Επιστροφή στο Forum : [Τελικός Ενισχυτής] Προβλημα με YAMAHA AX-497
Γεια σας φιλοι!!!
Προσφατα αγορασα μεταχειρισμενο εναν yamaha ax-497 και παρουσιαζει το εξης προβλημα, αρχικα ανοιξε δουλεψε κανονικα αλλα μετα απο λιγο διαπιστωσα πως το input selector δεν λειτουργουσε. Εχει εναν βηματικο ηλεκτρονικο επιλογεα ο οποιος ειχε "παγωσει" δηλ ενω τον γυρνουσα δεν αλλαζε τις επιλογες input. Oποτε λεω ας τον κλεισω και να τον ανοιξω παλι. Ομως δεν ανοιγε...τσεκαρα τις συνδεσεις ηχειων , τον επιλογεα αντιστασης εξοδου ολα οκ! Μετα απο καμμια ωρα ανοιξε για λιγο αλλα παλι το ιδιο θεμα. Καποιο κυκλωμα προστασιας τον εμποδιζει να ανοιξει!!! Καμμια γνωμη? Ασχολουμε ερασιτεχνικα με τα ηλεκτρονικα (παλιος FMτζης 449) αλλα απο τετοιες τοπολογιες εχω μαυρα μεσανυχτα!!!! (αν ειχε καμμια λαμπα μεσα κατι θα εβρισκα να κανω!!!!:lool:) Καμμια ιδεα?
Όταν γράφεις '' Ομως δεν ανοιγε...τσεκαρα τις συνδεσεις ηχειων , τον επιλογεα αντιστασης εξοδου ολα οκ! Μετα απο καμμια ωρα ανοιξε για λιγο αλλα παλι το ιδιο θεμα. '' τι ακριβώς εννοείς;
Δεν άνοιγε καθόλου (δηλαδή τελείως νεκρός,με όλα τα led σβηστά κ.λ.π.), ή άναβε αλλά δεν ενεργοποιούσε το ρελέ εξόδου (ηχεία Α-Β) ,οπότε είχε κάποια από τα led αναμμένα, αλλά δεν είχε ήχο στην έξοδο;
Διευκρίνισέ το αν θέλεις, για να απορριφθούν κάποιες από τις , αρκετές, πιθανές αιτίες του προβλήματος.
Για παράδειγμα ,μπορεί να έχει πρόβλημα (από ψυχρές κολλήσεις μέχρι και ελαττωματικά εξαρτήματα) , σε κάποιο κύκλωμα τροφοδοσίας (standby, στο κύκλωμα σταθεροποίησης των 5V κ.ο.κ), στο κύκλωμα reset, στο κύκλωμα του ενισχυτή, ή ακόμα και στον ίδιο τον controller κ.λ.π.
Σε ευχαριστω φιλε μου καταρχην για την απαντηση σου! Ναι, τελειως νεκρος ολα σβηστα , ασφαλειες οκ , 220 παροχη οκ, και πανω στην πλακετα τροφοδοσιας τα 220 πανε κανονικα.Μετα απο μια μερα ανοιγει παλι τα ρελε οκ (ακουω το αρχικο κλικ με την γνωστη καθυστερηση) δουλευει λιγο αλλα παλι γινεται ενα παγωμα στα πληκτρα δηλαδη αν γυρισω το input selector δεν αλλαζει το led που δειχνει την πηγη η αν πατησω ενα πληκτρο που εχει που παρακαμπτει το tonestack δεν αναβει το ενδεικτικο led που εχει οποτε καταλαβαινω πως αν τον κλεισω και τον ξαναανοιξω δεν θα δουλευει. Οπως και γινεται!! Ουτε το ενδεικτικο power led αναβει!! Να λυσω τις πλακετες τροφοδοσιας και να τις περασω με το κολλητηρι? Γινεται να παρακαμφθει το stand by μιας και δεν χρησιμοποιω τηλεκοντρολ? Βασικα ουτε την προενισχυση χρειαζομαι , τον θελω μονο για τελικο αλλα δεν εχω το σχηματικο να τα ξηλωσω ολα!! Ευχαριστω και παλι!!!
φιλε μου αφου οπως λες δεν γνωριζεις και πολλα καλο ειναι να απευθυνθεις σε καποιον ειδικο. περισσοτερες πιθανοτητες εχεις να τον χαλασεις παρα να τον φτιαξεις!
