Επιστροφή στο Forum : TV TOSHIBA 21V53E - μένει σε stand by (σασί 11ΑΚ30-Α11)
Καλησπέρα. Πρόκειται για μια τηλεόραση (σασί: 11ΑΚ30-Α11) που είναι συνεχώς σε stand-by. Απ'οτι μου είπαν δεν έχει δουλέψει πολύ και πράγματι είναι σαν καινούρια. Μετρώντας είδα ότι δεν έχει τα 125V στο συλλέκτη του τρανζίστορ της υψηλής αλλά 12V. Από το τροφοδοτικό ακούγεται μια ανεπαίσθητη ταλάντωση, όμως δεν μπορεί να εκκινήσει. Είχα διαθέσιμο controller PWM και αντικατέστησα στο τροφοδοτικό αλλά δεν υπάρχει καμία αλλαγή. Έκανα το ίδιο και με τον Regulator που δίνει στον Optocoupler όπως και με τον τελευταίο όμως μάλλον φταίει κάτι άλλο. Το ζήτημα είναι ότι έχω ελέγξει διόδους και τρανζίστορ και είναι όλα καλά. Τι άλλο μπορεί να φταίει;
Aλαξε κανενα ηλεκτρολυτικο στο πρωτευον και κοιτα εαν εχεις τα 300v
Τα 300V υπάρχουν. Ξέχασα να το αναφέρω προηγουμένως. Το πρωτεύον έχει μόνο δύο ηλεκτρολυτικούς και αυτοί είναι καλοί.
Aλλαξε τους φιλε μην δινεις βαση παντα στις μετρησεις των πυκνωτων.Οταν της δινεις εντολη να ξεκινησει τι κανει ακριβως?
Μόλις τους άλλαξα. Η κατάσταση είναι η ίδια. Δίνοντας εντολή να ξεκινήσει δεν κάνει απολύτως τίποτα. Το LED εξακολουθεί να είναι αναμένο και η ταλάντωση που ακούγεται δεν αλλάζει ρυθμό. Η τάση στο τρανζίστορ υψηλής παραμένει 12Volt.
φιλαρακι αντικατεστησε η αν δε εχει χαλασει ξαναγραψε τη μνημη 24c04 η 08 αν θυμαμαι καλα....πεντε πεντε τις αλλαζαμε τις μνημες στα ak30...
οταν τη ξεκολλησεις τη μνημη βαλτη στο ρευμα και δες αν αναψει το led πρασινο στο πατημα του prog+.....ετσι θα σιγουρευτεις οτι εινια απο κει.....καλη
επιτυχια...!!!!!
Βγαζει αλλες τασεις το τροφοδοτικο?
Νόμιζα πως υπήρχαν τα 5V στο stand-by επειδή άναβε το LED. Στις φωτογραφίες σημείωσα με πράσινο ποιες τάσεις υπάρχουν και με κόκκινο αυτές που δεν υπάρχουν.
2943329434
οταν τη ξεκολλησεις τη μνημη βαλτη στο ρευμα και δες αν αναψει το led πρασινο στο πατημα του prog+.....ετσι θα σιγουρευτεις οτι εινια απο κει.....καλη
επιτυχια...!!!!!
Ακολούθησα τις οδηγίες σου. Η χαρά του επαγγέλματος είναι μεγάλη και έτσι αποφάσισα να το ξενυχτίσω λιγάκι! Ξεκόλλησα τη μνήμη η οποία είναι η 24C08A ( ATMEL548 ) και δίνοντας εντολή γίνεται πράσινο το λαμπάκι και έτσι έχει 126Volt στο τρανζίστορ. Επομένως πρέπει να δοκιμάσω να την προγραμματίσω εάν δεν χάλασε. Ωστόσο δεν έχω προγραμματίστρια αλλά σκεφτόμουν από καιρό να πάρω (παλαιότερα ως φοιτητής πορευόμουν με κάτι απλές από κατασκευές του ELEKTOR).
