Επιστροφή στο Forum : Sony XM-2252HX
Καλησπέρα.
Έχω τον εν λόγο ενισχυτή, πρίν πολύ καιρό τον είχα με 2 15" subwoofers (250wRMS/4Ω έκαστο) τα οποία έπαιζε σε stereo mode.
Σταμάτησε ξαφνικά να λειτουργεί και έκαιγε τις ασφάλειες (40Α x2), υποψιάστηκα κατευθείαν τροφοδοτικό και δεν είχα άδικο.
Τον πήγα για service αλλά δεν βρήσκανε κάτι smd που είχε μέσα αλλά σήμερα που τον πήρα στα χέρια μου τον άνοιξα και διαπίστωσα 3 mosfet τροφοδοτικού σκασμένες.
Τα εξόδου και λοιπά εξαρτήματα ήταν εντάξει (εμφανησιακά).
Mosfet τροφοδοτικού FKV550 x8
Mosfet εξόδου FS70SMJ x4 και FX50SMJ x4
Ο ενισχυτής ανάβει αλλά δεν μπαίνει protect και όλα τα led λειτουργείας μένουν αναμένα αλλά με λίγο φωτισμό (λογικό εφόσον έχει κάψει τροφοδοτικό)
Λοιπόν τι προτείνετε?
25273
252742527525276
Υ.γ. οι φωτογραφίες είναι απο ίντερνετ, δεν έχω κάνει εγώ τα σημάδια στην πλακέτα
Ορίστε και το Service manual του ;)
https://rapidshare.com/files/2596297416/XM-2252HX.pdf
οι πραγματικες φωτο που ειναι;;;
Οι πραγματικές φωτό μπορώ να ανοίξω τον ενισχυτή αύριο και να τις στείλω αλλά δεν έχει κάτι άλλο εκτός απο 3 σκασμένες μόσφετ στο τροφοδοτικό
Είσαι σίγουρος μέτρησες και τα άλλα?
το άλλο μισό δουλεύει?
τι τάσεις έχεις?
Ζητάς βοήθεια αλλά δεν δίνεις πληροφορίες και έτσι φυσικά είναι δύσκολο να μαντέψει ο άλλος.
επίσης επειδή όλα τα άλλα εμφανισιακά φαίνονται εντάξει αυτό δεν σημαίνει πως είναι, ξεκίνα μετρώντας όλα τα fet του τροφοδοτικού και μετά βλέπουμε.
Είσαι σίγουρος μέτρησες και τα άλλα?
το άλλο μισό δουλεύει?
τι τάσεις έχεις?
Ζητάς βοήθεια αλλά δεν δίνεις πληροφορίες και έτσι φυσικά είναι δύσκολο να μαντέψει ο άλλος.
επίσης επειδή όλα τα άλλα εμφανισιακά φαίνονται εντάξει αυτό δεν σημαίνει πως είναι, ξεκίνα μετρώντας όλα τα fet του τροφοδοτικού και μετά βλέπουμε.
Μα δεν ήξερα απο που να αρχίσω φίλε μου.... Επειδή έχω μάθει πως άν σκάσει μια μόσφετ παίρνει και τις άλλες μαζί της για αυτό θεωρώ πως είναι όλες off, με το που πάρω πολύμετρο θα γίνουν οι απαραίτητες μετρήσεις και ενημερώνω!
(Το πολύμετρο το χάσαμε πάνω στην μετακόμιση δυστηχώς)
παιδια σορυ για το ακυρο αλλα μπωρει να μου πει καποιος πως μετραμε τα mofset???
παιδια σορυ για το ακυρο αλλα μπωρει να μου πει καποιος πως μετραμε τα mofset???
Όπως και τα κλασικά, αν είναι βραχυκυκλωμένα τσεκάρεις με ωμόμετρο στο μπάζερ
δηλαδη το μεσαιο αν ειναι βραχυκυκλωμενο με τα ακριανα??
Όπως και τα κλασικά, αν είναι βραχυκυκλωμένα τσεκάρεις με ωμόμετρο στο μπάζερ
ολα τα κοιτας οχι μονο το μεσαιο ολα μεταξυ τους
δηλαδη το μεσαιο αν ειναι βραχυκυκλωμενο με τα ακριανα??
ακριβώς! Το μεσσαίο με το αριστερό, το αριστερό με το δεξί, το δεξί με το μεσσαίο κλπ!
Έχω νεα!
