Επιστροφή στο Forum : Επισκευή τροφοδοτικό οθόνης sony 17''
Παιδιά γεια χαρά
Θα δηλώσω για μια ακόμη φορά ότι δεν είμαι ηλεκτρονικός, αλλά προσπαθώ να μάθω (τα βασικά) επισκευάζοντας χαλασμένες συσκευές που μου δίνει ο ένας και ο άλλος. Έτσι λοιπόν έπεσε στα χέρια μου μια sony 17''. Ο προκάτοχος της οθόνης μου είπε ότι την πήγε στην αντιπροσωπεία και του είπαν ότι το πρόβλημα είναι στο τροφοδοτικό. Επειδή δεν συνέφερε η επισκευή μου την έδωσε
Έφτασα λοιπόν στο τροφοδοτικό το οποίο είναι αυτό που φαίνεται στην εικόνα
25169
Άνοιξα την οθόνη με την ελπίδα ότι θα πρόκειται για κανένα σκασμένο πυκνωτή, οπότε με απλή αντικατάσταση των πυκνωτών θα λυνόταν το πρόβλημα. Για να μην σας ζαλίζω το μόνο που έλεξα ήταν η ασφάλεια του τροφοδοτικού η οποία είναι ΟΚ. Αυτή τη στιγμή η οθόνη δεν ανοίγει καν. Ούτε το λαμπάκι on-off. Οπτικά οι πυκνωτές φαίνονται ΟΚ. Τι άλλο μπορώ να ελέξω ( με ένα απλό πολύμετρο που διαθέτω)
Σας ευχαριστώ πολύ
Φιλε Βαγγελη το οτι ειπε καποιος στην sony πως φταιει το τροφοδοτικο δεν σημαινει πως ειναι απολυτο να ελεγχθει μονο αυτο,αλλα αφου δεν ανοιγει ουτε το ενδεικτικο της λαμπακι,πρωτα απο ολα θα μετρησεις στο λευκο εντεκα πιν βυσμα (πανω δεξια της φωτογραφιας) με αναλογη κλιμακα συνεχους τασεως σε πολυμετρο,απο αυτη που αναγραφει στην πλακετα.Αν δεν αναφερει ολες τις τασεις γραμμων,μετρησε στον (μεγαλου μεγεθους) πυκνωτη αν υπαρχουν εως και 300volt DC.Τα πρωτα βηματα ελεγχου ειναι αυτα και χρειαζεται προσοχη αφου υπαρχει μεγαλη ταση.
ΚΥΡΙΑΚΟΣ 69
03-11-11, 05:17
Παιδιά γεια χαρά
Θα δηλώσω για μια ακόμη φορά ότι δεν είμαι ηλεκτρονικός, αλλά προσπαθώ να μάθω (τα βασικά) επισκευάζοντας χαλασμένες συσκευές που μου δίνει ο ένας και ο άλλος.
Ωραία η δήλωση , αλλά δεν μας είπες και τι είσαι .. και πόσο είσαι.
Ο χάρος και από την ηλεκτροπληξία μαζεύει πελάτες.
Κυριάκο σε ευχαριστώ πολύ για το ενδιαφέρον σου.
