Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : [Siemens] SIEMENS KG44U193/05



alpennas
15-08-15, 17:33
Καλησπέρα σας και Χρόνια πολλά σε όλους.
Αντιμετωπίζω πρόβλημα με το ψυγείο μου 8 - 9 ετών (Siemens KG44U193/05) Οδηγίες Χρήσης ψυγείου (https://portal.bsh-partner.com/TCcustomBSH/controller/download_file?PDFOBID=qlgrbefcdcso0pdmdb---ZV7&UMOBID=qlgrbejcdcso0pdmdb---ZV7)
Πριν από μία εβδομάδα είχαμε διακοπή ρεύματος 12 ωρών λόγω ξαφνικής μπόρας όπου έκαψε ένα μετασχηματιστή της ΔΕΗ στην περιοχή. Λοιπόν μετά από αυτή τη διακοπή τα τρόφιμα στην κατάψυξη έχασαν την ψύξη τους παρότι δεν ανοίξαμε την κατάψυξη, δηλαδή ένα οικογενειακό παγωτό ήταν ψιλολιωμένο και κάτι φύλλα κρούστας μαλακά, οπότε πήγαν στα σκουπίδια. Ενεργοποίησα όταν ήρθε το ρεύμα τη Super ψύξη πατώντας το κουμπί Super και για την κατάψυξη αλλά και για τη συντήρηση. Από τότε όμως δεν βλέπω τα τρόφιμα να έχουν τη θερμοκρασία που θα έπρεπε και συχνά χτυπάει το alarm λόγω απώλειας μάλλον της ψύξης.
Γενικότερα θυμάμαι ότι τα καλοκαίρια αραιά και που χτυπούσε το alarm για την κατάψυξη αλλά μετά έφτιαχνε.
Το τράβηξα από τα ντουλάπια που είναι τοποθετημένο, δεν είναι εντοιχισμένο, χωνεύει μέσα σε θέση που είχαμε προβλέψει και έχει κενό περίπου 1 cm δεξιά,αριστερά και πάνω, και είδα στα σωληνάκια που φεύγουν από το μοτέρ σαν να έχει σκουριά και απώλεια φρέον δείτε φωτό.
http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=40378&stc=1
Λέτε να φταίει κάτι στα σωληνάκια να έχει χάσει δηλαδή φρέον ή μπορεί να είναι και τα λάστιχα γιατί στην κατάψυξη παλαιά όταν την άνοιγες και έκλεινες την πόρτα, δεν σε άφηνε να την ανοίξεις ξανά, ενώ τώρα την ανοιγοκλείνεις όποτε θες και όσες φορές θες.

Κυριακίδης
16-08-15, 22:32
1) πριν την διακοπή πως λειτουργούσε? (έκανε καλή ψύξη? με τις σχετικές εκκινήσεις / και παύσεις του μοτέρ?) (και αυτό για να μην υποψιαζόμαστε ότι και από πριν δεν υπάρχει περίπτωση να έχει πρόβλημα με τα υγρά)
2) Το μοτέρ τώρα δουλεύει ? (αυτό το μαύρο της φωτογραφίας ) αλλά και ένας ανεμιστήρας δίπλα σε αυτό το μοτέρ? ... μετά από λίγα λεπτά έως και ώρες και ενώ το έχεις να δουλεύει κανονικά , είναι ζεστά τα αλουμινένια σωληνάκια της συμπίεσης ή και της μαύρης σεπαρντίνας που έχει πίσω? (ειδικά η μαύρη σεπαρντίνα που έχει εξωτερικά είναι όλη ζεστή? ή μόνο ένα μικρό κομμάτι της σεπαρντίνας?)

alpennas
16-08-15, 23:45
Το μοτέρ δουλεύει, ακούγεται αλλά και όταν το πιάνεις είναι καυτό. Ένας ανεμιστήρας που έχει εκεί δίπλα του, δουλεύει συνέχεια - τον καθάρισα είχε και πολλές σκόνες. Όταν ανοίγεις τη πόρτα σταματάει να δουλεύει (μάλλον κάποιος ανεμιστήρας) και όταν κλείνεις την πόρτα ακούγεται ότι δουλεύει.
Τα σωληνάκια πίσω τα μαύρα που καλύπτουν όλο το ψυγείο, είναι ζεστά μόνο στη μέση και όχι στις άκρες, δηλαδή ξεκινάς να πιάνεις τη σεπαρντίνα από πάνω προς τα κάτω και μόνο όταν φτάσεις στη μέση (από πάνω προς τα κάτω) νιώθεις ζέστη και φτάνοντας προς τα κάτω είναι κρύα δηλαδή δεν είναι το ίδιο ζεστά με τη μέση.

