Επιστροφή στο Forum : Πρόβλημα με BU808DFI
Καλημέρα παιδιά,Καλή εβδομάδα να έχουμε
Σε μία τηλεόραση funai (τούρκικο σασί) βρήκα βραχυκυκλωμένο το τρανζίστορ της υψηλής BU808DFI.
Το αντικατέστησα μαζί με τον πυκνωτή 10μf/63v στην βάση του και η τηλεόραση ξεκίνησε κανονικά
Η εικόνα όμως είναι τραβηγμένη στην αριστερή πλευρά (ίσα ίσα που φαίνεται το σήμα του σταθμού) και στην δεξιά πλευρά έχω κενό μαύρο πλαίσιο περίπου 5cm.Δοκίμασα και άλλαξα το τρανζίστορ πάλι με αντίστοιχο 2SC5388 αλλά το πρόβλημα παρέμεινε,δοκίμασα και άλλαξα το τρανζίστορ με BU2520AF(διαφορετικό τελείως από το BU808) και το παράδοξο...η τηλεόραση δούλεψε κανονικά.
Δεν ξέρω τι να κάνω,να την αφήσω έτσι ή να βρω λύση με το BU808
Πάντως με το BU2520AF δεν βλέπω να ζεσταίνεται υπερβολικά το τρανζίστορ
Περιμένω αν έχει κάποιος φίλος να μου προτείνει κάτι
Ευχαριστώ
Όχι,
αν είχε το 808 είναι darlington το 2520 είναι απλό (πολύ πιθανόν να δουλεύει στην ενεργό περιοχή του και να το κάψει "από υπερβολική θερμοκρασία").
Ψάξε το κύκλωμα του οριζοντίου (buster, dumber κτλ.) και δες μήπως έρθει από το service menu.
Σπύρο τον πυκνωτή booster 12nf τον άλλαξα,επίσης μπήκα και στο service mode και με το BU808 πάνω στην πλακέτα δεν φαίνεται να αλλάζει κάτι όσον αφορά τις ρυθμίσεις στο horizontal,το πρόβλημα παραμένει,δεν μπορώ να καταλάβω γιατί να παίζει με απλό τρανζίστορ NPN όπως το BU2520AF(να σημειώσω επίσης ότι με το BU2520DF που έχει δίοδο η οθόνη έχει το ίδιο πρόβλημα όπως με το BU808DFI)
Αν έχεις καμιά άλλη ιδέα περιμένω με αγωνία
Αν είχε με δίοδο και έβαλες χωρίς "και δουλεύει", τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά.
Ψάξε καλά το κύκλωμα του οριζοντίου για κανένα χαλασμένο πυκνωτή (διελεκτρικο) ή και το κύκλωμα του driver (είσαι σίγουρος πως άλλαξες τον πυκνωτή της βάσης και είναι σωστά τοποθετημένος).
Αν είχε με δίοδο και έβαλες χωρίς "και δουλεύει", τότε κάτι δεν πάει καθόλου καλά.
Ψάξε καλά το κύκλωμα του οριζοντίου για κανένα χαλασμένο πυκνωτή (διελεκτρικο) ή και το κύκλωμα του driver (είσαι σίγουρος πως άλλαξες τον πυκνωτή της βάσης και είναι σωστά τοποθετημένος).
Θα ψάξω,έχω φτιάξει αρκετά σασί με το BU808 καμμένο αλλά πρώτη φορά έχω τέτοιο σύμπτωμα
Θα σε ενημερώσω για οτιδήποτε
Ελεγξε και το προφανως 2sc... driver μηπως δεν δινει σωστο παλμο,τσεκαρε και τα γιοκ.
Συγνωμη ρε παιδια για το off-topic........Απο που βρισκετε τα BU808dfi ;........γιατι βλεπω οτι στην αγορα εχουν χαθει τελευταια (χωρια που τα πλερωνεις απο 5ευρω και πανω)
Βαγγελη:.....αμα σου δουλευει "κανονικα" με το 2520 ...βαλ'του και μια damper παραλληλα (BY399) και αστο να δουλεψει για ενα 6ωρο και δες αμα σου ζεσταινει το 2520 και τον booster......Δες επισης μηπως εχει αρπαξει κανενα πηνιο O/W.......