Έχεις απόλυτο δίκιο θέλει πολύ προσοχή
Ας συστηθώ λοιπόν
Με λένε Βαγγέλη είμαι 38 χρονών και εργάζομαι ως καθηγητής πληροφορικής σε δημόσιο σχολείο
Προσπαθώ να αποκτήσω στοιχειώδεις γνώσεις ηλεκτρονικής προκειμένου να επιδιορθώνω συσκευές που χαλάνε είτε δικές μου είτε του εργαστηρίου πληροφορικής στο οποίο είμαι υπεύθυνος. Πχ πολύ συνηθισμένη βλάβη είναι το κάψιμο τροφοδοτικών και οθονών και μητρικών πλακετών . Αν μπορούσα να τις επιδιορθώσω με μικρές παρεμβάσεις ( αντικατάσταση πυκνωτών διόδων κλπ) , αυτό θα μου έλυνε τα χέρια από θέμα κόστους ειδικά όπως είναι έτσι σήμερα τα σχολεία που δεν υπάρχουν χρήματα ούτε για χαρτί. Δεν τρέφω αυταπάτες να πιστεύω ότι θα φτάσω σε σημείο να επιδιορθώνω τα πάντα, απλά η κάθε επιδιόρθωση για μένα ( μέσω της δικής σας βοήθειας που είστε οι περισσότεροι πιστεύω γνώστες του αντικειμένου) είναι και ένα μικρό σχολείο, μια σημαντική εμπειρία. Ελπίζω να σας κατατόπισα για το ποιος είμαι και τι κάνω. Σας ευχαριστώ όλους για την μέχρι τώρα βοήθειά σας και ευχαριστώ εκ των προτέρων όσους μελλοντικά βοηθήσουν. Το θέμα με την οθόνη που προσπαθώ να επιδιορθώσω δεν αφορά το σχολείο αλλά οθόνη που μου δόθηκε και η οποία ήταν για τα σκουπίδια. Να είστε καλά
Αποστόλης1
03-11-11, 16:22
Ο μεγάλος πυκνωτής έχει τάση(Πόση)??? Αν όχι τι αντίσταση έχει?(πόση?)
ΚΥΡΙΑΚΟΣ 69
03-11-11, 16:32
Βαγγέλη χάρηκα που ανοίχτηκες, εγώ είμαι 42+ κάτι ψιλά.
Το θέμα είναι ότι έπεσες σε δύσκολη εποχή, οι εταιρίες δεν μοιράζονται ποια τα μυστικά τους, και έχουν εξαφανίσει τους μικρο-επισκευαστές.
Η μόνη σου επιλογή, η αναζήτηση στα μισόλογα που βρίσκονται διάσπαρτα στα διεθνή φόρουμ. Repair Tips.
Ο μεγάλος πυκνωτής έχει τάση(Πόση)??? Αν όχι τι αντίσταση έχει?(πόση?)
Πολύ ωραία η Κάρπαθος λίγο μακριά βέβαια έχω ένα συγγενή μου εκεί o οποίος είναι καθηγητής σε σχολείο γυμνασίου
Εγώ νομίζω ότι αυτές οι πλακέτες χαλούν το μετας/τιστη το μεγάλο τον κίτρινο στην photo
Αποστόλης1
04-11-11, 18:45
Αλέξη υποθέτω ότι θα έχεις και πελάτες καρπάθιους, στο Μαρούσι έχει αρκετούς.
Σε πιο γυμνάσιο είναι ο δικός σου?
Από κάπου πρέπει να ξεκινήσεις για τη βλάβη.
Φιλε Βαγγελη το οτι ειπε καποιος στην sony πως φταιει το τροφοδοτικο δεν σημαινει πως ειναι απολυτο να ελεγχθει μονο αυτο,αλλα αφου δεν ανοιγει ουτε το ενδεικτικο της λαμπακι,πρωτα απο ολα θα μετρησεις στο λευκο εντεκα πιν βυσμα (πανω δεξια της φωτογραφιας) με αναλογη κλιμακα συνεχους τασεως σε πολυμετρο,απο αυτη που αναγραφει στην πλακετα.Αν δεν αναφερει ολες τις τασεις γραμμων,μετρησε στον (μεγαλου μεγεθους) πυκνωτη αν υπαρχουν εως και 300volt DC.Τα πρωτα βηματα ελεγχου ειναι αυτα και χρειαζεται προσοχη αφου υπαρχει μεγαλη ταση.
Γιώργο σε ευχαριστώ για τις οδηγίες
Μέτρησα τους ακροδέκτες και όπου υπάρχει ένδειξη για volt μέτρησα και είναι σωστή
12v-ok
12v-ok
gnd
gnd
5v-ok
5v-ok
gnd
Υπάρχουν και οι παρακάτω ενδείξεις. Εδώ τι μετράω ?
n/c
on/off
diming
n/c
Επίσης μέτρησα τον μεγάλο πυκνωτή και βρήκα 317 volt
Δεν ξέρω αν βοηθάει απλά αναφέρω ότι με το που συνδέω το καλώδιο του ρεύματος στην οθόνη ακούγεται ένα μικρό συνεχές εξασθενημένο σφύριγμα. Μόλις αποσυνδέσω το καλώδιο το σφύριγμα παύει να είναι συνεχές και βαθμιαία χάνεται
Αυτά όποιος μπορεί να βοηθήσει καλοδεχούμενος
Ευχαριστώ
Το on/off είναι ο διακόπτης για το backlight και για full ισχύ του τροφοδοτικού, το dimming είναι μια τάση ~0 με ~5V που ελέγχει την φωτεινότητα τoυ backlight,
τη τάσεις μετράς σε αυτά με το λαμπάκι κόκκινο και πράσινο.