φιλε μου αφου οπως λες δεν γνωριζεις και πολλα καλο ειναι να απευθυνθεις σε καποιον ειδικο. περισσοτερες πιθανοτητες εχεις να τον χαλασεις παρα να τον φτιαξεις!Ναι, δεν εχω ασχοληθει με hifi ενισχυτες αλλα απο ηλεκτρονικα γνωριζω αρκετα γιαυτο ζητησα λιγη καθοδηγηση μηπως ειναι κατι απλο που μπορω να βρω μονος μου αλλιως δεν ξερω αν αξιζει τον κοπο και τα χρηματα να τον επισκευασω. Ο λογος που τον πηρα δεν ηταν το hifi αλλα να τον χρησιμοποιησω σαν τελικο με ξεχωριστη προενισχυση modeling κιθαρας που θα εστελνα στο aux. Γι αυτο δεν με απασχολει τοσο η πιστοτητα (μιας και η κιθαρα παιζει μεχρι 6Κ το βασικο φασμα) οσο το να λειτουργησω το τελικο τμημα. Τες πα βρηκα το service manual και θα προσπαθησω μηπως βρω ακρη!
Ο τελικός ενισχυτής σίγουρα θα παίξει σαν ενισχυτής κιθάρας.
Άλλα δεν νομίζω ότι μπορείς να χρησιμοποιήσεις, με 100% ασφάλεια,χωρίς κάποια βελτίωση-μετατροπή, το τμήμα του τελικού ενός οικιακού ενισχυτή hi-fi, για χρήση ενίσχυσης μουσικού οργάνου (live).
Στην περίπτωση βέβαια, που το πρόβλημα του ενισχυτή είναι όντως από τον controller, τότε αν τα ξηλώσεις όλα όπως γράφεις , θα βγάλεις εκτός και τα κυκλώματα προστασίας (υπερβολικού ρεύματος εξόδου,προστασίας από DC κ.ο.κ) που διαθέτει από το εργοστάσιο ο ενισχυτής.
Θα πρέπει επομένως ,κατά την άποψή μου, για να λειτουργεί σε ασφαλές όρια ο ενισχυτής (εφόσον θα γίνει χρήση για ενίσχυση μουσικού οργάνου,π.χ. λόγω των δυναμικών του οργάνου κ.λ.π.),βασικά να σχεδιαστεί - προσαρμοστεί κάποιο κύκλωμα VI limiter στο στάδιο του τελικού ενισχυτή ,(όπως και κυκλώματα προστασίας από DC και καθυστέρησης σύνδεσης των ηχείων), και ίσως βελτίωση της ψύξης . Η άποψή μου φιλικά.
Όσο αφορά την επισκευή του, ένας μπούσουλας που μπορείς να ακολουθήσεις είναι :
1. έλεγχος για τυχών ψυχρές κολλήσεις και επισκευή αυτών,
2. έλεγχος των τάσεων τροφοδοσίας (κύριας και δευτερευουσών , σταθεροποιημένων) και σύγκριση αυτών, με τις τάσεις που υπάρχουν κατά την στιγμή που μπλοκάρει ο ενισχυτής , για τυχών διαφορά που μπορεί να σε οδηγήσει στην επισκευή,
3. έλεγχος για ελαττωματικούς ηλεκτρολυτικούς πυκνωτές και αλλαγή αυτών
4. διάφοροι έλεγχοι για να αποκλίσεις την πιθανότητα, το μπλοκάρισμα του controller να οφείλεται σε κάποια εξωτερική αιτία όπως π.χ. σε κάποιο προβληματικό button,στο encoder, στον δέκτη υπερύθρων ή από μη σωστή ταλάντωση ,ή μη σωστή τροφοδοσία, ή στο κύκλωμα reset κ.ο.κ.
Αυτά τα ολίγα για αρχή.
Σε ευχαριστω φιλε ezizu για τις συμβουλες και παρατηρησεις σου. Δεν σκοπευω βεβαια να τον χρησιμοποιησω για live παρα μονο στο σπιτι σε χαμηλες εντασεις. Για αυτο ισως δεν επεμβω στην ψυξη του σταδιου εξοδου.Εχω αρχισει να ψαχνω το κυκλωμα τροφοδοσιας μπας και μπορεσω και τον ξεκινησω για να μετρησω και τασεις. Ευτυχως το service manual που κατεβασα με βοηθαει πολυ στην κατανοηση της δομης του και στην μελετη των επιμερους κυκλωματων του.