PDA

Επιστροφή στο Forum : [Τηλεόραση Grundig] Δείχνει μαύρη εικόνα

grepms
22-03-15, 18:41
Καλησπέρα. Έχω μία 22άρα τηλεόραση Grundig Vision 2 22-2930 T η οποία σταμάτησε να λειτουργεί και το μόνο που κάνει όταν την βάζω στην πρίζα είναι να ανάβει μαύρη εικόνα χωρίς να μπορεί να δεχτεί την παραμικρή απόκριση-αλλαγή από το τηλεκοντρόλ. Έβγαλα φωτογραφίες από το εσωτερικό της και προσωπικά το μόνο που μπορώ να δω από τα λίγα που γνωρίζω, είναι ένας μικρός ψιλοφουσκωμένος πυκνωτής.

angel_grig
23-03-15, 06:21
Ξεκινα με αλλαγη πυκνωτων...αλλαξε τους ολους ..

manolo
23-03-15, 13:54
Έλεγξε και τρανζίστορ εξόδου στο τροφοδοτικό για παν ενδεχόμενο.

grepms
24-03-15, 17:14
Θα πάρω μέσα στην εβδομάδα πυκνωτές και θα τους αλλάξω. Πάντως πίσω από την πλακέτα τα σημεία κόλλησης του φουσκωμένου πυκνωτή έχουν μαυρίσει αλλά δεν έχουν ξεκολλήσει. Επίσης ακούγεται ένας θόρυβος στην ίδια πλακέτα(την λευκή), που αυξομιώνεται η έντασή του αναλόγως πόσο την πιέζω.

grepms
17-04-15, 17:24
Για αρχή άλλαξα μόνο τον φουσκωμένο πυκνωτή(έβαλα 470μF 16v και όχι 470μF 10v επειδή δεν έβρισκα) και κάνει κάτι τρεμοπέγματα η οθόνη σαν να προσπαθεί να ανάψει αλλά τίποτα.

Επίσης ο θόρυβος που αναφέρω στο προηγούμενο μήνυμά μου ο οποίος ακούγεται κάπου από την πλακέτα, συνεχίζει να υπάρχει. Πριν αλλάξω όλους τους πυκνωτές θα ήθελα να μου πείτε αν το παρακάτω στην εικόνα σας φαίνετε εντάξει και αν πρέπει να αλλάξω και τον μεγάλο πυκνωτή στην μέση που είναι ξαπλωμένος και είναι 100μF 400v.

katmadas
17-04-15, 18:16
Αυτο ειναι σκασμενο ναι.
Οχι τον μεγαλο μην τον αλλαζεις για αρχη.

grepms
17-04-15, 18:30
Ευχαριστώ πολύ. Αλλάζει εύκολα αυτό και πως το ζητάω; το παρακάτω είναι;

http://www.venieris.com/%CE%97%CE%9B%CE%95%CE%9A%CE%A4%CE%A1%CE%9F%CE%9D%C E%99%CE%9A%CE%91%CE%97%CE%9B%CE%95%CE%9A%CE%A4%CE% A1%CE%9F%CE%9B%CE%9F%CE%93%CE%99%CE%9A%CE%91/%CE%97%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%C E%B9%CE%BA%CE%AC%CE%95%CE%AF%CE%B4%CE%B7/tabid/122/List/0/catpageindex/633/CreatedByUser/1/ProductID/19894/Default.aspx?txtSearch=*

katmadas
18-04-15, 19:22
οχι δεν ειναι αυτο.
Διαβασε τι γραφει πανω και ψακτω στο google.
Καταρχας ειναι smd.

grepms
18-04-15, 21:24
Σε ευχαριστώ πολύ και πάλι, να είσαι καλά! Στην μία σειρά γράφει 117AJG και στην άλλη ακριβώς από κάτω RV748. Επειδή με αυτούς τους κωδικούς δεν βρίσκω κάτι στο ίντερνετ, σου είναι εύκολο να μου δώσεις περισσότερες πληροφορίες;

johnkou
18-04-15, 21:53
Αν γραψεις στο google 117ajg σου βγαζει αντιστοιχο το ncp1117,ncv1117 αυτο θα ζητησεις.

grepms
20-04-15, 02:36
Σας ευχαριστώ και τους δύο. Εκτός από smd λέγεται κάπως αλλιώς στα ελληνικά; Γιατί στην σελίδα του Βενιέρη δεν βρήκα κάτι. Μόνο το παρακάτω που το αναφέρει ως voltage regulator μπόρεσα να βρω:

http://www.pilianidis.gr/ProductDetails/72a4f62d-c350-45df-b7ec-bcf2dd653f4d.aspx

johnnyb
20-04-15, 04:13
Σας ευχαριστώ και τους δύο. Εκτός από smd λέγεται κάπως αλλιώς στα ελληνικά; Γιατί στην σελίδα του Βενιέρη δεν βρήκα κάτι. Μόνο το παρακάτω που το αναφέρει ως voltage regulator μπόρεσα να βρω:

http://www.pilianidis.gr/ProductDetails/72a4f62d-c350-45df-b7ec-bcf2dd653f4d.aspx

Αυτο ειναι τσιμπα το , σταθεροποιητης λεγεται

grepms
20-04-15, 04:19
Ευχαριστώ και πάλι. Θα δω Αθήνα τι υπάρχει γιατί το κατάστημα από το οποίο έδωσα το link είναι στην επαρχία.

