Επιστροφή στο Forum : TV UNITED 21" καηκε και κανει θορυβο
,Μια UNITED UTV21X61 GR 3 ετων αγορασμενη απο practiker ,σημερα ,πρωτη μερα μερα απο διακοπες ,ειπε να μου κανει την επιστροφη δυσκολοτερη και καηκε . Εκει που επαιζε κανονικα ,εσβησε ο οθονη σκοτινιαζοντας απο τις ακρες προς το κεντρο της οθονης και τελικα εμοινε μια λευκη βουλα στο κεντρο για 1 δευτερολεπτο. Μετα αρχισε να κανει απλως ενα σιγανο θορυβο σαν μπαζερακι (ζιιιπ-ζιιιπ-ζιιιπ) με συχνοτητα μισο δευτερολεπτο. Κατα τα αλλα μαυρο σκοταδι
Την ανοιξα και ειδα οτι ο θορυβος ερχετε περιπου απο ενα τοροειδη μετ/στη (αριθμ 3 στη φωτογραφια) αλλα δεν ειμαι σιγουρος γιατι φοβομουν να πλισιασω αλλο
Στη φωτφια διακρινονται 2 τρανζιστορ (αρ 1 και 2) και οι κωδικοι τους ειναι 1:ST BU808DFX B806
και το 2: ST P6NK60ZFP GK29S V6 CHN804
γνωριζει κανεις αν φτιαχνετε? Και ναι την θελω και ας ειναι παλια :) εδω στο κεντρο η εικονα ειναι ΑΡΙΣΤΗ απο τα αναλογικα καναλια.Δεν υπαρχει λογος αγορας αλλου τυπου
Στη δευτερη φωτο φαινεται ο κωδικος του μετ/στη υψηλης
τοροειδης δεν ειναι αυτος ο μετασχηματιστης.εχεις standby ή ειναι νεκρη;;αν ειναι βγαλε το BU808DFX στον αερα-λογικα τωρα θα εχεις standby.αλλαξετο και μαζι τους πυκνωτες παλμου που ειναι διπλα του.
Οταν τη βαζω στη μπριζα αναβει το λαμπακι μπροστα αλλα τρεμοπαιζει μαζι με το θορυβο που κανει. Οταν παταω το τηλεκοντρολ κανει να παει να ανοιξει γιατι τι τσιτσιρισμα γινετε πιο εντονο οποτε παταω το κουμπι,που συμαινει οτι περνει την εντολη αλλα κλαταρει στην...ανυφορα.
Σε πιος πυκνωτες αναφερεσε ,μπορεις να ριξεις ενα βελακι στη φωτο να καταλαβω /?
τουσ 2 καφε μπροστα απο το βυσμα
Ευχαριστω για την απαντηση
Υπαρχει περιπτωση να ειναι ο μετασχηματιστης υψηλης τασης (συμφωνα με τα συμπτωματα που ανεφερα ) καμενος ?
πρεπει να βαλεις λαμπα στο συλλεκτη του BU808DΧ
Aν παλι δεν παρει μπροστα εχεις να βγαλεις πραμαααααααααααα!....αστειευομαι....νομιζω οτι οι δυο κερραμυδι πυκνωτες αλλαγη (απεναντι απο βυσμα τρ/σιας) και θα αλλαζα και τρζισρ ισχυος.....φθηνο ειναι για να ειμαι και σιγουρος....παντως δεν μας ειπες τι γινεται απο τη κατω πλευρα του κυκλωματος (εκει ειναι παντα η αλλη οψη του φεγγαριου που λεει ιστοριες ομως βγαλμενες απο τη κρυπτη....)
Νίκο άλλαξε το BU808DF(προσοχή όμως γιατί κάποια δεν "κάθονται" σωστά και μετά από λίγο χρονικό διάστημα καίγονται.Εγώ βάζω αντίστοιχο που το προμηθεύομαι από την ASWO gr και δεν είχα ποτέ πρόβλημα.),τον πυκνωτή 10μF που βρίσκεται κάτω από την βατική αντίσταση της φωτογραφίας σου και να κολλήσεις ξανά τα υλικά που έχουν σχέση με τον παλμό υψηλής.
radioamateur
21-08-11, 12:17
Ρίξε μια ματιά στο http://ergasthriohlektronikwn.blogspot.com/ και τηλεφώνησε του για να πάρεις μια ιδέα
Ο μόνος που μπορεί να ξέρει...:biggrin:
Ο άνθρωπος έχει μεγάλη εμπειρία...