Αλλά από την στιγμή που υπάρχουν οι τάσεις τότε πιθανόν να τραβάει πολύ ρεύμα (γι'αυτό σφυρίζει) από διαρροή στην main/t-con/ccfl,
ή και πρόβλημα από το inverter μπορεί να γίνεται on (σε full ισχύ) το τροφοδοτικό αλλά να μην τραβάει ρεύμα και έτσι πάλι θα αλλάξει συχνότητα ο smps και θα ξανασφυρίξει.
Και πως εντοπίζω που είναι η διαρροή?
Ίσως ακούγεται χαζό το ερώτημα αλλά τόσα ξέρω τόσα ρωτάω...
Μέτρα πρώτα και γράψε τη τάσεις έχεις στο on/off και dimming (με κόκκινο και πράσινο λαμπάκι) και αν ανάβουν οι λάμπες του panel.
Πριν ακόμη μετρήσω on - off και dimming να πω ότι η οθόνη δίχνει εντελώς νεκρή. Ούτε πράσινο ούτε κόκκινο λαμπάκι ανάβουν( το είχα αναφέρει και στην αρχική ανάρτηση) αλλά ούτε και το backlight δίχνει ενεργό
Μετρησε ταση σε αυτα που προανεφερε ο Σπυρος,υστερα δοκιμασε να βγαλεις απο την pcb στο πλαισιο της οθονης,την καλωδιοταινια η φυσα...με προσοχη,μετα ανοιξε την σε λειτουργεια και παρατηρησε αν υπαρξει ενδειξη σε λαμπακι.Αν παλι οχι,βγαλε τις δυο λευκες φυσες δεξια,αριστερα των μετασχηματιστων inverter στην πλακετα του τροφοδοτικου και ξανα ελεγξε το λαμπακι.Αν και δεν ειναι απολυτο να αναψει αν υπαρχει,αν δεν υπαρχουν οι φυσες ,ομως ισως και να βρουμε αμεσα την βαθμιδα που ευθυνεται.
Για το λαμπάκι είχα την αίσθηση που κάτι αναφέρονταν εκτός του αρχικού post (άλλα μάλλον έκανα λάθος),
τώρα για το backlight μην περιμένεις να δεις την οθόνη λεύκη (τσέκαρε το όπως σου είπε ο γιώργος) και γράψε τη τάσεις μετράς στο on/off και dimming,
τα n/c μην σε απασχολούν δεν είναι συνδεμένα.
Εκανα επεξεργασια στο προιγουμενο μυνημα,μαλλον γραφαμε μαζι με τον Σπυρο...μπερδευτηκα και εγω με τα λαμπακια!Ειναι και αργα η ωρα.
Φίλε απόστολε έχω μερικούς πελάτες μαρουσιωτες βέβαια η επιχείρηση είναι στη δάφνη
Έχω φτιάξει ένα μικρό δωμάτιο εδώ στο σπίτι σκέτο ιατρείο ξέρεις για τους εδώ πελάτες
Πάντως θέλω να έρθω στην Κάρπαθο έχει πολύ ωραίες παράλιες μάλλον του χρόνου να είμαστε καλά πρώτα
Παιδιά συγνώμη για την καθυστέρηση. Σήμερα ξάδειασα να μετρήσω αυτά που μου είπατε
Λοιπόν diming και on/off δίνουν τάση 0 volt είτε έχω την συνδεδεμένη την φύσα της pcb είτε όχι. Το ίδιο ισχύει και για την περίπτωση που έχω συνδεδεμένες τις λευκές φύσες δεξιά και αριστερά των μετασχηματιστών inverter. Diming και on/off δίνουν τάση 0 πάντα .