Δεν μπορω να σκεφτω κατι αλλο φιλε.....δεν συναντησα ποτε κατι τετοιο σ'αυτα τα σασσι,περα απο το 808 και τον 10μf
παιδια δεν υπαρχει περιπτωση να χει παρουσιασει προβλημα η μνημη και να το παρουσιαζει αυτο??να αλλαξαν καποια δεδομενα στην 24c με το βραχυκυκλωμα
του οριζοντιου?εχουν τυχει χαλασμενες σε τετοια σασι....
Η άποψή μου όπως είπα και παραπάνω είναι πως ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να δουλέψει χωρίς dumber, το πιθανότερο λοιπόν (για να μην καίει το 2520 κατευθείαν) είναι,
ή να υπάρχει και άλλο dumber σε σειρά με πυκνωτή ή οι παλμοί του οριζοντίου είναι "άστα να πάνε" σε συνεργασία με κάποιο πρόβλημα 'διαρροή στο πρωτεύων του μ/σ υψηλής'.
Η άποψή μου όπως είπα και παραπάνω είναι πως ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ να δουλέψει χωρίς dumber, το πιθανότερο λοιπόν (για να μην καίει το 2520 κατευθείαν) είναι,
ή να υπάρχει και άλλο dumber σε σειρά με πυκνωτή ή οι παλμοί του οριζοντίου είναι "άστα να πάνε" σε συνεργασία με κάποιο πρόβλημα 'διαρροή στο πρωτεύων του μ/σ υψηλής'.
Καλημέρα παιδιά,έχω νέα
Λοιπόν με το BU808 πάνω στο σασί αν αλλάξω τον πυκνωτή 10μf και τον κάνω 4,7μf η εικόνα ανοίγει κανονικά,στην περίπτωση αυτή φοβάμαι μήπως υπεροδηγείτε το BU808 και μου το κάψει,γι αυτό συνέχισα την έρευνα...άλλαξα και το τρανζίστορ που οδηγεί την βάση του BU808 αλλά τίποτα,έκανα resolder το ολοκληρωμένο που βγάζει τους παλμούς για horizontal-vertical κλπ και η τηλεόραση δούλεψε οκ.Αυτά όλα έγιναν χθες το βράδυ,την άφησα και έπαιξε ώρες χωρίς κανένα πρόβλημα.Το πρωί που την ξαναάναψα μου παρουσίασε πάλι το ίδιο πρόβλημα(μετατοπισμένη η οθόνη στην αριστερή πλευρά-ίσα ίσα που φαίνεται το σήμα του σταθμού).Για ψυχρές κολλήσεις έχω κοιτάξει,παρα ταύτα έτσι μου έρχεται να κάνω resolder όλο το σασί.
Θα με τρελάνει,περιπτωσάρα,εκεί που λες ότι θα τη βγάλεις την βλάβη με ένα τρανζίστορ κ ένα πυκνωτή αρχίζουν το κουφά!!!
Βαγγέλη πολύ πιθανόν είναι να είναι λάθος οι παλμοί του οριζοντίου, με το 4,7μf δεν υπεροδηγείτε το τρανζίστορ αλλά υποοδηγείτε (όπως και με το 2520).
Μπορεί λοιπόν να είναι κάποια ανάδραση ή κάποιο υλικό στο κύκλωμα παλμών να τα έχει παίξει (ημιαγωγός-πυκνωτές), από το service mode δεν αλλάζει καθόλου κατάσταση αλλάζοντας το horizontal shift ή το ew amplifier?
Σπύρο σε ευχαριστώ για την αμεσότητα των απαντησεών σου,Με το BU808 στην πλακέτα και με το πρόβλημα στην εικόνα μπήκα στο service mode και δεν ρυθμίζεται τίποτα όσον αφορά το οριζόντιο, καμία μεταβολή.
Αν αφήσω τον πυκνωτή 4,7μf αντί του 10 μf και με το BU808 πάνω λες να μου το κάψει στο μέλλον;
Θα προσπαθήσω να βρω το σχέδιο,το βλέπω δύσκολο βέβαια.
Αν αφήσω τον πυκνωτή 4,7μf αντί του 10 μf και με το BU808 πάνω λες να μου το κάψει στο μέλλον;
Το θεωρό σχεδόν σίγουρο, τι σασί είναι?
οπως λεει και ο Σπυρος πες μας σασσι -κατι παιζει με τους παλμους ή καποιο εξαρτημα απο προηγουμενη επισκευη ειναι διαφορετικο-ισως και η μνημη.το τρανζιστορ πιστευω να ειναι σιγουρο -οχι μαιμου!!!!!!!
11ακ30 θαναι με αυτο το τρανζιστορ.
ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ C833=470μF/25V ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΞΟΔΟ ΤΟΥ ΤΡΟΦΟΔΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΔΙΝΕΙ ΤΑ 8.7V
Καλημέρα φιλαράκι,η τηλεόραση ξαφνικά δούλεψε,την έχω 2 ημέρες και δουλεύει μια χαρά,επειδή την έχω κλείσει λες να την ξαναανοίξω και ν αλλάξω τον πυκνωτή C833.Επειδή δεν μου έχει ξανατύχει τέτοια περίπτωση ,εσένα σου έχει τύχει;
ΕΙΧΑ ΤΕΤΟΙΑ ΒΛΑΒΗ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΙΝ 1 ΧΡΟΝΟ.ΤΕΛΙΚΑ ΕΦΤΑΙΓΕ Ο C833
ΕΙΧΑ ΤΕΤΟΙΑ ΒΛΑΒΗ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΙΝ 1 ΧΡΟΝΟ.ΤΕΛΙΚΑ ΕΦΤΑΙΓΕ Ο C833
Καλημέρα σε όλα τα παιδιά, Bill τελικά τον άλλαξα τον C833, προληπτικά μιας και η τηλεόραση έπαιζε μια χαρά τουλάχιστον μέχρι χθες το βράδυ γιατί σήμερα το πρωί που την άναψα μου παρουσίασε πάλι το πρόβλημα,την έσβησα και την ξαναάναψα και μετά έπαιξε κανονικά.
Λέω να μην ασχοληθώ άλλο με την περίπτωση,θα με τρελάνει και δεν αξίζει (την έχω ανοιγοκλείσει 4 με 5 φορές νομίζοντας ότι το πρόβλημα αποκαταστάθηκε, αλλά...)
βαγγελη μια από τα ίδια πριν κανένα χρόνο , την βλάβη δεν την βρήκα :confused1: μου έφαγε και δυο bu μέσα με έβαλε ,την εστηλα αδιάβαστη από εκεί που μου ήρθε . θα ευχόμουν να έβρισκες την βλάβη μπας και κάνεις κάτι διαφορετικό που δεν έκανα εγώ αλλά από ότι βλέπω δεν ...... στον κουβά και γρήγορα
ΝΙΚΟΣΛΑΡΙΣΑ
23-03-12, 17:45
το πρόβλημα σου είναι στο κύκλωμα συγκράτησης της δέσμης το τσόκ που είναι L603=100μΗ είναι βραχκυκλωμένο την ίδια βλάβη την βγάζει και το 11ακ19 το θέμα είναι που θα το βρείς; κοστίζει 0.45€
νικος !! ο γκουρού της τηλεόρασης !!!!!! τώρα τα είπες όλα !! περιτο να σου πω ότι έχω χαζέψει με την απάντηση σου ,έχω ανοιχτό τον υπολογιστή και το έχω διαβάσει αρκετές φορές και δεν μπορώ να το χωνέψω , νικο ΔΕΚΑΠΕΝΕ ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΠΑΛΕΒΑ !!!! γαμ το κέρατο μου , μη γελάς !! ο παλιός είναι αλλιώς !!
νικος !! ο γκουρού της τηλεόρασης !!!!!! τώρα τα είπες όλα !! περιτο να σου πω ότι έχω χαζέψει με την απάντηση σου ,έχω ανοιχτό τον υπολογιστή και το έχω διαβάσει αρκετές φορές και δεν μπορώ να το χωνέψω , νικο ΔΕΚΑΠΕΝΕ ΜΕΡΕΣ ΤΗΝ ΠΑΛΕΒΑ !!!! γαμ το κέρατο μου , μη γελάς !! ο παλιός είναι αλλιώς !!
Γεια σας φιλαράκια,τελικά την τηλεόραση την έδωσα στον πελάτη,αυτό που παρατήρησα και ενημέρωσα τον πελάτη, είναι ότι όταν η εικόνα είναι τραβηγμένη στην πλευρά του σήματος του σταθμού και σβήσεις και ξανανάψεις την τηλεόραση η εικόνα δουλεύει μια χαρά.
Νίκο λυπάμαι, δεν σε πρόλαβα,διαφορετικά θα άλλαζα το choke( εχω κάποια σασί μεταχειρισμένα)
...Τελικά με τα ηλεκτρονικά δεν τελειώνεις ποτέ,συνεχώς κάτι νέο θα σου παρουσιάζεται και κάτι νέο θα μαθαίνεις!!!