Νίκο άλλαξε το BU808DF(προσοχή όμως γιατί κάποια δεν "κάθονται" σωστά και μετά από λίγο χρονικό διάστημα καίγονται.Εγώ βάζω αντίστοιχο που το προμηθεύομαι από την ASWO gr και δεν είχα ποτέ πρόβλημα.),τον πυκνωτή 10μF που βρίσκεται κάτω από την βατική αντίσταση της φωτογραφίας σου και να κολλήσεις ξανά τα υλικά που έχουν σχέση με τον παλμό υψηλής.
αλλαξε τον και βαλε λιγο μεγαλυτερο 47μF
Σε εμένα όταν καίγεται το BU808 (darlington ισχύος) αλλάζω το τρανζίστορ και το πυκνωτή που δίνει στην βάση (10mF/50V).
Εβγαλα το 808 και τους πυκνωτες και ξαναεκλεισα την οθονη ( καθοτι κυριακη σημερα) Τωρα ανοιγει και ακουω ηχο ,αλλαζω καναλια, αλλα φυσικα δεν εχει εικονα.
Αυριο θα παρω τα ανταλλακτικα και θα δοκιμασω παλι.Ελπιζω να ειναι αυτο
Αν ξερει καποιος στη θεσσαλονικη που θα βρω ακριβως το ιδιο chip ( το γραφω στο πρωτο μυνημα ) εκτος απο τη δωδεκανησου , θα με βοηθουσε
Aswo τηλ. 2310951111 Παπάφη Κ.Τούμπα.
Να ευχαριστησω για τις απαντησεις σας . Η επισκευη ηταν επιτυχης ! Η πρωτη TV που φτιαχνω :)
Μπράβο! 3 χρόνια είναι νεότατη.
Εγώ προσπαθώ να κρατήσω τη Nordmende του 1982 (θέλει καταράκτη αφού αλλάζει το μέγεθως με τη φωτηνότητα...) τουλάχιστον όσπου να έρθουν τα ψηφιακή κανάλια.
Να ευχαριστησω για τις απαντησεις σας . Η επισκευη ηταν επιτυχης ! Η πρωτη TV που φτιαχνω :)
καλη αρχη εκανες μπραβο.τελικα ειχα δικιο για τη βλαβη
Σε εμένα όταν καίγεται το BU808 (darlington ισχύος) αλλάζω το τρανζίστορ και το πυκνωτή που δίνει στην βάση (10mF/50V).
εγω Σπυρο του βαζω λιγο μεγαλυτερο αο αυτον πουεχει.
Παναγιώτη δεν κάνεις καθόλου καλά και αυτό γιατί,
Xc=1/2πfc δηλ όσο μεγαλώνεις των πυκνωτή μικραίνεις την αντίστασή του και έτσι το τρανζίστορ μπορεί να παραμένει κλειστώ ποιο πολύ χρόνο με αποτέλεσμα ποιο μεγάλη κατανάλωση ενέργειας.
Αυτό που θα μπορούσες να κάνεις είναι να βάζεις στην θέση του παλιού πυκνωτή έναν νέο με μικρότερο esr αλλά στην ίδια χωριτικότητα.
Μετα απο 2,5 μηνες λειτουργειας, παρεδωσε και παλι το πνευμα ...
Εντωμεταξύ δεν την ακουγα να δουλευει και τοσο καλα .Εβγαζε ενα υψηλο τονο οποτε αλλαζα καναλι και το ειχα παρει πρεφα οτι "μαζευε υπογραφες" :P
Νομιζα οτι καεικε παλι το BU808 και επειδη ειχα εκ τω προτερων αγορασει εις διπλουν τα ανταλακτικα για την πρωτη βλάβη που παρουσιασε ,αλλαξα στα γρηγορα το ιδιο τρανζιστορ ,νομίζοντας οτι θα την σκαπουλαρω στα γρηγορα, αλλα δεν.... Μολις πατησα το κουμπι αρχισε να ακουγετε ενας ηχος που ανεβαζε το τονο του (Ηz) λες και θα εκραγει κατι. Δυο φορες δοκίμασα και τις δυο φορες εκλεισα το κουμπι σε 1 δευτερολεπτο αφου φοβήθηκα τα χειροτερα.
Εχουμε καμοια ιδεα ?
ναι προφανος αυτο πρεπει να ειναι το προβλημα, αλλα δεν ξερω απο που παρουσιαζετε...
Τα μέτρησες έχουν βραχυκύκλωμα?
Σιγουρα μετασχηματιστης Υ/Τ προβληματικος. Αντικατασταση.
Αλλαξε το BU808DF και τον ηλεκτρολυτικό πυκνωτή 10μf στη b του BU808DF(ξεκίνα την γραμμή από την b του BU808 και κοίτα που καταλήγει)
Επίσης να τσεκάρεις και τον πυκνωτή (γκρι μεγάλος) ακριβώς μπροστά από το BU808DF και στον συλλέκτη του(c), μήπως είναι ξεκολλημένος ή φουσκωμένος.
