδή όλος ο θάλαμος είναι ένας ενιαίος και μοναδικός .

Οπότε για να το καταλάβεις καλύτερα (εξήγηση με "λαικές " ορολογίες ) , το μοτέρ έχει μια έξοδο συμπίεσης του ψυκτικού υγρού / και μια επιστροφή . Η έξοδος και η επιστροφή είναι ένας χαλκοσωλήνας όπου εκεί μέσα κυκλοφορεί το ψυκτικό υγρό και μέσα από τους θαλάμους του ψυγείου.

Με την έξοδο λοιπόν του ψυκτικού υγρού από τον συμπιεστή , ο χαλκοσωλήνας οδηγεί το ψυκτικό υγρό (και μέσω μιας εκτονωτικής βαλβίδας ) στον 1ο θάλαμο της κατάψυξης (που σε ψυγείο δίπορτο είναι διαιρεμένος ) . Εκεί στην κατάψυξη γίνεται η πιο ισχυρή απαγωγή θερμότητας του θαλάμου (αφαιρεί θερμότητα από τον θάλαμο / επομένως και η ψύξη)
Ο ίδιος σωλήνας μετά από την κατάψυξη συνεχίζει προς θάλαμο συντήρησης , και εκεί έχουμε απαγωγή θερμότητας λίγο χαμηλότερη από της κατάψυξης (εξ ου και η θερμοκρασία κατάψυξης -23 βαθμούς / και συντήρησης +5 αλλά και λόγω μεγαλύτερου θαλάμου της συντήρησης ) και τέλος ξαναγυρίζει στην επιστροφή αναρρόφηση του μοτέρ , για να γίνει και πάλι η ίδια διαδικασία από την αρχή.

Το αισθητήριο του θερμοστάτη στα περισσότερα ψυγεία (απλά συμβατικά / όχι no frost) είναι τοποθετημένο στον χώρο της συντήρησης (για να επιτευχθούν οι + 5 βαθμοί της συντήρησης και εννοείται αυτόματα η θερμοκρασία και της κατάψυξης σε -23 βαθμούς ) . Επομένως η θερμοκρασία της κατάψυξης θα εξαρτιέται από την θερμοκρασία της συντήρησης .

Εάν βάλεις το αισθητήριο θερμοστάτη στον χώρο κατάψυξης (για να πετύχεις +5 βαθμούς ) , εννοείται ο χώρος της συντήρησης θα είναι κατάλληλος μόνο για κλωσσομηχανή . Ελπίζω να σου έλυσα την απορία .
Έπειτα είναι και ανορθόδοξος ο τρόπος να θέλεις θερμοκρασίες συντηρήσεως στον μικρότερο θάλαμο της κατάψυξης έναντι του μεγαλύτερου θαλάμου της συντήρησης που πλέον θα γίνει άχρηστος .

Δεν μπορείς να παρακάμψεις την έξοδο του ψυκτικού κύκλου από τον συμπιεστή στους θαλάμους του ψυγείου χωρίς να περάσει πρώτα από την κατάψυξη. Αυτό γίνεται μόνο σε ψυγεία που έχουν ο κάθε θάλαμος το δικό του μοτέρ και το δικό του ξεχωριστό κύκλωμα σωληνώσεων , δηλ 2 μοτέρ .

NEOMELOS
11-10-16, 13:17
Μπράβο Πέτρο, πολύ ωραία ανάλυση.
Γράψε όμως και πως ένας καταψύκτης γίνεται συντήρηση-ψυγείο. Με μία αλλαγή θερμοστάτη;

Κυριακίδης
11-10-16, 14:02
Δεν είναι τόσο απλό , και εδώ υπάρχει ένα μικρό κόλλημα ότι σε μπαούλο δεν μπορείς να πετύχεις σε όλα τα ύψη και πλάτη του χώρου σταθερές θερμοκρασίες . Θα πρέπει να γίνει με βεβιασμένη κυκλοφορία , έπειτα δεν ταιριάζει σε δυνατότητα καταψύκτη να το υποβιβάσεις σε συντηρήσεως . Θα πρέπει να είναι όπως τα ψυγεία που είναι μόνο συντήρηση .
http://www.apothema.gr/beko-wsa-29000-107255p
Έχουν το δικό τους αντίστοιχο μοτέρ , το δικό τους επίσης υπολογισθέντα εσωτερικό στοιχείο κτλ (το τζάμι προεραιτικό) :001_tt2:

pelargos
11-10-16, 14:28
Τα παλιότερα ψυγεία, που ο χωρος της κατάψυξης είναι μέσα στο χώρο του ψυγείου, δηλαδή υπάρχει μια ενιαία πόρτα, με εναν εξωτερικό ψηφιακό θερμοστάτη (π.χ stc1000), τα μετατρέπουν/με πολλοί για θάλαμο ψύξης ή και θέρμανσης για ζύμωση μπύρας. Ναι, σίγουρα δεν είναι σχεδιασμένο να δουλεύει έτσι και η περιοχή της κατάψυξης ώρες ώρες είναι πολύ πιο κρύα, από το χώρο της συντήρησης, αλλά δουλεύει.
Τώρα στα νεώτερα ψυγεία που έχουν ξεχωριστή κατάψυξη στο επάνω μέρος, λογικά είναι πιο δύσκολο να μεταφερθεί η ψύξη κάτω, χωρίς να φτάσει σε θερμοκρασίες κατάψυξης το άνω τμήμα.