Όμως πρόγραμμα πιο να επιλέξω; Κάνοντας αναζήτηση εδώ βγάζει διάφορα για το σασί αυτό: http://elektrotanya.com/?q=showresult&what=11AK30&kategoria=tv&kat2=eeprom&page=0
Αλλά εάν τελικά αποφασίσω να αγοράσω καινούρια μνήμη, μπορώ να βρω είδη προγραμματισμένη για το συγκεκριμένο μοντέλο;
αν θες τη γνωμη μου κατεβασε απο το tanya μερικα bin....και ξεκινα να προγραμματιζεις.....μεγαλη χαρα οταν ανοιγει και δεν εχει τις καταλληλες ρυθμισεις
και ξαναγραφεις και δωστου παλι.....μια βαση βαλε και ασχολησου.....γραφε ξαναγραφε......!!!!!χεχε!!!!αυτα ειναι τα ηλεκτρονικα....τη καλημερα μου....
Ok, θα δοκιμάσω. Μέχρι στιγμής ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσους προσφέρθηκαν να βοηθήσουν! Όμως όπως φαίνεται για "καλή" μου τύχη είναι καμένο και το transistor υψηλής ( C5388 ). Μπορούμε να συσχετίσουμε το ένα πρόβλημα με το άλλο; Είναι παράξενη σύμπτωση. Επισης απο τι μπορεί να παρουσιάσει μία μνήμη πρόβλημα στα δεδομένα εάν βέβαια δεν έχει χαλάσει η ίδια;
Αν είναι καμένο το τρανζίστορ της υψυλής, άλλαχτο και βάλε ξανά την μνήμη στην θέση της.
Επειδής αυτό πρέπει να είναι darlington μάλλον δεν θα έχει μ/σ driver και θα δίνει στην βάση με ένα πυκνωτή "άλλαξε και αυτόν"
Αποστόλης1
19-02-12, 21:15
Δεν πιστεύω ότι είναι σωστό το ξεκίνημα χωρίς μνήμη.
Δοκίμασε με νέα άγραφη, χωρίς τρανζίστορ και μέτρα Υ.Τ.
ΥΓ Τι έκανες Σπύρο με το μαγαζί??
Τι γίνεται Αποστόλη σε χάσαμε, ελπίζω λόγο δουλειών και όχι σκοτούρων.
Με τα διαδικαστικά όλα εντάξει τώρα ξεκίνησαν τα βιοποριστικά, δες πως το έκανα http://digilabcfu.weebly.com/epsilonrhogammaalphasigmatauetarhoiotaomicron.html
Υγ.
Σε ευχαριστώ για την βοήθειά σου!!!
Εχω ολο το σασσι οτι θελεις σου δινω
Εχω ολο το σασσι οτι θελεις σου δινω
Σε ευχαριστώ πολύ για την πρόταση! Θα κάνω στην πορεία και τις ενέργειες που ανέφεραν ο Σπύρος και ο Αποστόλης. Αν δεν υπάρξει αποτέλεσμα θα ενημερώσω σε περίπτωση που χρειαστώ κάτι. Μέχρι στιγμής αναμένω τα ανταλλακτικά.
οπωσδηποτε και τον πυκνωτη στη βαση του 2sc που ανεφερε ο φιλος σπυρος αντικατασταση....10μf αν θυμαμαι καλα....αλλιως θα ξανααλλαζεις darlington
υψηλης....
Αντικατέστησε C827: 4700uf/16V και C613=10UF -50V ( είναι δίπλα από transistor οριζοντίου ) και θα δουλέψει
Λοιπόν μέχρι στιγμής αντικατέστησα πυκνωτές και το τρανζίστορ υψηλής, αλλά η TV ενεργοποιείται μόνο με κενή μνήμη (ή και χωρίς). Επομένως η προηγούμενη όντως είναι "χτυπημένη". Όταν μου έρθει ο εξοπλισμός θα την προγραμματίσω γιατί τώρα εμφανίζει μονάχα χιόνια στην οθόνη και μάλιστα σε αναλογία 16:9 (με κενά πάνω & κάτω) και όχι 4:3 που είναι η προεπιλογή στις CRT.