Η αφαίρεση του γίνεται με τον ίδιο τρόπο που αφαιρούνται και οι πυκνωτές;

manolo
20-04-15, 13:37
Αν και είναι SMD, λογικά επειδή δεν έχει πολλές επαφές προς αποκόλληση, δεν θα σε δυσκολέψει ιδιαίτερα με ένα καλό κολλητήρι και μια σχετική εμπειρία.

katmadas
21-04-15, 08:04
Ξεκολας πρωτα τα 2 ποδια.
Βαζεις στο κολυτηρι καλαι και ακουμπας στην πλατη του εξαρτηματος στο σημειο που κανει επαφη με την πλακετα.αυτα με ενα χερι ταβγαζεις αμα συνγθισεις.

grepms
21-04-15, 17:18
Ξεκολας πρωτα τα 2 ποδια.
Βαζεις στο κολυτηρι καλαι και ακουμπας στην πλατη του εξαρτηματος στο σημειο που κανει επαφη με την πλακετα.αυτα με ενα χερι ταβγαζεις αμα συνγθισεις.

Να 'σαι καλά! Έχω παραγγείλει το voltage regulator και Παρασκευή θα το φέρουν, οπότε τότε θα πάρω και τους νέους πυκνωτές ώστε να τους αλλάξω όλους.
Με την ευκαιρία -και για να μην τρέχω πάλι για αγορά υλικών σε περίπτωση που χρειάζονται- έβγαλα δύο κοντινές φωτογραφίες από τις πλακέτες και θα ήθελα να μου πείτε αν βλέπετε κάτι άλλο που να θέλει αλλαγή.

vp74
21-04-15, 18:15
Δες κ το smd πυκνωτάκι δίπλα στη φύσα τροφοδοσίας στην mainboard (220mf/25V) αν βλέπω καλά μιας και θα δουλέψεις στην πλακέτα αυτή αλλάζοντας τον σταθεροποιητή τάσης.

sofosal
21-04-15, 20:41
Το 117AJG, είναι τσιπάκι, (voltage regulator) ρυθμιστής τάσης.
ΟΜΩΣ ΠΡΟΣΟΧΗ: το εύρος του είναι πολλαπλό, από 1,5 βολτ έως και 12 βολτ(1,5-1,8-3,3-5,0-12) Το ποιά τάση βγάζει στην έξοδό του το κάθε ένα από τα "υπομοντέλα" του, το προσδιορίζουν τα στοιχεία RV748 (η δεύτερη σειρά γραμμάτων δηλαδή).

Δυστυχώς το manual που σου δίνει με αυτό που παρήγγειλες, αφορά στο αντίστοιχό του το NCP117....
To NCV1117DT18 που παρήγγειλες είναι στα 1,8 βολτ!!!!

δεν νομίζω ότι είναι μια τάση χρήσιμη σε μια τηλεόραση....
θα περίμενα ένα regulator στα 5 βολτ!, η/ στα 12 βολτ....στις δυο άκρες του στην είσοδο και στην έξοδο έχει (στο κύκλωμά του) από ένα ηλεκτρολυτικό πυκνωτή.
η έξοδός του είναι το πόδι 2 , το μεγάλο μεσαίο στη πλακέτα σου..... εκεί καταλήγει και το + πόδι του ενός πυκνωτή. η τάση λειτουργίας του πυκνωτή σου δίνει μια (χοντρική) πληροφορία για την τάση εξόδου του regulator...είναι σίγουρα κάτω από αυτή την αναφερόμενη τάση.... αν ο πυκνωτής είναι στα 10 βολτ, η τάση του regulator είναι σίγουρα κάτω από 12 βολτ...

πρέπει να σιγουρέψεις το σε ποια τάση regulator χρειάζεσαι!!!
πρέπει να αλλάξεις και τους δυο πυκνωτές (είσοδο-έξοδο) σίγουρα αυτόν στην έξοδο...
αν τελικά ξέρεις την τάση του regulator, τα πράγματα ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΕΥΚΟΛΑ: υπάρχουν δεκάδες στο εμπόριο, δεν είναι ανάγκη να βρεις τον ίδιο.

ΥΓ
παρόλα αυτά μπορεί να πρόκειται για (AdjustableOutput Regulator) ρυθμιζόμενης εξόδου regulator, οπότε μπορεί σε αυτή την περίπτωση να είναι σωστό το 1,8....δεν δίνω όμως πολλές πιθανότητες....

grepms
22-04-15, 13:49
Αφού σας ευχαριστήσω και για τις δύο τελευταίες απαντήσεις, να αναφέρω ότι μίλησα με το κατάστημα(ΦΑΝΟΣ) που έχω παραγγείλει το voltage regulator και μου είπαν ότι είναι το mcp1117 με είσοδο 1,2v και ρυθμιζόμενη έξοδο. Από την στιγμή που έχει ρυθμιζόμενη έξοδο θα μπορέσω να κάνω την δουλειά μου;