Εγω θα δοκίμαζα να βάλω ένα θερμοστάτη, αφαιρώντας/απενεργοποιώντας τον οποιοδήποτε μηχανισμό που ρυθμίζει τη θερμοκρασία στο τμήμα της συντήρησης, έτσι ώστε να μεταφέρεται όσο το δυνατόν περισσότερο η ψύξη στο κάτω τμήμα. Φυσικά 2 θερμόμετρα είναι απαραίτητα ώστε να βλέπεις αν η θερμοκρασία στους 2 θαλάμους είναι αρκετή για σένα.

Mevius
11-10-16, 21:48
Σας ευχαριστω ολους για τον χρόνο σας και ιδιεταιρα τον αγαπητό συμφοριτη Κυριακίδη.
Το ψυγείο εχει 2 πορτες ανεξάρτητες μια μικρή κατάψυξη και μια μεγάλη συντήρησης.
μια μηχανή οπως ειπαμε .
σχεφτομαι να κοψω με τον τροχο το ενδιαμεσο χωρισμα και μετα να ριξω την θερμοκρασία με θερμοατάτη στου 0-2 βαθμούς επανω και εως τα φρουτα κάτω να πιανει 5-6 βαθμούς .
Εκτός βεβαια αν εχεη σωληνώσεις στο ενδιαμεσο χωρισμα.

tipos
11-10-16, 22:36
Αμα ειναι να το κοψεις πετα το ψυγειο απο τωρα.Κοβωντας το χωρισμα θα κοψεις και το ψυκτικο κυκλωμα οποτε το ψυγειο παει Π.Ε. οπως λενε στο στρατο.:biggrin:

Κυριακίδης
11-10-16, 23:41
Μεγάλη η χάρη του Χάρη που του αρέσει να πετσοκόβει ψυγεία με χάρη .:w00t: (ποίηση της στιγμής)


σχεφτομαι να κοψω με τον τροχο το ενδιαμεσο χωρισμα και μετα να ριξω την θερμοκρασία με θερμοατάτη στου 0-2 βαθμούς επανω και εως τα φρουτα κάτω να πιανει 5-6 βαθμούς .
Τα μηνύματα #7 και #8 εξηγήστε μου αν έχουν κάποιο νόημα . Η συντήρηση έτσι κι αλλιώς έφτανε στους 5 βαθμούς . Τώρα δηλαδή για να θυσιάσεις την μικρή κατάψυξη επειδή κατακρατεί μεγάλο μέρος απόδοσης της ψύξης , και αυτή η απόδοση να πηγαίνει γρηγορότερα στον χώρο συντήρησης , το μόνο που κερδίζεις είναι μια εξοικονόμηση σε κατανάλωση ρεύματος επειδή λογικά θα κόψει ο θερμοστάτης νωρίτερα του κανονικού χρόνου. Αλλά ο χώρος της κατάψυξης δεν γνωρίζω κατά πόσο θα βρεθεί και αυτός σε θερμοκρασίες συντήρησης , μάλλον όχι .
Δεν το βλέπω να βγαίνει , πιστεύω θα συμβεί ότι συμβαίνει και στα No frost ψυγεία , που ακόμη και με ανεμιστήρες που προσπαθεί να διώξει την ψύξη της κατάψυξης προς την συντήρηση , η κατάψυξη στο τέλος παραμένει και πάλι πολύ ψυχρή.


Εκτός βεβαια αν εχεη σωληνώσεις στο ενδιαμεσο χωρισμα.
Σίγουρα θα έχει , τα μόνα σημεία που δεν θα έχει είναι από την πλευρά ανοίγματος της πόρτας και στο απέναντι πίσω τοιχίο , αν το πίσω τοιχίο έχει μόνο μόνωση και εξωτερικά , μπορείς να το ξεγυμνώσεις σιγά σιγά από την μόνωση για να έχεις ορατότητα του τι πας να κόψεις . Και από εκεί κατεβάζεις ένα διάφραγμα που θα το ντύσεις και πάλι με μόνωση . Δύσκολο και αβέβαιο επιχείρημα. Δεν αξίζει αν μου έλεγες πως πας να το κάνεις τύπου side by side και διπλάσιας χωρητικότητας τότε μάλιστα .
Να έχεις υπόψη ότι κάποια ψυγεία η ψύξη τους αρχίζει από τον χώρο της συντήρησης ! ανάποδα δηλαδή .

Mevius
11-10-16, 23:59
Ααα εισαι ωραίος ποιητής...μ αρεσε ..
τεσπα μου φαινεται παω για το 500αρικό και βάλε
οποτε οταν αγοράσω το νεο ψυγειο θα κανω τεστ το παλιό