Κυριακίδης
17-08-15, 00:39
Κάνε το μια απόψυξη για 24 ώρες με ανοικτές πόρτες και επανέλαβε από "μηδενική " βάση να δεις την απόδοση (θα απαιτηθεί και ψηφιακό θερμόμετρο με καλώδιο και καντράν για να παρακολουθήσεις την θερμοκρασία που κατεβάζει κατάψυξη/& συντήρηση ) χωρίς να ανοίγεις τις πόρτες και να δεις αν από εκεί και ύστερα πάει καλά ως προς την απόδοση. Αν η απόδοση στην αρχή ή στις πρώτες ώρες μετρηθεί ικανοποιητική , αλλά όχι στην συνέχεια μπορεί να έχει προβλήματα αυτόματης απόψυξης . Το ότι χτυπάει το alarm μπορεί πέρα από την διακοπή ρεύματος να υποθέσουμε και π.χ. παρατεταμένο άνοιγμα της πόρτας κτλ και το alarm να ειδοποιεί "φυσιολογικά" και που αργότερα "στρώνει" όπως λες . Το θέμα είναι να το δεις από "μηδενική" βάση (και μετά από την απόψυξη που θα το κάνεις) πως δουλεύει και τι κάνει.

alpennas
17-08-15, 00:55
Καταρχήν, Πέτρο σ' ευχαριστώ για το χρόνο που αφιερώνεις για το θέμα μου και για τις γνώσεις σου.
Όπως έγραψα και στο πρώτο ποστ (#1) με τη διακοπή της ΔΕΗ, το ψυγείο δεν δούλεψε για 12 ώρες, με άνοιγμα αραιά και που στις πόρτες φυσικά. Βέβαια δεν έκανε αυτό που λες απόψυξη για 24 ώρες και βέβαια με ανοιχτές πόρτες.
Το alarm χτυπάει με συνηθισμένη χρήση αλλά και με λίγο πιο προσεκτική τώρα που υπάρχει το πρόβλημα, δηλαδή δεν ανοίγουμε πόρτες για το τίποτα όπως πριν. Πατάω το super και νομίζω με αυτό ενεργοποιείται το μοτέρ για τις επόμενες 52 ώρες. Λοιπόν φτιάχνει λίγο το πράγμα και μετά ξανά χτυπάει το alarm. πιστεύεις ότι μπορεί να μην είναι τελικά από freon η όλη ιστορία? Φοβάμαι ότι αν αρχίσω να ξοδεύω λεφτά για Freon, λάστιχα στις πόρτες, μοτέρ κτλ θα είναι ασύμφορο. Τώρα που μιλάμε βρίσκω (θα τα γνωρίζεις σίγουρα καλύτερα από μένα) αντίστοιχο και καλά ψυγείο Whirpool WBA4328 NFIX με ούτε 600 €. Λέω λοιπόν αν είναι να χαλάσω καμιά 300 € για επισκευή μήπως πρέπει να πάρω ένα νέο για μια 10ετία ακόμα?

Κυριακίδης
17-08-15, 08:43
πιστεύεις ότι μπορεί να μην είναι τελικά από freon η όλη ιστορία?
Ναι αυτό πιστεύω (εκτός και είναι "οριακά" με ελλείψεις υγρών και αυτό δεν μπορεί να διαπιστωθεί και εύκολα και άμεσα). Γιαυτό σου είπα να δοκιμαστεί μετά από καθαρισμό (απόψυξης) από την αρχή και να γίνει παρακολούθηση για τις πρώτες ώρες λειτουργίας , και εκεί ανάλογα το διάβα των θερμοκρασιών που θα μας δείξει θα μας οδηγήσει σε μια εικόνα της κατάστασης.

