Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : [Κλιματιστικό Άλλο] Πρόβλημα στην εΞωτερική μονάδα στο κλιματιστικό dynacool

TheKostis
08-08-15, 15:21
Έχω ένα κλιματιστικό dynacool και το πρόβλημα του είναι πως ενώ ανοίγει η εσωτερική μονάδα και δουλεύει δεν βγάζει κρύο αέρα ενώ όλλες οι ρυθμίσεις είναι οκ. βλ. στις φοτο.

http://www.hlektronika.gr/forum/attachment.php?attachmentid=58954&d=1439031226&thumb=1 (http://www.hlektronika.gr/forum/attachment.php?attachmentid=58954&d=1439031226)http://www.hlektronika.gr/forum/attachment.php?attachmentid=58955&d=1439031227&thumb=1 (http://www.hlektronika.gr/forum/attachment.php?attachmentid=58955&d=1439031227)

Το βεντιλατέρ στην εξωτερική μονάδα δεν γυρνάει.
Καποιες φορές όταν ανάβω το κλιματιστικό, το βεντιλατέρ της εξωτερικής μονάδας γυρνάει και όταν το κλεινω και το ξανα ανοίγω δεν γυρνάει.
Ακόμα κάποιες φορές ανοίγω το κλιματιστικό, δουλεύει το βεντιλατέρ τις εξωτερικής μονάδας και μετά από λίγο σταματά.

Έχει καεί μήπως το πυνίο του κινητήρα? Αλλά γιατί τότε κάποιες φορές δουλεύει το βεντιλατέρ?
Μήπως λοιπόν έχει καεί κάποιος πυκνωτής?

Ευχαριστώ προκαταβολικά!!!

kostasv
08-08-15, 15:45
Κοίταξε για αρχη πυκνωτή συμπιεστή και τον ιδιο τον συμπιεστη (μετρα ωμικά τα τυλίγματα)

TheKostis
08-08-15, 21:41
Θα ανοίξω την εξωτερική μονάδα και θα ψάξω για ένα πυκνωτή που τα καλώδιά του καταλήγουν στο μοτερ που κινεί το βεντιλατέρ?
Ποιος είναι ο συμπιεστής? Δεν πρέπει να ελένξω τα τυλίγματα του μοτέρ που κινεί το βεντιλατερ?

θανασης 7
08-08-15, 21:51
Κάλο είναι εάν δεν γνωρίζουμε κάτι μην το πειράζουμε τα κλιματιστικά είναι μηχανήματα με ρεύμα και με το ρεύμα δεν παίζουμε.Δεν είναι κακό να φωνάξουμε έναν ειδικό,καλό είναι το (how to fix) αλλά μην γίνει επικίνδυνο γιατί υπάρχουν άτομα που γνωρίζουν τα βασικά.

TheKostis
08-08-15, 22:00
Με το ρεύμα είμαι αρκετά εξοικειωμένος απλώς δεν γνωρίζω ακριβώς από τι αποτελείται το κλιματιστικό, γι' αυτό και ρωτάω :-)

TheKostis
09-08-15, 15:09
Έψαξα για την αρχή λειτουργίας του κλιματιστικού και κατάλαβα τι γίνεται σε γενικές γραμμές.

Αυτό που θέλω να μάθω είναι:
Ο συμπιεστής(αντλία του κυκλώματος) και το βεντιλατέρ της εξωτερικής μονάδας κινούνται μαζί, δηλαδή με το ίδιο μοτέρ?

Το ρωτάω γιατί έχω την εξής απορία.
Στην περίπτωση που υπήρχαν 2 διαφορετικά μοτέρ τότε, αφού το βεντιλατέρ φαίνεται να μη γυρίζει, έχει πρόβλημα ή το μοτερ του βεντιλατερ ή ο πυκνωτής που συνδέεται στο μοτέρ του βεντιλατέρ, αν δεν έχει χαλάσει και το μοτέρ του συμπιεστή τότε θα έπρεπε μόλις ανοίγω το κλιματιστικό να βγάζει για κάποιο χρονικό διάστημα κρύο αέρα στο δωμάτιο(μέχρι δηλαδή να ζεσταθούν οι σωληνώσεις του εξωτερικού κυκλώματος λόγω της συμπίεσης και να χρειαστεί η ψύξη τους μέσω του βεντιλατερ) . Επιδή δεν συμβαίνει αυτό τότε θα έχει χαλάσει και το μοτέρ του συμπιεστή. Αλλά τόσο γκαντέμης είμαι, σκέφτομαι... οπότε και καταλήγω στο συμπέρασμα πως υπάρχει ένα μοτερ που κινεί συμπιεστή και βεντιλατερ.

FILMAN
10-08-15, 13:39
Βρε Κωστή ο συμπιεστής είναι ένα μεγάλο μαύρο μεταλλικό κυλινδρικό - οβάλ εξάρτημα που έχει μέσα το ηλεκτρικό μοτέρ και τους κυλίνδρους - πιστόνια συμπίεσης. Δεν έχει κινούμενο μέρος που να βγαίνει έξω. Μόνο καλώδια (αν το λύσεις βγαίνουν 3 πόλοι) και χαλκοσωλήνες βγαίνουν έξω. Η φτερωτή του ανεμιστήρα είναι στερεωμένη πάνω στον άξονα του μοτέρ του ανεμιστήρα. Δηλαδή υπάρχουν δύο ξεχωριστά μοτέρ. Τα μοτέρ αυτά γενικά δεν τροφοδοτούνται μαζί, δηλαδή οι παροχές τους είναι ξεχωριστές. Αν λοιπόν το μοτέρ του ανεμιστήρα μια γυρίζει και μια όχι, πρέπει να δεις αν όταν δεν γυρίζει τροφοδοτείται ή όχι. Πιθανότατα θα ανακαλύψεις ότι όταν δεν γυρίζει, αυτό συμβαίνει επειδή δεν τροφοδοτείται...

TheKostis
10-08-15, 17:15
Το έφτιαξα!!!!
Μόλις άνοιξα το καπάκι αντίκρισα έναν καμένο πυκνωτή μαζί με τα καμένα καλώδιά του. Μόλις τον αντικατέστησα ο κρύος αέρας επέστρεψε :ok:
Ήταν ένας μεγάλος κυλινδρικός πυκνωτής που ήταν συνδεδεμένος στα καλώδια του συμπιεστή.

Ο πυκνωτής του βεντιλατέρ είναι ένας μικρότερος τετραγωνικός? Είδα ένα στοιχείο όπως αυτό που περιέγραψα, με δύο επαφές, οπότε δεν είναι κάποιο ρελέ, δυστυχώς δεν μπόρεσα να ακολουθήσω τα καλώδια για να αποφανθώ.:001_tt2:

Ευχαριστώ παιδιά για τη βοήθεια :001_smile:!!!!!

FILMAN
10-08-15, 17:29
Ναι, ο πυκνωτής του ανεμιστήρα είναι συνήθως μαύρος και ορθογώνιος. Γιατί να ακολουθήσεις τα καλώδια; Δεν διάβασες τί γράφει πάνω του;

TheKostis
10-08-15, 19:37
Η μεριά που γράφει τα στοιχεία του δεν ήταν στο οπτικό μου πεδίο, εεεε και αφού δεν με ενδιέφερε αυτός δεν προσπάθησα να δω τι γράφει, αλλά λογικά αυτός είναι του βεντιλατέρ μιας που δεν υπείρχε κάποιο άλλο στοιχείο :biggrin: