Επιστροφή στο Forum : [Τηλεόραση Άλλη] BEKO 12.6 ή 12.7 (G70.190-09)
lefteriszgr
21-05-14, 23:52
Καλησπέρα σε όλους,
Ήρθε στα χέρια μου μια Winson 21" (TV 21 MT44) με σασί G70.190-09. Έψαξα λίγο στο νετ και βρήκα ότι αναφέρεται σαν BEKO 12.7, αλλά βρήκα μόνο το σχέδιο, από εδώ (http://www.eserviceinfo.com/downloadsm/2679/Beko_12.7.html). Κατέβασα όμως και για BEKO 12.6, από εδώ (http://elektrotanya.com/grundig_beko_chassis_12.6.pdf/download.html), που τα έχει πιο αναλυτικά με τάσεις κ.α. και δεν βλέπω κάποιες διαφορές, τουλάχιστον στο τροφοδοτικό.
Λοιπόν το πρόβλημα είναι ότι δεν έχει stand-by, έχω τάση στον ηλεκτρολυτικό και ακούγεται ένα τσιτσίρισμα από το τροφοδοτικό. Άρχισα λοιπόν να μετράω το TDA16846 (IC601) και ενώ έχω VCC ~10V, στο OUT δεν έχω καθόλου τάση.
Το δεύτερο pdf που αναφέρω πιο πάνω έχει το σχέδιο, καθώς και κάποια testpoints αλλά με παλμογράφο, κάτι που δυστυχώς δεν διαθέτω.
Όποιος μπορεί λοιπόν να βοηθήσει για να βρώ αν φταίει το TDA ή κάτι άλλο, γιατί όπως έχω ξαναπεί δεν έχω αρκετές γνώσεις...
Σας ευχαριστώ πολύ,
Λευτέρης.
Αποστόλης1
22-05-14, 22:12
Δοκίμασε να διακόψεις τα 110ν στο 2/ων
lefteriszgr
24-05-14, 02:34
Αποστόλη σε ευχαριστώ, μάλλον με ξεσκάλωσες λιγάκι...
Διέκοψα τα 110V και είχα stand-by, άναψε το ledακι. Άρχισα να ψάχνω λοιπόν από εκεί και πέρα και καθώς μέτραγα έπεσα στο BU808DFI, το βρήκα ωμικά περιέργο, όχι όμως βραχυκυκλωμένο και το έψαξα στο νετ. Όταν είδα το εσωτερικό σχήμα κατάλαβα γιατί ωμικά μου έβγαζε τέτοιες τιμές, αλλά ψάχνοντας έπεσα σε αρκετές συζητήσεις του forum σχετικά με το συγκεκριμένο BU.
Χωρίς το BU και με τα 110V κανονικά, πάλι έχω stand-by... πως προχωράω τώρα; Να το αντικαταστήσω; Και για έναν πυκνωτή (10μF) που γράφουν αρκετοί στην βάση του τρανζίστορ, στο δικό μου αν δεν κάνω λάθος βλέπω έναν 47μF/35V (C512), αυτός είναι;
Αποστόλης1
24-05-14, 10:15
Δεν λες τι εννοείς περιεργο ωμικά, άλλαχτα και αν δεν έχει αρπάξει ο μ/τ θα δουλέψει, κοίτα όμως και τους ηλ/κούς στο τρφδκο
Papas00zas
31-05-14, 00:44
Αποστόλη σε ευχαριστώ, μάλλον με ξεσκάλωσες λιγάκι...
Διέκοψα τα 110V και είχα stand-by, άναψε το ledακι. Άρχισα να ψάχνω λοιπόν από εκεί και πέρα και καθώς μέτραγα έπεσα στο BU808DFI, το βρήκα ωμικά περιέργο, όχι όμως βραχυκυκλωμένο και το έψαξα στο νετ. Όταν είδα το εσωτερικό σχήμα κατάλαβα γιατί ωμικά μου έβγαζε τέτοιες τιμές, αλλά ψάχνοντας έπεσα σε αρκετές συζητήσεις του forum σχετικά με το συγκεκριμένο BU.
Χωρίς το BU και με τα 110V κανονικά, πάλι έχω stand-by... πως προχωράω τώρα; Να το αντικαταστήσω; Και για έναν πυκνωτή (10μF) που γράφουν αρκετοί στην βάση του τρανζίστορ, στο δικό μου αν δεν κάνω λάθος βλέπω έναν 47μF/35V (C512), αυτός είναι;
Μια παρατήρηση: Το BU808DFI ΔΕΝ είναι διπολικό τρανζίστορ. Είναι darlington και ΜΑΛΛΟΝ έχει δίοδο μέσα του. Αυτά τα τρανζίστορ δεν δείχνουν γενικό βραχυκύκλωμα. Έχω τις σωστές ενδείξεις για αμφότερους τύπους ωμομέτρου,αλλά θα στις δώσω αύριο. Ως αντικαταστατης του σε αντιστοιχία απότι ξερω είναι το 2SC5388. Ρίξτου μια ματια και πες μας τι τιμές σε ωμ σου δίνει. Αναλογο πρόβλημα εχω με μια JVC.
Edit: Η δικια μου είχε το BU808DFX το οποίο επίσης είνια παραπλήσιο, αλλά είναι επίσης παραπλήσια δύσκολο να βρεθει. Βάλε καλύτερα αυτό που έγραψα παραπάνω.
Papas00zas
02-06-14, 23:50
Μια παρατήρηση: Το BU808DFI ΔΕΝ είναι διπολικό τρανζίστορ. Είναι darlington και ΜΑΛΛΟΝ έχει δίοδο μέσα του. Αυτά τα τρανζίστορ δεν δείχνουν γενικό βραχυκύκλωμα. Έχω τις σωστές ενδείξεις για αμφότερους τύπους ωμομέτρου,αλλά θα στις δώσω αύριο. Ως αντικαταστατης του σε αντιστοιχία απότι ξερω είναι το 2SC5388. Ρίξτου μια ματια και πες μας τι τιμές σε ωμ σου δίνει. Αναλογο πρόβλημα εχω με μια JVC.
Edit: Η δικια μου είχε το BU808DFX το οποίο επίσης είνια παραπλήσιο, αλλά είναι επίσης παραπλήσια δύσκολο να βρεθει. Βάλε καλύτερα αυτό που έγραψα παραπάνω.
BU808DFI-Darlington TR με δίοδο, και 2sc5388 αντιστοιχο. Για του λόγου το αληθές:
http://www.alldatasheet.com/datasheet-pdf/pdf/22045/STMICROELECTRONICS/BU808DFI.html
http://datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/2/S/C/5/2SC5388.shtml
παιδιά BU808 δεν υπάρχουν πλέον και αυτά που υπάρχουν είναι για τον π@υτσ@.
εγω βάζω δυο BUH515/517 και μια 1Ν4148 και δουλεύει μια χαρα
http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=37837&stc=1
Δουλευει και το bu2725df,dx παντως τοχω χρησιμοποιησει 2,3 φορες με επιτυχια.Μερικες beko εβαζαν 808 και αλλες 2sd2586
Papas00zas
04-06-14, 18:35
παιδιά BU808 δεν υπάρχουν πλέον και αυτά που υπάρχουν είναι για τον π@υτσ@.
εγω βάζω δυο BUH515/517 και μια 1Ν4148 και δουλεύει μια χαρα
http://www.howtofixit.gr/forum/attachment.php?attachmentid=37837&stc=1
Μπορείς να μας πεις τι συνδέεται και που; Αν αυτά τα τρανζίστορ βρίσκονται εύκολα καλώς.
Για 2sd2586 δεν ξέρω....ταιριαζουν με το 808?
σσ αν μπορεις στείλε και τη σελίδα απο όπου το βρήκες να δω τι γράφει.
Papas00zas
04-06-14, 19:25
Δουλευει και το bu2725df,dx παντως τοχω χρησιμοποιησει 2,3 φορες με επιτυχια.Μερικες beko εβαζαν 808 και αλλες 2sd2586
Πώς τα συνδέεις;
Για το 2725df το βαζεις κανονικα,το 2586 δεν τοχω δοκιμασει ακομα οταν ξαναρθει επισκευη και υπαρχει χρονος θατο δοκομασω.
lefteriszgr
05-06-14, 19:44
Καλησπέρα σε όλην την παρέα,
Βλέπω μαζευτήκαμε αρκετοί με το BU...