alpennas
18-08-15, 17:44
Λοιπόν μίλησα χθες με τον τεχνικό της Siemens για το πρόβλημα και ο οποίος μου είπε να κατεβάσω και άλλο τη θερμοκρασία στην κατάψυξη και συγκεκριμένα στους -22 με -24. Η θερμοκρασία που το είχα ρυθμίσει ήταν -24 αν θυμάμαι καλά, πριν τη διακοπή της ΔΕΗ. Όταν ήρθε το ρεύμα δεν θυμάμαι αν πήγε από μόνο του στους -16 η κατάψυξη, θυμάμαι όμως ότι όταν ξεκίνησε να χτυπάει το alarm το ανέβασα, νομίζοντας ότι δεν θα ζορίζεται η κατάψυξη και θα μπορεί να ψύξει έστω και λίγο λιγότερο.
Τελικά από χθες το κατέβασα στους -23 και δεν έχει χτυπήσει alarm ακόμα. Η εξήγηση του ήταν ότι με το άνοιξε κλείσε τη συντήρηση συχνά και με χαμηλή θερμοκρασία στην κατάψυξη, η κατάψυξη στέλνει στη συντήρηση για να τη διατηρήσει και έτσι μένει η κατάψυξη χωρίς την απαιτούμενη ψύξη και γι' αυτό το λόγο χτυπάει. Βάλτο μου λέει στους -22 την κατάψυξη για να έχει απόθεμα η κατάψυξη να δώσει στη συντήρηση και να μην μένει από ψύξη η κατάψυξη, ιδιαίτερα τώρα που έχει πολύ ζέστη το καλοκαίρι, το χειμώνα μπορείς να τη βάλεις και -18 μου είπε.
Λοιπόν θα δούμε, για την ώρα πάει καλά.
Πέτρο, και πάλι ευχαριστώ για τη βοήθεια σου και το χρόνο που ασχολήθηκες με το θέμα μου.

lemaneas
20-09-18, 14:41
Καλημέρα!
Έχω ακριβός το ίδιο ψυγείο. Μέτρησα τη κατανάλωση ρεύματος και είναι 2,5 KWH/μέρα δηλαδή περίπου 900 KWH/χρόνου. Είναι λογική ή ψήλη αυτή ι κατανάλωση; Έμενα μου φαίνετε ψιλό;;;

nyannaco
20-09-18, 16:02
Για πόσο διάστημα μέτρησες; Αν μέτρησες π.χ. για ένα 24ωρο, ο πολλαπλασιασμός επί 365 μπορεί να εμπεριέχει πολύ μεγάλο σφάλμα, δεδομένου ότι η κατανάλωση του ψυγείου εξαρτάται πάρα πολύ από (α) τό πόσα ζεστά τρόφιμα/υγρά μαπίνουν μέσα για πάγωμα, (β) το άνοιγμα των πορτών, και (γ) τη θερμοκρασία περιβάλλοντος - κατά κανόνα με αυτή τη σειρά σημαντικότητας. Αν λοιπόν μέτρησες μια μέρα που μπήκαν πέντε κιλά κρέας στην κατάψυξη, ή τρία μπουκάλία νερό ή δέκα μπύρερς στη συντήρηση, βρήκες μεγαλύτερη κατανάλωση από μία μέρα που δεν συμβαίνει το αντίστοιχο. Το ίδιο (σε μικρότερο βαθμό) αν για κάποιο λόγο τη συγκεκριμένη μέρα έμεινε περισσότερο ανοιχτή / άνοιξε περισσότερες φορές η πόρτα.
Γενικά το χειμώνα οι καταναλώσεις μειώνονται, κυρίως λόγω του ότι μειώνεται η κατανάλωση παγωμένων υγρών (με επίπτωση τόσο στη μάζα που ψύχεται όσο και στα ανοίγματα), και δευτερευόντως λόγω χαμηλότερης θερμοκρασίας περιβάλλοντος.

lemaneas
20-09-18, 16:23
Μέτρησα 26 μέρες το καλοκαιροί. Μερικές Μέρες (14) από αυτές έλειπα και διακοπές. Δηλαδή θα είχε και λιγότερα ανοίγματα των πορτών κτλ. από κανονικά.

nyannaco
20-09-18, 17:44
Κακά μαντάτα τότε! Ναι, μάλλον πολύ μου φαίνεται. Οχι απαραίτητα γιατί έχει π΄ροβλημα το ψυγείο, αλλά και λόγω ενεργειακής κλάσης.

Κυριακίδης
20-09-18, 20:41
Καλημέρα!
Έχω ακριβός το ίδιο ψυγείο. Μέτρησα τη κατανάλωση ρεύματος και είναι 2,5 KWH/μέρα δηλαδή περίπου 900 KWH/χρόνου. Είναι λογική ή ψήλη αυτή ι κατανάλωση; Έμενα μου φαίνετε ψιλό;;;

Αν μεγεθύνουμε την φωτογραφία του 1ου ποστ και βλέποντας τα στοιχεία μοτέρ λέει , 6,9Α / LRA & 0,93A / RLA (αμπέρ εκκίνησης και κανονικής λειτουργίας ) .
Θα πάρουμε τα αμπέρ λειτουργίας που είναι τα συχνότερα στην λειτουργία του ψυγείου , δηλαδή τα 0,93Α και το στρογγυλεύουμε με 1 αμπέρ .
Αν υποθέσουμε το ψυγείο λειτουργεί για τις μισές ώρες του 24 ωρου (έχουμε 12 ώρες ημερήσιο ).
1Α Χ 230V = Περίπου 230W μοτέρ Χ 12 ώρες λειτουργίας .... 2,760 Κwh ...X 365 μέρες = 1000 kwh . (δεν βάλαμε ανεμιστήρες και αντιστάσεις απόψυξης ) οπότε με το μάτι το φουσκώνουμε στα 1200Kwh .

Το μετρήσαμε με το δυσμενέστερο ημερήσιο του καλοκαιριού , τον χειμώνα η κατανάλωση θα είναι και 2 φορές μικρότερη λογικά ως αποτέλεσμα μικρότερης χρονικής διάρκειας λειτουργίας .
Κάπου για κάτω από 600 - 800 Kwh το βγάζω ετήσιο με το μάτι . Ο μέσος όρος για Βόρειο πόλο το βλέπω και 50Kwh ετήσιο .:001_tt2:
Δεν θυμάσαι όταν το αγόρασες εξωτερικά κολλάνε κάτι αυτοκόλλητα με τα χαρακτηριστικά ετήσιας κατανάλωσης , θυμάσαι πόσο έλεγε ετήσια κατανάλωση?

nyannaco
20-09-18, 22:43
Πέτρο, μου αρέσει η προσέγγιση σου, αλλα με εξέπληξε λιγο η παραδοχή του 50% του χρονου σε λειτουργια. Διαισθητικά θα περίμενα περισσοτερο ενα duty cycle της τάξης του 25-30%. Μην με παρεξηγήσεις, δεν σε αμφισβητώ, απλα αναρωτιέμαι... το 50% βασίζεται σε παρατήρηση, ή απλα μαντεύεις;

Κυριακίδης
21-09-18, 01:48
το 50% βασίζεται σε παρατήρηση, ή απλα μαντεύεις;


Keep That Kitchen CoolA recent study in Rochester, N.Y., revealed the most reliable way to reduce an existing refrigerator's energy use. In the study, the kitchen temperature was monitored every 30 minutes (along with the energy use) in 22 homes. The results were surprisingly consistent: changes in kitchen temperatures explained almost all of the changes in the refrigerators' energy use during the eight-month monitoring period (see Figure 2 (https://web.archive.org/web/20050427075353/http://hem.dis.anl.gov/eehem/93/930114.html#93011426)).
Individual refrigerators were very sensitive to kitchen temperatures. Many experienced a doubling in energy use when the temperature rose from 65deg.F to 80deg.F. Refrigerators rarely achieved their labeled consumptions until the kitchen temperature rose above 80deg.F (see Figure 3 (https://web.archive.org/web/20050427075353/http://hem.dis.anl.gov/eehem/93/930114.html#93011427)).
Thus, keeping a cool kitchen is an important element for minimizing refrigerator energy use. (This does not mean air conditioning!) Adequate ventilation is the key strategy during those seasons where the outside temperature is cooler than the kitchen. It is also crucial to permit air to easily circulate around refrigerators. Modern kitchen designs can frustrate this strategy because most refrigerators are tightly enclosed in a cabinet. (See "Leftovers," p. 41.)