Παίζει να είναι ο κεντρικό μετασχηματιστής ? Πως τον ελέγχω ( αν εκτιμάτε ότι μπορεί να είναι αυτό) ?
Συνεχίζει να σφυρίζει?
Νομίζω πως για να γίνει on η tv πρέπει (αφού υπάρχουν τα 5 και 12V όπως είπες) να πάρει ~5V και στα δυο (on-off/dimming).
Νέα δεδομένα
Μέχρι κάποια στιγμη σφύριζε. Στην συνέχεια βάλε βγάλε τα βύσματα σταμάτησε να σφυρίζει και άναψε το πράσινο λαμπάκι του on/off. Τα volt όμως στο on/off και dimming εξακολουθούν να είναι 0. Επίσης το λαμπάκι είναι μόνιμα πράσινο και δεν γίνεται κόκκινο ή πορτοκαλί. Με πράσινο το λαμπάκι φωτίζω το πάνελ με έναν φακό ( μήπως είναι πρόβλημα το inverter ) αλλά δεν βλέπω τίποτα στο πάνελ. Αυτά...
Υ.Γ Δεν είναι TV είναι οθόνη
Μπορεί να φταίει και η main για να το σιγουρέψουμε όμως θέλουμε το σχέδιο και κάποιες μετρήσεις επιπλέον.
Για να συνενοούμαστε. Εγώ βλέπω μπροστά μου
1 το τροφοδοτικό
2 Την πλακέτα με τα κουμπια της οθόνης
3 την πλακέτα στην οποία καταλήγουν καλοδιοταινίες από τα δύο παραπάνω και από την οποία ξεκινά η καλοδιοταινία για το πάνελ
Όταν λες "main" ποιο από τα τρία ενοείς ?
Είπαμε είμαι αράχριος
Σχέδιο που να το βρω και τι μετρήσεις να κάνω ?
Σε ευχαριστώ πολύ
Για να συνεννοηθούμε από την στιγμή που δεν το έχεις απόλυτα πρέπει να έχουμε το service manual (που δεν ξέρω που θα το βρεις),
μετά σύμφωνα με αυτό να δούμε αν οι εντολές είναι pull-up ή pull-down και αν το πρόβλημα είναι στο inverter ή στην main.
Main είναι αυτό που αναφέρεις στο 3.
Καμιά ίδέα που μπορώ να βρω το repair manual. Μέχρι τώρα το βρήκα μόνο στα Ρώσικα
Βαγγελη στειλε μας το μοντελο να κοιταξουμε και εμεις,εχει δικιο ο Σπυρος,χωρις σχεδιο σε τετοια κυκλωματα ειναι δυσκολο να κανει καποιος οικασιες.Κατι χρησιμο θα ηταν για τις επομενες κινησεις,να μαθεις (αν δεν ξερεις) να μετρας εξαρτηματα.Ξεκινα με διοδους και υστερα τρανζιστορ.Ο ελεγχος τασεων πιθανον να αποδειξει καποια βαθμιδα εξαρτηματων.
Βαγγέλη δοκίμασε το τροφοδοτικό με τις λάμπες ccfl (χωρίς την πλακέτα video), δίνοντας μέσω μιας αντίστασης μεγαλύτερης από 470Ωμ και μικρότερης από 1000Ωμ (όποια έχεις), να δώσεις 5V ή γείωση στο on/off (μια φορά γείωση και μια +5 και παρατήρησε το αποτέλεσμα).
(Αν υπάρχει παύλα πάνω από το On ή off, σημαίνει ότι αυτό που δεν έχει παύλα, θέλει +5 για να ενεργοποιηθεί -η παύλα είναι η "άρνηση" στην άλγεβρα boole-).
Αν ανάψουν οι λάμπες, το τροφοδοτικό πιθανά να είναι εντάξει.