Λοιπόν ύστερα από κάτι δουλειές που έπρεπε να τελειώσω, καθώς και μια τηλεόραση με πιο εύκολη βλάβη (σασσί 11AK30), με καμμένο booster πυκνωτή που επισκευάστηκε, σήμερα αποφάσισα να ξανασχοληθώ με την BEKO.
Όλο αυτό το διάστημα έψαχνα σε συνοικιακά μαγαζιά για το BU808DFI, καθώς και για τον αντικαταστάτη του 2SC5388, αλλά μάταια. Μόνο σε έναν το βρήκα το 5388, αλλά έχοντας δεί το βίντεο με τις μαϊμούδες εδώ (http://www.youtube.com/watch?v=pDER8K8i-Ac) και το μέτρημα με το πολύμετρο, με γλίτωσε από μερικά ευρώ.
Κατέβηκα Αθήνα πριν μερικές ώρες και τελικά βρήκα το BU808 αλλά το DFX. Δεν ξέρω αν επιτρέπεται να γράψω το μαγαζί για όποιον ψάχνει το BU...
Το έβαλα πάνω και δουλεύει μια χαρά!!! Το είχα μετρήσει και στο κατάστημα και η αντίσταση του ήταν όντως ~200Ω, όπως ακριβώς και στο παραπάνω βίντεο.
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον: Αποστόλης1, Papas00zas, spiroscfu και johnkou για την πολύτιμη βοήθεια.
Όσο για το κολπάκι με τα δυο τρανζίστορ και την δίοδο, ενδιαφέρομαι και εγώ να το μάθω, για μελλοντικές βλάβες.
Για το 2725df το βαζεις κανονικα,το 2586 δεν τοχω δοκιμασει ακομα οταν ξαναρθει επισκευη και υπαρχει χρονος θατο δοκομασω.
Αυτά δεν είναι darlington το hfe τους είναι ~10 με 30, τώρα αν έτυχε να δουλέψει σε κάποιο σασί αυτό δεν είναι κανόνας
(δουλεύει στην ενεργή περιοχή του ζεσταίνεται υπερβολικά και καίγεται)
αντίστοιχο είναι το 2SC5388
το 808 είναι darlington (σαν την φώτο που έβαλα δηλ δυο μαζι σε μια case),
η συνδεσμολογία τους είναι εντελώς απλή όπως ακριβώς φαίνεται και για τρανζίστορ έχω χρησιμοποιήσει εκτός από BUH515D και S2055,BU2520DF,BU508DF,BU1508DX ........................
edit:
πάντα αλλάζουμε και τον πυκνωτή συζεύξεως της βάσης
lefteriszgr
06-06-14, 01:51
Τελικά βιάστηκα να χαρώ...
Η τηλεόραση ανοίγει κανονικά αλλά ύστερα από 5-10 λεπτά, το ύψος μικραίνει, η εικόνα χαλάει και βγάζει έναν χαρακτηριστικό ήχο και άλλες φορές κλείνει (πηγαίνει σε standby). Αν την αφήσω σβηστή, μετά από λίγο επανέρχεται, αλλά κάνει πάλι τα ίδια και από φόβο μην κάψει το BU, την σβήνω αμέσως...
Είχα αλλάξει, πριν βάλω το BU, τον πυκνωτή στην βάση, αρκετούς ηλεκτρολυτικούς και συνέχισα να αλλάζω πυκνωτές στο τροφοδοτικό και κοντά στον υψηλής και πέρασα και μερικές κολλήσεις γύρω-γύρω, αν και δεν είχε αρκετές ψυχρές... Όμως τίποτα, συνεχίζει έτσι...
Καμία βοήθεια ή ιδέα τι να κοιτάξω;
---
Update:
Άλλαξα και μερικούς ηλεκτρολυτικούς ακόμα, αλλά τίποτα... Έπαιξε για κανένα 10λεπτο και παρατήρησα ότι η εικόνα αρχίζει και "φεύγει" στα αριστερά και μετά από λίγο κλείνει και πηγαίνει σε standby. Αν την ξανανοίξω εκείνη την στιγμή, κάνει όλα τα παραπάνω.