Μια πρόσφατη μελέτη στο Ρότσεστερ, Νέα Υόρκη, αποκάλυψε τον πιο αξιόπιστο τρόπο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας του υπάρχοντος ψυγείου. Στη μελέτη, η θερμοκρασία της κουζίνας παρακολουθήθηκε κάθε 30 λεπτά (μαζί με τη χρήση ενέργειας) σε 22 σπίτια. Τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά σταθερά: οι αλλαγές στις θερμοκρασίες της κουζίνας εξηγούσαν σχεδόν όλες τις αλλαγές στη χρήση ενέργειας των ψυγείων κατά την περίοδο παρακολούθησης οκτώ μηνών (βλ. Σχήμα 2 (https://web.archive.org/web/20050427075353/http://hem.dis.anl.gov/eehem/93/930114.html#93011426) ).
Τα μεμονωμένα ψυγεία ήταν πολύ ευαίσθητα στις θερμοκρασίες της κουζίνας. Πολλοί βίωσαν διπλασιασμό στη χρήση ενέργειας όταν η θερμοκρασία αυξήθηκε από 65deg.F σε 80deg.F. Τα ψυγεία σπάνια επιτύχουν τις ετικέτες κατανάλωσής τους έως ότου η θερμοκρασία της κουζίνας αυξηθεί πάνω από 80deg.F (βλ. Εικόνα 3 (https://web.archive.org/web/20050427075353/http://hem.dis.anl.gov/eehem/93/930114.html#93011427) ).
Έτσι, η διατήρηση μιας δροσερής κουζίνας είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την ελαχιστοποίηση της χρήσης ενέργειας ψυγείου. (Αυτό δεν σημαίνει κλιματισμό!) Ο επαρκής εξαερισμός είναι η βασική στρατηγική κατά τη διάρκεια εκείνων των εποχών όπου η εξωτερική θερμοκρασία είναι πιο δροσερή από την κουζίνα. Είναι επίσης ζωτικής σημασίας να επιτρέπεται η εύκολη κυκλοφορία αέρα γύρω από τα ψυγεία. Τα μοντέρνα σχέδια κουζίνας μπορούν να απογοητεύσουν αυτή τη στρατηγική, επειδή τα περισσότερα ψυγεία είναι στενά κλειστά σε ένα ερμάριο. (Ανατρέξτε στην ενότητα "Αριστερά," σελ. 41.)


https://web.archive.org/web/20050427075353/http://hem.dis.anl.gov/eehem/93/930114.html#93011425

nyannaco
21-09-18, 09:36
Θα μου επιτρέψεις ένα κάποιο σκεπτικισμό, όσον αφορά τον υποδιπλασιασμό της κατανάλωσης με μείωση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος ...
Μείωση της θερμοκρασίας περιβάλλοντος από τους 27°C στους 18°C, σημαίνει μείωση περίπου κατά 50% Δt της συντήρησης, και αντίστοιχα μείωση περίπου κατά 20% Δt της κατάψυξης (θεωρώντας +5°C και -18°C αντίστοιχα). Συνολικά, η μείωση του Δt είναι σημαντικά λιγότερη του 50%, και με αυτό το δεδομένο φαντάζει τουλάχιστον περίεργο να επιτυγχάνεται μείωση της κατανάλωσης 50%, ακόμη κι αν η θερμοκρασίακή διαφορά ήταν ο μόνος παράγων στην εξίσωση, που βέβαια δεν είναι (και εγώ ισχυρίζομαι ότι δεν είναι καν ο σηματνικότερος).
Επιπλέον, βλέπω είναι ότι η δημοσίευση είναι ήδη 25 ετών! Οπως πολύ καλά γνωρίζεις, από τότε μέχρι τώρα έχουν γίνει τεράστια άλματα στην ενεργειακή κλάση των ψυγείων, το οποίο κατ'αρχήν σημαίνει καλύτερη μόνωση. Αυτό το τελευταίο, από μόνο του μεώνει τη συμμετοχή της θερμοκρασίας περιβάλλοντος στη συνολοκή κατανάλωση ενός ψυγείου, και σε κάθε περίπτωση, οπότε τα νούμερ που αναφέρει, ακόμη και αν ίσχυαν τότε (που ανέλυσα παραπάνω γιατί δεν τα πιστεύω) δεν υπάρχει περίπτωση να ισχύουν σε πιο κανούργια ψυγεία. Χώρια που τα αμερικάνικα ήταν έτσι κι αλλιώς του κώλου, ειδικά από πλευρά ενεργειακής απόδοσης.