Νομίζω ότι δεν χρειάζεται να προγραμματίσεις μνήμη.Βάλε μια καινούργια άδεια και μπες στο service mode.Πατάς από control menu και μετά τον αριθμό 4725.Κοίτα εδώ. http://www.abcelectronique.com/forum/attachment.php?attachmentid=12135
Πραγματικά χρήσιμο το αρχείο που παράθεσες. Έτσι γίνεται αντιληπτό τι είδους ρυθμίσεις γίνονται στην EEPROM μίας TV. Μόνο που δεν έχω το δικό της χειριστήριο και δεν μπορώ να καταλάβω ποιο είναι το “u” και το “y” button όπως αναφέρει. Μερικές δοκιμές ίσως επιφέρουν αποτέλεσμα.
νομιζω χωρις να θυμαμαι σιγουρα...οτι αυτο που λεει ο φιλος tsalik-γιωργος....εχει δικιο...δλδ ισως να γινετε και με αδεια....το καλυτερο βεβαια να 'παιξεις'
με τα bin.....πιο διασκεδαστικο.....χεχε!!!pony prog και παμε!!!!
Τελικά η επισκευή πήρε τέλος. Χρησιμοποίησα τον programmer χωρίς καμία δοκιμή με τα bin. Απο την παλιά eprom, παρ'όλο του προβλήματος της, μπόρεσε να γίνει ανάγνωση του κώδικα και έτσι πέρασα τον ίδιο σε μία άλλη. Δεν δοκίμασα να προγραμματίσω ξανά την παλιά καθώς για σιγουριά είπα να τοποθετήσω καινούρια. Έκτοτε η TV λειτουργεί άψογα. Ως εκ τούτου χρωστώ ένα ευχαριστώ σε όλους σας!
Δεν με άφησε να χαρώ για πολύ! Tην παρακολουθούσα για 2 ημέρες, κάποια στιγμή έβγαλε διαγώνια της οθόνης γραμμές μαζί με την εικόνα (σαν γραμμές επιστροφής) και μετά έκλεισε. Πατώντας κάποιο πλήκτρο για να ανοίξει εμφανίζονται στιγμιαία οι δέσμες κεντρικά της οθόνης, που φαίνονται στην φωτογραφία και αμέσως κλείνει.
31326
Βάζοντας μία κενή μνήμη για να δω συμπεριφορά (μιας και αυτό ήταν το επίμαχο σημείο), ανοίγει η οθόνη δείχνοντας χιόνια και αυτομάτως πάλι κλείνει, οπότε δεν συσχετίζεται. Όποια βοήθεια καλοδεχούμενη εκ νέου! Θα την ανοίξω ξανά αύριο για να δω τι γίνεται και μέσα.
Σαν πρώτη εικόνα, αυτό που συμβαίνει είναι ότι κατα την εκκίνηση πηγαίνει στο τρανζίστορ υψηλής 125V αλλά αμέσως κόβεται και πέφτει στα 12V.
Εδώ είναι και οι υπόλοιπες τάσεις, στο πράσινο πλαίσιο είναι αυτές που έρχονται σωστά την στιγμή που ενεργοποιείται η TV (προτού κλείσει ξανά). Οι υπόλοιπες έχουν αποκλίσεις. Δεν έχω βρει τίποτα καμένο, τι μπορεί να φταίει αυτή τη φορά? Κάποιες φορές μπορεί να μείνει ενεργοποιημένη για λίγα δευτερόλεπτα και άλλες πάλι κλείνει σε διάρκεια κλασμάτων.
3151931520
Αποστόλης1
04-04-12, 10:31
Άλλαξε το X501 4MHz, ίσως ψυχρές
Ευχαριστώ Απόστολε! Θα το δοκιμάσω.
Μια φορά μου είχε τύχει ένα παρόμοιο και υπήρχε πρόβλημα στο ocp, επίσης στο κύκλο σε on κατάσταση έχεις 0V ε?
31556
άλλαξε και τον πυκνωτή στην βάση του τρανζίστορ της υψηλής
επίσης στο κύκλο σε on κατάσταση έχεις 0V ε?
Ακριβώς Σπύρο, σε κατάσταση ON έχω 0V.
Μια φορά μου είχε τύχει ένα παρόμοιο και υπήρχε πρόβλημα στο ocp, άλλαξε και τον πυκνωτή στην βάση του τρανζίστορ της υψηλής
Τον optocoupler τον είχα ελέγξει αλλά είχα δοκιμάσει και άλλον χωρίς αποτέλεσμα. Τον πυκνωτή στην βάση του τρανζίστορ υψηλής τον αντικατέστημα όταν έβαλα το καινούριο τρανζίστορ και εκείνο το σημείο στις δύο ημέρες δοκιμών που πρόλαβα να κάνω δεν ξαναπαρουσίασε πρόβλημα.
Όταν βγαίνει σε stand-by αλλάζουν πρώτα αυτές οι δυο τάσεις?
Αποστόλη με το ocp εννοούσα over current protection (το ορθογώνιο).
Όταν βγαίνει σε stand-by αλλάζουν πρώτα αυτές οι δυο τάσεις?
Το δοκίμασα αρκετές φορές, γίνεται σχεδόν ταυτόχρονα, κάποιες στιγμές μου δόθηκε η εντύπωση ότι πρώτα αλλάζουν οι τάσεις και ότι μετά αλλάζει κατάσταση το rele αλλά δεν είμαι σίγουρος.
δες το edit στο #33 δεν σε πρόλαβα.
Αποστόλη με το ocp εννοούσα over current protection (το ορθογώνιο).
Αυτό το κύκλωμα δεν υπάρχει στη συγκεκριμένη TV, οι θέσεις στην πλακέτα είναι κενές και στη θέση του πηνίου L808 έχει το γεφύρωμα S808
31563
Αυτές είναι οι μαλακίες με τα τούρκικα/κινέζικα σασιά σου έχει πενήντα διαφορετικά version για το κάθε ένα από αυτά, έχω και εγώ μια πειραγμένη comet TV2806ST και ως τώρα έχω κατεβάσει καμία δεκαριά PT90.
Υγ. Αν ξέρει κάποιος κάποιο PT90 με το TL31 (DP61) στον έλεγχο του optocoupler αλλά χωρίς τα 2 τρανζίστορ (TP60 και ΤΡ61).
Edit: Το βρήκα τελικά εδώ (http://www.2shared.com/file/15LX_rIF/SCHAUB_LORENZ_MT28-13F1-5_Chas.html)για όποιον το θέλει.
Γεια σας και πάλι, κατα την αλλαγή του κρυσταλλου είδα μια μικρή βελτίωση και η TV πλέον ξανακλείνει αλλά στα 5-10 sec. Επίσης πέρασα όλες τις κολλήσεις απο την αρχή (αφαιρώντας τις παλιές με τρόμπα) και η κατάσταση είναι ίδια. Καμιά ιδέα;
Αυτά τα 5-10sec έχει σωστή εικόνα.
Οι δοκιμές που έκανα ήταν με το τρανζίστορ υψηλής εκτός. Αυτά τα 5-10sec είχα τάση στη θέση του τρανζίστορ και το λαμπάκι εκείνη τη στιγμή γινόταν πράσινο. Στη συνέχεια τοποθετώντας το τρανζίστορ, η TV συμπεριφέρεται όπως είχα περιγράψει στο μήνυμα#26 (http://www.hlektronika.gr/forum/showthread.php?t=61917&p=511319&viewfull=1#post511319), δηλαδή με κάθε άνοιγμα, κλείνει αυτομάτως μόνη της και η οθόνη έχει την εικόνα εκείνης της φωτογραφίας. Υπάρχει περίπτωση να φταίει το IC501 (ST92195) στο οποίο καταλήγουν ο κρύσταλλος αλλά και η μνήμη?
Πολλά μπορεί να φταίνε Απόστολε πχ. τροφοδοτικό, διαρροή στο πρωτεύων/δευτερεύων του μ/σ υψυλής, λάθος παλμοί οριζοντίου ακόμη και βλάβη σε κάποιο κύκλωμα προστασίας.
Πρέπει σιγά σιγά να απομονώνεις βαθμίδες, μπορείς αρχικά να ξεκινήσεις με το τροφοδοτικό κάνοντας το βεβιασμένα on από τις εντολές του και με φορτίο μια λάμπα 100W να δεις την συμπεριφορά του.
Να' σαι καλά Σπύρο, όποτε μπορέσω θα ξεκινήσω το ψάξιμο. Πρέπει να το πάρω απο την αρχή όπως φαίνεται.