Επιστροφή στο Forum : Καμένος ελεγκτής ηλεκτροβάνας από κεραυνό.
Καλησπέρα παιδιά, μόλις αποφοίτησα από ΤΕΙ ηλεκτρονικών μηχανικών και ένας υδραυλικός μου ζήτησε αν μπορώ να του επισκευάσω έναν ελεγκτή ηλεκτροβάνας.
Σύμφωνα με τα λεγόμενα του, κάηκε από κεραυνό.
Σαν νέος μη έχοντας ξαναπροσπαθήσει να κάνω επισκευή σε πλακέτα θέλω την βοήθεια σας. Έλεγξα την ασφάλεια και δεν είναι καμένη. Μετά όμως δεν υπάρχει κάτι που να φαίνεται με το μάτι σαν καμένο. Μπορείτε να μου πείτε τι να κοιτάξω πάνω στην πλακέτα ώστε να βγάλω συμπέρασμα;
Ευχαριστώ!
info@kalarakis.com
06-02-16, 20:35
τίποτα δεν μπορείς να κοιτάξεις
Κάπου εκεί πίσω έχει κριμένο ένα mpu Αν όταν του βάλεις τάση δεν γράψει γράμματα στην οθόνη
σημαίνει ότι το Mpu μας άφησε χρόνους.
Αν γράψει γράμματα κοιτάς την έξοδο και εκείνο το λευκό τσιπ το αντικαθιστάς Και το πιο πιθανό είναι να μη παίξει
Αν δεν γράψει γράμματα το πετάς και παίρνει άλλο
Ετσι..Μονο αν εχει καει κατι στην τροφοδοσια εχεις ελπιδα να κανεις κατι,αλλα και παλι με τον κεραυνο μπορει να φτιαχτει,να δουλεψει μια μερα και να ξανακαει κατι..
41362.....αυτά μπορείς να ελέγξεις...
Καλησπέρα παιδιά. Αν και άργησα λίγο, σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Sofoscal, έλεγξα τον πυκνωτή πάνω στην πλακέτα και δεν έχει καθόλου τάση. Παρηγγειλα optocoupler να αλλάξω για να τον τεστάρω και αυτόν. Επειδή δεν έχω ξαναελεγξει TRIAC, τι να κάνω ακριβώς;
41362.....αυτά μπορείς να ελέγξεις...
Επειδή δεν έχω ξαναελεγξει TRIAC, τι να κάνω ακριβώς;
Με το πολύμετρο ελέγχεις αν έχεις όντως ανοιχτό κύκλωμα μεταξί Α1 και Α2, ενώ μια μέτρηση μεταξύ G και Α1 θα πρέπει να σου δώσει αρκετές δεκάδες ή λίγες εκατοντάδες Ω ανάλογα με τον τύπο του triac.
Καλησπέρα παιδιά. Αν και άργησα λίγο, σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας.
Sofoscal, έλεγξα τον πυκνωτή πάνω στην πλακέτα και δεν έχει καθόλου τάση. Παρηγγειλα optocoupler να αλλάξω για να τον τεστάρω και αυτόν. Επειδή δεν έχω ξαναελεγξει TRIAC, τι να κάνω ακριβώς;
....αν δεν έχει τάση πάνω στον πυκνωτή, έχει πρόβλημα το τροφοδοτικό. Κοιτάς με την σειρά όπως στην φωτο:
Μετασχηματιστής, βγάζει τάση στο δευτερεύον; (230v είσοδο - 5v AC στην έξοδο). μετά στο κύκλωμα ανόρθωσης - σταθεροποίησης.
Αφού επισκευάσεις το τροφοδοτικό, κοιτάς αν δουλεύει η συσκευή.
αν συνεχίσει να έχει πρόβλημα πας στο optocupler και triac....
41397
αυτός είναι ο πιο ασφαλής τρόπος να ελέγξεις το triac.
πιέζοντας (κλείνοντας) τον διακόπτη το λαμπάκι ανάβει και παραμένει αναμμένο ακόμα κι αν αφήσεις (ανοίξεις) τον διακόπτη.
σβήνει αφού ανοίξεις το κύκλωμα.