Παιδιά πρώτα απ όλα να πω ότι είναι αξιοθαύμαστη η προθυμία όλων σας να βοηθήσετε και σας ευχαριστώ πολύ γι αυτό. Τώρα πάμε σε απαντήσεις και απορίες
Το μοντέλο είναι
SONY SDM-S71R. Μιλάμε για 17΄΄ tft οθόνη
Πάμε τώρα στην μέτρηση εξαρτημάτων
Αρχικά να ξαναπώ ότι δεν είμαι ηλεκτρονικός, είμαι πληροφορικός
Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι άρχισα να διαβάζω από μόνος μου λίγα θεωρητικά για την ηλεκτρονική επιστήμη. Τα πολύ βασικά όμως , τι είναι πυκνωτής αντίσταση δίοδος τρανζίστορ κλπ. Από εκεί και πέρα είμαι σε θέση να κάνω μετρήσεις τάσης αντίστασης και διόδων . Αν χρειαστεί μέτρηση σε τρανζίστορ θα μου πείτε και θα κάνω.
Πάμε τώρα στο μήνυμα του klik
Βαγγέλη δοκίμασε το τροφοδοτικό με τις λάμπες ccfl (χωρίς την πλακέτα video), δίνοντας μέσω μιας αντίστασης μεγαλύτερης από 470Ωμ και μικρότερης από 1000Ωμ (όποια έχεις), να δώσεις 5V ή γείωση στο on/off (μια φορά γείωση και μια +5 και παρατήρησε το αποτέλεσμα).
Για να καταλάβω μην κάνω καμιά πατατιά
Αποσυνδέω την πλακέτα video και στην συνέχεια συνδέω τον ακροδέκη 5 volt (από την 11pin υποδοχή του τροφοδοτικού ) σε σειρά με μία αντίσταση 470Ωμ< r <1000Ωμ και την αντίσταση με τον ακροδέκτη on/off. Επαναλαμβάνω το ίδιο συνδέοντας τον ακροδέκτη gnd με τον on/off και παρατηρώ τι γίνεται ?
(Αν υπάρχει παύλα πάνω από το On ή off, σημαίνει ότι αυτό που δεν έχει παύλα, θέλει +5 για να ενεργοποιηθεί -η παύλα είναι η "άρνηση" στην άλγεβρα boole-).
Αυτό με την παύλα δεν το καταλαβαίνω….. Τι εννοεί ο ποιητής ?
Είπαμε είμαι ηλεκτρονικά αγράμματος
Και πάλι σας ευχαριστώ όλους παιδιά
(-)= ενδειξη αρνητικου στην συνεχη ταση...Αν μετρησεις αναπδα με πολυμετο σε κλιμακα dc,το κοκκινο καλωδιο (+) και μαυρο (-) θα εμφανιστει στην οθονη (-)
Ευχαριστώ για την διευκρίνηση
Συνεχίζω όμως να μην καταλαβαίνω
Το άν έχει - πως θα το διαπιστώσω?Μέχρι εδώ κατάλαβα ότι θα πρέπει να δώσω 5 volt ή γείωση ( από το τροφοδοτικό ) στο on/off σε σειρά με μία αντίσταση 470Ωμ<<1000Ωμ, σωστά? καi να δω τι γίνεται. Το - που θα εμφανιστεί ? Θα πρέπει συγχρόνως να μετράω με το πολύμετρο και τι να μετράω?
Μην ξεχνάτε ότι πολλά τα οποία για εσάς είναι αυτονόητα για μένα αποτελλούν καινούργια γνώση, οπότε ίσως γι αυτό να έχω εκνευριστική άγνοια
...
Αποσυνδέω την πλακέτα video και στην συνέχεια συνδέω τον ακροδέκη 5 volt (από την 11pin υποδοχή του τροφοδοτικού ) σε σειρά με μία αντίσταση 470Ωμ< r <1000Ωμ και την αντίσταση με τον ακροδέκτη on/off.
ΝΑΙ
Επαναλαμβάνω το ίδιο (αν δεν γίνει τίποτα αξιόλογο με την προηγούμενη δοκιμή) συνδέοντας τον ακροδέκτη gnd με τον on/off και παρατηρώ τι γίνεται ?
ΝΑΙ
Αυτό με την παύλα δεν το καταλαβαίνω….. Τι εννοεί ο ποιητής ?
...
για τις παύλες, δες ένα παράδειγμα:
25416
στην ακίδα 16 το WR είναι τέτοια ακίδα (με την παύλα).