Αρχικά όλες τις μόσφετ τροφοδοτικού τις έχει βγάλει off (FKV550)
Τις ξεκόλλησα και της μέτρησα και μου δείχνει βραχυκύκλωμα.
Θέλω και δημόσια να ευχαριστήσω τον φίλο Ultra (Κώστα) που με βοηθάει όσο μπορεί, μου βρήκε μόσφετ για τροφοδοτικό: MTP50N06 ή SMP50N06 ή RFP70N06 και όλα καλά με αυτό.
Το πρόβλημα το χοντρό τώρα είναι πως τα εξόδου τα έχει κάψει και αυτά!
Είναι τα: FS70SMJ x4 και FX50SMJ x4
Δεν βρήσκω όμως ποια άλλα να ταιριάξω. Βρήκα τα 2SK1058- 2SJ162 αλλά το κακό είναι πως είναι πανάκριβα! 6E το ένα?!
Και πάλι το pD του μαμά είναι 150wmax ενώ σε αυτά παίζει στα 100wmax! (γενικώς είναι μικρότερα απο τα μαμίσια και σε αμπέρ και σε voltage....) Χώρια το RDS(ON) που είναι διαφορετικό.... Οπότε δεν ξέρω τι να κάνω έχω πελαγώσει.....
Σας γράφω τα χαρακτηριστικά του Nch μπας και ξέρει κάποιος ποια ζευγάρια να βρώ.
HIGH-SPEED SWITCHING USE
RDS (ON) (MAX) 7mΩ
4V Drive
Integrated Fast Recovery Diode (TYP.) 90ns
Absolute Maximum Ratings @ 25 C
VDSS 60V
VGSS +/- 20V
ID 70A
IDM (PULSED) 280A
IDA 70A
IS 70A
ISM (PULSED) 280A
PD 150W
Tch -55 ~ +150 C
Tstg -55 ~ +150 C
Δημητρη, τα 2SK1058 και 2SJ162, οχι μονο δεν κανουν επειδη ειναι lateral fets, εχουν και διαφορετικο pinout !
Περα απο ολα αυτα, τα 6 ευρω ειναι τσαμπα για αυτα τα φετ, αλλα πιθανως να τρωνε μπανανες.
Απο οσο ξερω, η τιμη τους ειναι γυρω στα 20 ευρω το τεμαχιο.
Το IRFP4710 ισως ειναι καλο αντιστοιχο για το Ν ch (100V, 72A, 14mΩ).
Το προβλημα, οπως ειπαμε ειναι το Pch...
Δημητρη, τα 2SK1058 και 2SJ162, οχι μονο δεν κανουν επειδη ειναι lateral fets, εχουν και διαφορετικο pinout !
Περα απο ολα αυτα, τα 6 ευρω ειναι τσαμπα για αυτα τα φετ, αλλα πιθανως να τρωνε μπανανες.
Απο οσο ξερω, η τιμη τους ειναι γυρω στα 20 ευρω το τεμαχιο.
Το IRFP4710 ισως ειναι καλο αντιστοιχο για το Ν ch (100V, 72A, 14mΩ).
Το προβλημα, οπως ειπαμε ειναι το Pch...
Ούπς σωστά το είχα ξεχάσει αυτό.......
IRFP240 - IRFP9240
Μετά απο ψάξιμο βρήκα αυτές τις μόσφετ, αντέχουν σε περισσότερα volt αλλά λιγότερα ampere......
Βασικά περιμένω και απάντηση απο έναν Αμερικάνο μήπως μας βοηθήσει στην επιλογή mosfet!
Παιδιά το ξέρω οτι είναι ιεροσυλία το να ασχολούμαι με το sony αλλά για εμένα σημαίνει κάτι αυτό το συγκεκριμένο μηχάνημα.....
Επειδή λοιπόν βρήσκομαι εκτός Αθηνών τώρα ότι επισκευή γίνει θα γίνει απο εδώ που είμαι.
Δεν μπορώ όμως να καταλάβω κάποια πράγματα
1. Τι τοπολογία χρησιμοποιεί στην βαθμίδα εξόδου? Δεν μπορώ να καταλάβω πως λειτουργούν τα εξόδου (push pull κλπ)
2. Πως γίνεται να του βάλουμε απλά διπολικά τρανζίστορ στην έξοδο αντί για mosfet?
3. Οι βαττικές αντιστάσεις για πιο λόγο είναι στην τροφοδοσία των τελικών mosfet και όχι στην έξοδο τους?
25858