Επίσης μίλησα με το service του αντιπροσώπου της grundig ο οποίος φάνηκε να είναι πρόθυμος να με βοηθήσει με τις προδιαγραφές του ajg117 rv748 αλλά μου είπε ότι δεν βρίσκει το pdf του service επειδή είναι παλιό μοντέλο η τηλεόραση. Αν μπορεί κάποιος να δώσει περισσότερες πληροφορίες το μοντέλο είναι Grundig Vision 2 22-2930 T

vp74
22-04-15, 14:38
http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=39693&stc=1

http://datasheetz.com/data/Integrated%20Circuits%20%28ICs%29/Voltage%20Regulators%20-%20Linear/NCP1117DTARKOS-datasheetz.html (http://elektrotanya.com/grundig_chassis_t6_leemaxx_vision6_22-6930t_vision2_22-2930t_2830_16_19-2930.pdf/download.html)

http://elektrotanya.com/grundig_chassis_t6_leemaxx_vision6_22-6930t_vision2_22-2930t_2830_16_19-2930.pdf/download.html

http://www43.zippyshare.com/v/5qh7VlVc/file.html

sofosal
22-04-15, 15:12
Αφού σας ευχαριστήσω και για τις δύο τελευταίες απαντήσεις, να αναφέρω ότι μίλησα με το κατάστημα(ΦΑΝΟΣ) που έχω παραγγείλει το voltage regulator και μου είπαν ότι είναι το mcp1117 με είσοδο 1,2v και ρυθμιζόμενη έξοδο. Από την στιγμή που έχει ρυθμιζόμενη έξοδο θα μπορέσω να κάνω την δουλειά μου;

Επίσης μίλησα με το service του αντιπροσώπου της grundig ο οποίος φάνηκε να είναι πρόθυμος να με βοηθήσει με τις προδιαγραφές του ajg117 rv748 αλλά μου είπε ότι δεν βρίσκει το pdf του service επειδή είναι παλιό μοντέλο η τηλεόραση. Αν μπορεί κάποιος να δώσει περισσότερες πληροφορίες το μοντέλο είναι Grundig Vision 2 22-2930 T

http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=39694&stc=1ο τρόπος συνδεσμολογίας του ic, όντως παραπέμπει σε AdjustableOutput Regulator(ρυθμιζόμενος)....
Η ανυπαρξία μεγάλων πυκνωτών και κυρίως η μη "γείωση" του ακροδέκτη (1) το αποδεικνύουν....το διπλανό του τσιπάκι που είναι ο ενισχυτής ήχου της tv, και μπορεί να δουλεύει από 8 έως 28 volts, ....άρα το cip δουλεύει για κάποιο ρυθμιστή τάσης που είναι στο πίσω μέρος της πλακέτας, πιθανότατα που τροφοδοτεί (και) αυτόν τον ενισχυτή... GO ON !!

grepms
23-04-15, 04:10
Είστε άψογοι, ότι και να πω είναι λίγο! Μόνος μου δεν υπήρχε περίπτωση να τα βρω όλα αυτά!

Με βάση το pdf, το voltage regulator είναι το μαμά της πλακέτας με τις σωστές προδιαγραφές; γιατί έτσι όπως το βλέπω με τις κολλήσεις μου φαίνεται σαν να έχει βάλει χέρι κάποιος από τους 2 τεχνικούς που πήγα την τηλεόραση και μου είπαν ότι θέλει αλλαγή της πράσινης πλακέτας(την οποία και δεν μπορούσαν να βρουν).

Επίσης από το service της grundig -με βάση την περιγραφή του προβλήματος που τους έδωσα- μου είπαν να τσεκάρω τα Ohm στις δύο άκρες του μπλε χρώματος(αγνώστου σε 'μένα αντικειμένου) που φαίνεται στην λευκή πλακέτα. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους έστω και 2 Ohm διαφορά αν έχουν, τότε είναι προβληματικό.

Τέλος θα ήθελα να ρωτήσω πως καταλαβαίνουμε αν το voltage regulator είναι σκασμένο, γιατί μόνο το σπάσιμο διακρίνω στην μία γωνία του και μια γρατζουνιά κεντρικά.

sofosal
23-04-15, 12:21
Ότι μπλέ βλέπω στην λευκή πλακέτα είναι σταθεροί πυκνωτές....
Αυτοί δεν πρέπει να μετράνε καθόλου στο πολύμετρο ( Ωμ) μόνο οι μεγάλοι σε χωρητικότητα, μπορεί να κάνουν ένα τίναγμα στο μετρητή ( ΜΩμ) και μετά άπειρο.....
Αυτοί λοιπόν οι πυκνωτές είναι στο βασικό τροφοδοτικό στα 230 βολτ.... Συνήθως δεν χαλάνε.

Το σκασμένο Regulator, ΕΙΝΑΙ σίγουρα κατεστραμμένο!!
Μόνο που για να σκάσει έτσι, ....κάτι σοβαρό φοβάμαι ότι συναίβει!...
Ένα δυνατό βραχυκύκλωμα.

Το βρήκες έτσι από την αρχή που άνοιξες την πλακέτα;;

Μήπως έσκασε μετά αφού είχες αλλάξει τον ηλεκτρολυτικό πυκνωτή, που ανέφερες παραπάνω;;

Υπάρχει φόβος επειδή είσαι άπειρος να κόλλησες τον πυκνωτή έτσι που να προκάλεσες βραχυκύκλωμα στην πλακέτα, ...
η/ να μην πρόσεξες την πολικότητα, και να τον έβαλες ανάποδα;;
Οι σταθεροί (πχ οι μπλέ) πυκνωτές δεν έχουν πολικότητα, τους κολλάς όπως νάναι, οι ηλεκτρολυτικοί όμως (αυτά τα "βαρελάκια" που γράφουν πάνω τους πχ 22mf, 16 volt, έχουν + - ....μια λευκή διακεκομμένη γραμμη στο ένα πλάι δηλώνει το (-) πλην...

Η κόλληση στην πλακέτα αυτών των πυκνωτών του θετικού (+) ακροδέκτη πρέπει να γίνεται προσεκτικά, με επίμονη μεν επαφή του κολλητηριού για να κολλήσουν και από πάνω και από κάτω στην πλακέτα (έχουν αυτές κύκλωμα και στις δυο όψεις) με λίγο όμως καλάι (κόλληση), επειδή συνήθως έχουν πολύ μικρή απόσταση από το αρνητικό (-) του κυκλώματός της πλακέτας...
...συνεχίζουμε;;..

grepms
23-04-15, 12:49
Τουλάχιστον από την στιγμή που άνοιξα εγώ(την έχουν ανοίξει δύο τεχνικοί πριν από εμένα) το εσωτερικό της τηλεόρασης, το voltage regulator ήταν σε αυτή την κατάσταση όπως φαίνεται και από τις φωτογραφίες στο πρώτο μου μήνυμα όπου δεν είχα αλλάξει τον πυκνωτή. Η τηλεόραση δεν έχει χρησιμοποιηθεί σχεδόν καθόλου γιατί βρισκόταν σε ακατοίκητο σπίτι και κάτι το οποίο δεν ξέρω αν έπαιξε ρόλο στην βλάβη, είναι ότι κάθε φορά που πήγαινα και έφευγα, έκλεινα τον γενικό στον πίνακα(εννοείται με σβηστη τηλεόραση αλλά στην πρίζα). Μια μέρα που πήγα να ανοίξω την τηλεόραση είδα ότι δεν ανταποκρινόταν στο τηλεχειριστήριο και ενεργοποιώντας την από τα ενσωματωμένα πλήκτρα της έδειχνε μαύρη οθόνη χωρίς να κάνει τίποτα άλλο όποιο πλήκτρο και αν πατούσα, είτε από τα ενσωματωμένα είτε από το τηλεχειριστήριο.

Για την πολικότητα το γνωρίζω και ο πυκνωτής έχει τοποθετηθεί σωστά χωρίς να έχει ξεφύγει καλάι σε σημεία που δεν πρέπει.

Το μπλε που αναφέρω είναι το μεγάλο ορθογώνιο πάνω αριστερά στην πλακέτα.

vp74
23-04-15, 13:26
Για να αρχίζεις από κάπου.

Συνέχισε αυτό που είχες σκεφτεί από την αρχή και είδαν κ οι υπολοιποι. Άλλαξε δηλαδή τον σταθεροποιητή τάσεως (NCP1117DTARK) όπως αναγράφει το service manual και από την φωτό φαίνεται κατεστραμένος αυτός και οι δρόμοι του. Πάρε τον smd πυκνωτή μαζί δίπλα στην φύσα τροφοδοσίας και αγόρασε έναν αντίστοιχο σε κατάστημα ηλεκτρονικών σύμφωνα με αυτα που αναγραφει επανω (220 25D).. Το μπλε που λες είναι μετασχηματιστής κ θα το κοιτάξεις αργότερα. Ρώτησε αν χρειάζεται thermal pad στο κατάστημα για την θερμοκρασία του σταθεροποιητή όπως αναγράφεται στο service manual της tv και στο datasheet του εξαρτήματος. Αφού αλλάξεις σταθεροποιητή και τον πυκνωτή smd συνεχίζεις για βοηθεια απο ποιο εμπειρους που θα σου πουν ακριβως τι να κοιταξεις αναλογα με τη συμπεριφορα της οθονης σου μετα την αλλαγη. (ασχέτως αν δεν εχουν απαντήσει ακόμη)

sofosal
23-04-15, 19:20
http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=39693&stc=1

(http://elektrotanya.com/grundig_chassis_t6_leemaxx_vision6_22-6930t_vision2_22-2930t_2830_16_19-2930.pdf/download.html)http://datasheetz.com/data/Integrated%20Circuits%20%28ICs%29/Voltage%20Regulators%20-%20Linear/NCP1117DTARKOS-datasheetz.html

http://elektrotanya.com/grundig_chassis_t6_leemaxx_vision6_22-6930t_vision2_22-2930t_2830_16_19-2930.pdf/download.html

http://www43.zippyshare.com/v/5qh7VlVc/file.html

Καλησπέρα Βαγγέλη,
έχω απορίες με το παραπάνω σχέδιο:με το 1 στο σασί είναι FixedOutput Regulator. σωστά;
Πως μπορεί να έχει 3,3 volt στην είσοδο (1.2 V Maximum Dropout Voltage at 800 mA ), και 12 volt στην έξοδο;
Ευχαριστώ.

ezizu
23-04-15, 21:41
Προφανώς είναι τυπογραφικό λάθος. Το σωστό λογικά είναι VCC1,2V-ST.
Το γράφει άλλωστε και στο κέντρο της εικόνας (πάνω από το IC901) με μεγαλύτερα γράμματα.

sofosal
23-04-15, 22:31
Προφανώς είναι τυπογραφικό λάθος. Το σωστό λογικά είναι VCC1,2V-ST.
Το γράφει άλλωστε και στο κέντρο της εικόνας (πάνω από το IC901) με μεγαλύτερα γράμματα.

σωστά!. έτσι έχει λογική.
τα 1,2volt που μπορεί να τα χρειάζεται; Είναι τάση που παραπέμπει σε μνήμη Ram....
Θα μου πεις κοίτα το σχέδιο, ......απλά να αποφύγω τη ζαλάδα,
σ' ευχαριστώ και πάλι!!.

vp74
23-04-15, 23:08
Στην σελίδα 11 έχει την τάση αυτή (1.2V) να καταλήγει στο ic402 (σελ 9. scaler chip) στο ποδαρακι 201 (VDDC). Λογικά εκεί θα πηγαίνει αλλά δεν είμαι τόσο έμπειρος να σου πω τι ακριβώς κάνει. Για το άλλο είναι λογικά τυπογραφικό όπως έγραψε κ ο ezizu.

sofosal
24-04-15, 14:31
Στην σελίδα 11 έχει την τάση αυτή (1.2V) να καταλήγει στο ic402 (σελ 9. scaler chip) στο ποδαρακι 201 (VDDC). Λογικά εκεί θα πηγαίνει αλλά δεν είμαι τόσο έμπειρος να σου πω τι ακριβώς κάνει. Για το άλλο είναι λογικά τυπογραφικό όπως έγραψε κ ο ezizu.

Ευχαριστώ Βαγγέλη,
ικανοποιήθηκε η "περιέργειά" μου..
τροφοδοτεί την μνήμη στον επεξεργαστή γραφικών..... γιαυτό και το μαύρο στην οθόνη του φίλου Γιώργου!!

sofosal
24-04-15, 15:39
Γιώργο,
αν αφού αλλάξεις το επίμαχο cip, συνεχίσει να υπάρχουν προβλήματα, μη κολλήσεις, υπάρχει περίπτωση να χρειαστεί να μπει η TV σε service mode για να ξαναγίνουν κάποιες ρυθμίσεις. Αν συμβεί τέτοια ανάγκη θα σου πούμε πως να το κάνεις...

grepms
24-04-15, 16:58
Ok σας ευχαριστώ πολύ όλους για τις οδηγίες και τον χρόνο σας! Για το smd chip με ειδοποίησαν ότι έχει έρθει στο κατάστημα και μάλλον αύριο θα μπορέσω να πάω να το παραλάβω. Επίσης θα πάρω και έναν smd πυκνωτή σαν αυτόν που είναι κοντά στο chip αλλά για αρχή λέω να μην αλλάξω και τους πυκνωτές στην άλλη πλακέτα γιατί νομίζω ότι η σερά LU της G-LUXON είναι low esr.

grepms
25-04-15, 15:15
Παρέλαβα σήμερα το παρακάτω chip αλλά δεν βρήκα τον smd πυκνωτή. Να βάλω το chip και να δοκιμάσω την τηλεόραση ή υπάρχει περίπτωση να πάθει ζημιά, οπότε να κοιτάξω να βρω πρώτα τον πυκνωτή;

vp74
25-04-15, 15:35
Μιας και εγώ σου είπα για το πυκνωτακι δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα και να μην τον αλλάξεις. Όταν αφαιρέσεις το παλιό τσιπάκι όμως κάνε μετρήσεις τις τάσεις που έρχονται από το τροφοδοτικό, διπλοτσέκαρε τους πυκνωτές που έχεις αλλάξει στο τροφοδοτικό, μέτρα κ στο + - του smd πυκνωτή της mainboard και αν είναι οκ οι τάσεις τοποθέτησε το καινούργιο. Με άλλα λόγια όταν αφαιρέσεις το παλιό chip δες τι τάση έρχεται στο Vin (στο δρόμο) πριν τοποθετησεις το καινούργιο.

Επίσης στο SM αναφέρει "thermal pad required". Αν γνωρίζει κάτι κάποιος ας πει αν χρειάζεται για την θερμοκρασία και τη σωστή λειτουργία. Εγώ δεν το γνωρίζω.

sofosal
25-04-15, 16:12
http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=39723&stc=1ο μόνος ηλεκτρολυτικός πυκνωτής που θα μπορούσε να θέλει άλλαγμα είναι ο c446 (10μf 6,3 v).
Αφού το μαραφετάκι αυτό κολλιέται πάνω στην πλακέτα δεν νομίζω να θέλει thermal paste, θα έβαζες τέτοιο αν του έβαζες από πάνω του ψύκτρα...

Στο VIN (3) πόδι (δες φωτο που έβαλα σε προηγούμενο ποστ) πρέπει να δεις 3,3 volt....αφού ξεκολλήσεις το παλιό ic, και πριν βάλεις το καινούριο(έτσι για έλεγχο) και στο VOUT (2) πόδι , απλά κοίτα (χωρίς ρεύμα) μην έχεις βραχυκύκλωμα...

καλή επιτυχία!!

ΝΙΚΟΣΛΑΡΙΣΑ
25-04-15, 19:29
το εξουσιοδοτημένο σέρβις στην αθήνα είναι ο μανωλόπουλος ρώτησε για τιμή πλακέτας
και εναλακτικά πάρε στον σειτανιδη στην καβάλα και ζήτησε τιμή
ο κωδικός αναγνώρισης της beko είναι τα κεφαλαία γράμματα πάνω στο τιούνερ

grepms
27-04-15, 23:44
Επειδή δεν ήξερα πως να κάνω τις μετρήσεις, πήγα σήμερα σε έναν ηλεκτρονικό ο οποίος ξεκόλλησε το τσιπάκι και του είπα να μετρήσει τις τάσεις. Αυτό που έκανε ήταν να ακουμπάει το ένα καλώδιο του πολύμετρου σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια που ήταν κολλημένο το τσιπάκι και την άλλη άκρη πάνω στην μεταλλική επιφάνεια που βρίσκεται η υποδοχή της κεραίας. Το πολυμετρο έκανε κάτι μπιπ και ο ηλεκτρονικός μου είπε ότι έχει βραχυκύκλωμα και στην είσοδο και στην έξοδο και μου ανέφερε ότι δεν έχει νόημα να κολλήσω το καινούργιο τσιπ. Μπορώ να κάνω κάτι άλλο;

sofosal
28-04-15, 01:06
Επειδή δεν ήξερα πως να κάνω τις μετρήσεις, πήγα σήμερα σε έναν ηλεκτρονικό ο οποίος ξεκόλλησε το τσιπάκι και του είπα να μετρήσει τις τάσεις. Αυτό που έκανε ήταν να ακουμπάει το ένα καλώδιο του πολύμετρου σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια που ήταν κολλημένο το τσιπάκι και την άλλη άκρη πάνω στην μεταλλική επιφάνεια που βρίσκεται η υποδοχή της κεραίας. Το πολυμετρο έκανε κάτι μπιπ και ο ηλεκτρονικός μου είπε ότι έχει βραχυκύκλωμα και στην είσοδο και στην έξοδο και μου ανέφερε ότι δεν έχει νόημα να κολλήσω το καινούργιο τσιπ. Μπορώ να κάνω κάτι άλλο;

Έχεις μπει πραγματικά σε πολύ μεγάλη πρόκληση να επιτύχεις μια δύσκολη επισκευή, χωρίς τα απαραίτητα.....Όμως εκεί είναι η ομορφιά!, μην κωλώνεις!

Πες μου ποιον πυκνωτή άλλαξες, και θα συνεχίσουμε!...(....)

grepms
28-04-15, 01:23
Ο μόνος πυκνωτής που άλλαξα είναι αυτός που φαίνεται στην φωτογραφία(470μF 10v 105 C) -ο οποίος είχε φουσκώσει ελαφρώς- αλλά επειδή δεν έβρισκα ακριβώς τον ίδιο, έβαλα στην θέση του 470μF 16v 105 C. Βέβαια αύριο σκοπεύω να τον ξανααλλάξω μιας και βρήκα και αγόρασα έναν jamicon 470μF 10v 105 C, να κολλήσω και το τσιπάκι και να ξαναδοκιμάσω την τηλεόραση.

sofosal
28-04-15, 01:45
Ο μόνος πυκνωτής που άλλαξα είναι αυτός που φαίνεται στην φωτογραφία(470μF 10v 105 C) -ο οποίος είχε φουσκώσει ελαφρώς- αλλά επειδή δεν έβρισκα ακριβώς τον ίδιο, έβαλα στην θέση του 470μF 16v 105 C. Βέβαια αύριο σκοπεύω να τον ξανααλλάξω μιας και βρήκα και αγόρασα έναν jamicon 470μF 10v 105 C, να κολλήσω και το τσιπάκι και να ξαναδοκιμάσω την τηλεόραση.

μη βιάζεσαι... ΔΕΝ πειράζει καθόλου! που έβαλες πυκνωτή στα 16v...καλύτερα!...πες μου αριθμό του πυκνωτή για να δω τι ρόλο παίζει στο κύκλωμα...

grepms
28-04-15, 02:01
Λογικά του αντιστοιχεί ο κωδικός C2096. Αν μπορείς δες και την εικόνα που έχω βάλει για να είμαστε σίγουροι.

sofosal
28-04-15, 12:03
Στο σημείο που έβαλες τον c2096 η πλακέτα έχει μόνο μια επίστρωση, από κάτω, οπότε είναι πολύ δύσκολο να έχεις κάνει "προβληματική " κόλληση.
Στο σχέδιο βλέπω ότι πρόκειται για φίλτρο μιας τάσης στα 5Volt. συμπληρωματικό μιας που υπάρχει εκεί παράλληλα ο C2018 (470μF 16V).(στο σχέδιο μάλιστα ο c2096 αναφέρεται σαν 1μF)
Είναι πριν άλλα στο κύκλωμα άρα δεν ευθύνεται ποτέ για βραχυκύκλωμα πάνω στο ic που έσκασε....
Από αυτά τα 5volt παίρνει τα 3,3Volt, και τα 1,2volt μετά.
Εκεί που έσκασε το regulator...

"Αυτό που έκανε ήταν να ακουμπάει το ένα καλώδιο του πολύμετρου σε διάφορα σημεία στην επιφάνεια που ήταν κολλημένο το τσιπάκι και την άλλη άκρη πάνω στην μεταλλική επιφάνεια που βρίσκεται η υποδοχή της κεραίας. Το πολυμετρο έκανε κάτι μπιπ και ο ηλεκτρονικός μου είπε ότι έχει βραχυκύκλωμα και στην είσοδο και στην έξοδο"

Αυτό δυστυχώς ΔΕΝ λέει σχεδόν τίποτα...
Η ωμική αντίσταση του κυκλώματος μπορεί να είναι μικρή ειδικά στιγμιαία πολύ μικρή με τους πυκνωτές πάνω του....
ΔΕΝ μπορεί να είναι συνεχώς 0.
το πολύμετρο κάνει μπιπ σε αντιστάσεις πολύ μεγαλύτερες του 0. το μπιπ λοιπόν δεν είναι απαραίτητα βραχυκύκλωμα.

Σε τέτοιες περιπτώσεις αυτός ο χοντρικός έλεγχος έχει αξία μόνο όταν η μέτρηση είναι το απόλυτο 0, συνεχώς....

Τι θα κάνεις: Θα ελέγξεις οπτικά να ΜΗΝ έχεις βραχυκύκλωμα στον πυκνωτή που κόλλησες.

Αφού θα είσαι για μια ακόμα φορά σίγουρος, θα δώσεις ρεύμα στο κύκλωμα συνδεδεμένο κανονικά πάνω στην τηλεόραση!,
χωρίς να έχεις κολλήσει ακόμα το cip!

(Αν είχες την δυνατότητα θα μπορούσες να ελέγξεις αν υπάρχουν τα 3,3volt....)

Αν μετά την τροφοδοσία με το ρεύμα δεν παρατηρήσεις κάτι τραγικό, συνεχίζεις, κόβεις το ρεύμα, και κολλάς το ic.

Η τηλεόραση πρέπει να δουλέψει κανονικά....

Αν όχι κι αν ξανακαεί το cip (πράγμα που απεύχομαι) θα σημαίνει ότι το cip δεν έσκασε από μόνο του, από δική του εξάντληση, αλλά ότι υπάρχει πρόβλημα στον επεξεργαστή (MSDL2338AL) που αυτό τροφοδοτεί....

Αν συμβαίνει αυτό, να ξέρεις ότι ΔΕΝ είχες καμιά ελπίδα από την αρχή...

Η αντικατάσταση του επεξεργαστή ΔΕΝ είναι εφικτή ούτε από το επίσημο service, για λόγους κόστους και "τεχνικούς".

Αν το καινούριο cip δεν ξανακαεί, αλλά κάποιο πρόβλημα συνεχίσει να υπάρχει, συνεχίζουμε.....

ΝΙΚΟΣΛΑΡΙΣΑ
28-04-15, 17:46

ναι να προσέξεις να μην σε περάσει τάση και στο πάνελ και το στείλεις και αυτό με τα πειράματα που κάνεις η βλάβη είναι βραχυκύκλωμα αλλά οχι στον σταθεροποιητή αυτός που έκανε αντικατάσταση αυτό μάλλον δεν ήξερε τι έκανε.
άλλαξε την πλακέτα δεν υπάρχει περίπτωση να επισκευαστεί και απο οτι βλέπω τελευταία δεν δίνει κανένας τεχνικός πληροφορίες και δεν υπάρχει βοήθεια απο πουθενά
το cip τι είναι?

grepms
28-04-15, 22:07
Τελικά αλλάξα το τσιπάκι και τον πυκνωτή(που είχα ξανααλλάξει) και η τηλεόραση ανάβει με άσπρο φως, αμέσως μετά μένει 1-2 δευτερόλεπτα με μαύρο φωτισμό και σβήνει τελείως(μένει αναμένει μόνο το μπλε λαμπάκι λειτουργείας). Τράβηξα και ένα βίντεο για να δείτε τι ακριβώς κάνει:

https://youtu.be/Oou6fcVXydA

sofosal
28-04-15, 23:38
Τελικά αλλάξα το τσιπάκι και τον πυκνωτή(που είχα ξανααλλάξει) και η τηλεόραση ανάβει με άσπρο φως, αμέσως μετά μένει 1-2 δευτερόλεπτα με μαύρο φωτισμό και σβήνει τελείως(μένει αναμένει μόνο το μπλε λαμπάκι λειτουργείας). Τράβηξα και ένα βίντεο για να δείτε τι ακριβώς κάνει:

https://youtu.be/Oou6fcVXydA

.......................
Δοκίμασε: από το τηλεκοντρόλ, πίεσε τα παρακάτω: "menu" "9 3 0 1", ακούει;;

jakektm
28-04-15, 23:40
μετρατην ταση στην εισοδο αλλα και στην εξοδο του regulator που αλλαξες, και παρατηρησε αν συμβαδιζει καποια μεταβολη, στα παρακατω σταδια:

α.αναβει η οθονη
β.σβηνει το πανελ
γ.σβηνουν οι λαμπες

grepms
28-04-15, 23:59
Τώρα που ξανασύνδεσα την τηλεόραση για να δοκιμάσω το "menu" "9 3 0 1" η τηλεόραση αναβοσβήνει συνεχώς και κάνει έναν θόρυβο. Πιο διαφωτιστικό είναι το νέο βίντεο που τράβηξα:

https://youtu.be/hQiwcEiu_Mg

Όσον αφορά την μέτρηση της τάσης επειδή είμαι άσχετος, είναι εύκολο να μου πεις σε ποια θέση πρέπει να βάλω το πολύμετρο και αν πρέπει να κάνω την μέτρηση με τον ίδιο τρόπο που την έκανε ο ηλεκτρονικός; δηλαδή να ακουμπήσω το δεύτερο καλώδιο στο μεταλλικό πλαίσιο του βύσματος της κεραίας;

sofosal
29-04-15, 00:56
Τώρα που ξανασύνδεσα την τηλεόραση για να δοκιμάσω το "menu" "9 3 0 1" η τηλεόραση αναβοσβήνει συνεχώς και κάνει έναν θόρυβο. Πιο διαφωτιστικό είναι το νέο βίντεο που τράβηξα:

https://youtu.be/hQiwcEiu_Mg

Όσον αφορά την μέτρηση της τάσης επειδή είμαι άσχετος, είναι εύκολο να μου πεις σε ποια θέση πρέπει να βάλω το πολύμετρο και αν πρέπει να κάνω την μέτρηση με τον ίδιο τρόπο που την έκανε ο ηλεκτρονικός; δηλαδή να ακουμπήσω το δεύτερο καλώδιο στο μεταλλικό πλαίσιο του βύσματος της κεραίας;

...........σηκώνω τα χέρια.....μάλλον έχεις κάνει ήδη ότι σου ήταν δυνατόν.... την έχουν ανοίξει κι άλλοι την τηλεόραση πριν από σένα.....
Ίσως έκαναν τα δικά τους...Άστην , μη στεναχωριέσαι...πάμε για άλλα....

jakektm
29-04-15, 09:32
δες μηπως ειναι κατι λογω της επανασυνδεσης, οπως καλωδιοταινιες, ή πχ.εσπρωξες καποια αντισταση και κανει βραχυκυκλωμα, ελεγξε τα παντα, μηπως οπτικα εχει συμβει κατι.

αλλιως αυτο ειναι ενα νεο προβλημα. βλεπω οτι το στανμπαυ ειναι σταθερο, και τις λαμπες σου να τρελαινονται! το μυαλο μου παει στο i.c. απο την κατω μερια της πλακετας .

σχετικα με την μετρηση που σου ελεγα.η σωστοτερη μετρηση ειναι να βαλεις : θετικο του πολυμετρου στην εξοδο του regulator και το αρνητικο (η μηδεν κανονικα) στο GND tou regulator. συνηθως το ακουμπαμε σε μεταλλικο σωμα για ευκολια, το οποιο συνδεεται με το gnd ολης της πλακετας.

ακομα και με αυτο το προβλημα που σου εμφανιζει, μετρα για να δουμε εστω σαν regulator τι τασεις βγαζει

sofosal
29-04-15, 11:17
Δες εδώ: http://arizanotlari.com/tv/grundig-beko/7-yul190r-yvl190r.html

http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=39743&stc=1
Screen flashing....
Πάει πολύ όμως, νομίζω, να απαιτήσει κανείς από σένα να πας σε τέτοια "μονοπάτια"....
Το βάζω για την περίπτωση που θα απασχολήσει ενδεχομένως κάποιον άλλον.....

jakektm
29-04-15, 21:59
Απόστολε, χρησιμο αυτο που εστειλες, ομως νομιζω πως δεν ειναι για την περιπτωση μας.

ειδα οτι γραφει Backlight work but no image.Screen flashing red/green/blue.

στην περιπτωση μας, το προβλημα υπαρχει στο backlight(ισως και οχι μονο).

παρολαυτα, εγω θα δοκιμαζα τις αλλαγες που προτινει το σαιτ, εφοσον ειχα εξαντλησει καθε αλλη πιθανοτητα

sofosal
29-04-15, 22:31
Απόστολε, χρησιμο αυτο που εστειλες, ομως νομιζω πως δεν ειναι για την περιπτωση μας.

ειδα οτι γραφει Backlight work but no image.Screen flashing red/green/blue.

στην περιπτωση μας, το προβλημα υπαρχει στο backlight(ισως και οχι μονο).

παρολαυτα, εγω θα δοκιμαζα τις αλλαγες που προτινει το σαιτ, εφοσον ειχα εξαντλησει καθε αλλη πιθανοτητα

βλέποντας τα video που έβαλες και "διαβάζοντας" το τι κάνει αυτό που η σελίδα υποδεικνύει, πιστεύω ότι αυτό είναι το πρόβλημα.
Η περιγραφή "Backlight work but no image.Screen flashing red/green/blue." είναι πλατιά ....περιλαμβάνει και αυτό που συμβαίνει εδώ!
Αυτό το μαραφέτι εκεί δίνει και κόβει τα 3,3 volt που πάνε στο regulator που άλλαξες...

αυτό που προτείνει η σελίδα είναι "ίδιο" αλλά πιο δυνατό σε amper....
για να το προτείνει είναι μάλλον ένα "ευαίσθητο" σημείο που παθαίνει βλάβες...
αυτό - αφού τάφτισε προκάλεσε συνεχόμενα on-off, ώσπου κλότσησε και το regulator που άλλαξες....

ΠΡΟΣΟΧΗ: Αν συνεχίσεις να ανοίγεις την tv με αυτό το πρόβλημα, θα προκαληθούν ΖΗΜΙΕΣ!!!

Από την άλλη το μόνο πρόβλημα ΕΙΝΑΙ: η αντικατάσταση του ic 900, είναι δύσκολη υπόθεση χωρίς τα κατάλληλα εργαλεία....με ότι διαθέτω πολύ-πολύ δύσκολα θα μπορούσα να το αντικαταστήσω....
.................................................. ..................

grepms
01-05-15, 23:29
Σας ευχαριστώ πολύ όλους εσάς που ασχοληθήκατε με την προσπάθεια επιδιόρθωσης της τηλεόρασής μου. Θα την πάω σε 1-2 τεχνικούς ακόμα και αν δεν μπορέσουν να την φτιάξουν θα βρει θέση στην ανακύκλωση.

angel_grig
05-05-15, 07:07
Eπειδη ειναι κριμα να παει ανακυκλωση μπορεις να την ζωντανεψεις με αυτο http://www.banggood.com/V59-Universal-LCD-Controller-Driver-Board-PCVGAHDMITVUSB-Interface-p-955022.html