Ας υποθέσουμε ότι το ΝΑΙ είναι τα 5V και το 0V είναι το ΟΧΙ (ψηφιακή λογική - άλγεβρα boole)
α) Αν μια ακίδα είχε π.χ. όνομα RESET (χωρίς παύλα), θέλει 5V για να γίνει ΝΑΙ (και να κάνει reset).
β) Αν είχε RESET με παύλα από πάνω (ή μερικές φορές συμβολίζεται ~RESET -από τον τελεστή αντιστροφής της γλώσσας C), τότε το ονομάζουμε NOT RESET και έχει δηλαδή αντίστροφη λογική.
Δηλαδή θέλει 0V για να κάνει RESET.
Επομένως εγώ κοιτάω πάνω στο τροφοδοτικό στο pin on/οff να δω που και αν υπάρχει παύλα για να καταλάβω πως ενεργοποιείται η κάθε επιλογή
Πχ αν έχει παύλα πάνω από το on σημαίνει ότι θέλει 0 volt για να τεθεί σε λειτουργία η οθόνη σωστά?
Ναι αλλά μπορεί και να μην αναφέρεται πάντα ή και να θέλει μια συγκεκριμένη τάση η ακόμη και παλμούς (ποιο σπάνια),
(*)ποιο απλό νομίζω πως θα ήταν να μετρήσεις της τάσεις στα δυο αυτά πιν, αν υπάρχει τότε θα πρέπει να την γειώσεις (με την αντίσταση) αν δεν έχει του βάζεις.
edit:
το διάβασα από την αρχή τελικά,
ξεκίνα δίνοντας 5V με την αντίσταση που σου είπε ο klik στο on-off και πρόσεξε αν θα ανάψει το backlight αν δεν ανάψει κάνε το (*) στο dimming,
αν και πάλη δεν ανάψει μάλλον φταίει το τροφοδοτικό ή κάποια ccfl.
Λοιπόν συνέδεσα τα 5 volt με αντίσταση των 1 ΚΩ στο on/off και οι λάμπες άναψαν!!!
Επόμενη κίνηση...?
Βάζεις μια έγχρωμη διαφάνεια μπροστά και την κάνεις κάδρο:biggrin:.
Η έχεις πρόβλημα στην ποιότητα της σταθεροποίησης τάσης (π.χ. πυκνωτές τροφοδοτικού ή decoupling πυκνωτές στη video board) ή έχεις βλαβη στη video board.
Για να σιγουρευτείς ότι δεν είναι θέμα τροφοδοτικού, τροφοδοτείς τη video board με ένα τροφοδοτικό pc (δίνοντας 5/12 όπου χρειάζεται). Φυσικά δεν θα έχεις συνδεδεμένη μαζί και την πλακέτα τροφοδοσίας της οθόνης με τη καλωδιοταινία που τις ενώνει.
Την πλακέτα τροφοδοσίας της οθόνης μπορείς να την χρησιμοποιείς κατά την δοκιμή σου για να έχεις backlight και να μην παιδεύεσαι να δεις τι συμβαίνει.
Και τη θα γίνει αν το inverter ή το τροφοδοτικό στέλνει κάποιο feedback στην main (μπορεί από το dimming ή και το on-off).
Εγώ θα το ξαναπώ για να σιγουρευτείς θέλεις το service manual.
Τελικά οι εντολές από την main δεν έχουν ανάδραση αλλά εγώ δεν βλέπω τα 5V έξοδο από το τροφοδοτικό.
25428
sony_sdm-s71.pdf (http://elektrotanya.com/sony_sdm-s71.pdf/download.html)
Τελικά οι εντολές από την main δεν έχουν ανάδραση αλλά εγώ δεν βλέπω τα 5V έξοδο από το τροφοδοτικό.
εσύ κοιτάς το s71 που έχει εξωτερική είσοδο 12V και όχι το S71R (http://www.go-gddq.com/upload/2009_01/09010811004180.pdf) που έχει πλακέτα τροφοδοσίας με είσοδο 220V.
Δεν έχω βρει σχέδια ακόμα για τις πλακέτες του R, μόνο το pdf για τις ρυθμίσεις και την αποσυναρμολόγηση.