Καλή επιτυχία φίλε
Εγώ Παναγιώτη έχω και λάμπα για τον συλλέκτη και λάμπα μετά για την δόκιμη για να φάει το φορτίο η λάμπα και όχι τα καημένα τα ανταλλακτικά που έχω βάλει
:biggrin:
Ρίξε μια ματιά στο http://ergasthriohlektronikwn.blogspot.com/ και τηλεφώνησε του για να πάρεις μια ιδέα
Ο μόνος που μπορεί να ξέρει...:biggrin:
Ο άνθρωπος έχει μεγάλη εμπειρία...
Τελικά μόνο αυτός ξέρει:biggrin:
Δοκίμασε να αλλάξεις και τον Optocoupler στο τροφοδοτικό. Σκέψου ότι αν είναι καμένος, τότε δεν δίνει σήμα στον PWM Controller (το IC 8DIP κοντά στον μεγάλο πυκνωτή) και έτσι κάνει να μείνει σε standby μόλις πατάς ένα κουμπί για να ανοίξει η TV, αλλά τελικά βλέπεις ότι αυτό κράτησε μόλις ένα δευτερόλεπτο... Αν λοιπόν δεν κάηκε αλλά δεν λειτουργεί και σωστά, τότε ίσως σου έκανε από την αρχή το τρεμοπαίξιμο στο ενδεικτικό LED λειτουργίας. Ο θόρυβος βέβαια που ακούγεται σαν μπαζεράκι δεν οφείλεται σίγουρα σε αυτό αλλά ούτε και στον Controller. Έχω συναντήσει παρόμοια περίπτωση και ενώ όλα λειτουργούν σωστά ο θόρυβος παραμένει (αλλά μόνο σε standby, όταν είναι ενεργοποιημένη η TV εξαφανίζεται αυτομάτως). Πάντως ένας Optocoupler που καλύπτει πολλές περιπτώσεις είναι ο PC123 με Vceo(max)=70Volt.
Tελικα αυτες οι 11ακ30 κανουν θραυση!!!!Τι bu808dfi-2sc5388,τι πυκνωτες παλμου...10 μf....
τρια σασι ετυχαν και σε μενα αυτη τη βδομαδα....Αν δεν εχεις ομως γνησιο bu.....τη πατησες!!!ζητω η vestel!!!!παιδια καλου κακου εγω βαζω και
πιο μεγαλη ψυκτρα!!!!
Να φανταστείτε η astra service δεν ασχολείται καθόλου αλλάζει όλο το σασί
Σε αυτές τις φτηνιάρικες
Τσεκαρε κεραμικο στο οριζοντιο και τον booster στο τρανζιστορ υψηλης,καθως και τι driver εχει.
Εεετσιιι....παραγωγη και καταναλωση....Να παμε στους φιλους μας στη Σμυρνη(εκει ειναι το εργοστασιο της vestel απο τι γνωριζω)να παρουμε
καμια 100αδα σασσι...ετσι να τα χουμε ρε παιδια....
Αποστόλης1
12-11-11, 19:56
To σασσί είναι κινέζικο, το μοντάρισμα στη τουρκία.
Επικινδυνη συμαχια .....Τουρκια-Κινα!!!!!!χεχε!!!
παραγγελνουμε τις πλακετες απο κινα και τις μονταρουμε εμεις
Πολυ καλη ιδεα!!!!πιο φτηνες θα ειναι οι πλακετες παρα ενα bu808dfi!!!!!
Σε οσα σασσι η συζευξη, μεταξυ οριζοντιου ταλαντωτη και του τρανζιστορ εξοδου γραμμων-υψηλης ,γινεται χωρητικα(μεσω πυκνωτη δηλ.) βρισκουμε καμενο τρανζιστορ υψηλης ΠΑΝΤΑ αλλαζουμε τον πυκνωτη συζευξης ΧΩΡΙΣ να τον μετραμε οπως εννοειται και το τρανζιστορ.
Το κακο ομως ειναι οτι σημερα πια δεν μπορεις ποτε να εισαι σιγουρος για την ποιοτητα των ανταλλακτικων,ιδιαιτερα για τους ημιαγωγους,τρανζιστορ και ολοκληρομενα.Προσωπικα εχω αγορασει χωρις να το γνωριζω φυσικα απειρα τρανζιστορ και ολοκληρομενα τετοιας κατηγοριας.
Παλια θεωρουσαμε ντροπη να βαλουμε στον πελατη παλιο ανταλλακτικο.....σημερα ψαχνουμε απελπισμενα να βρουμε παλιο τρανζιστορ απο παλιο σασσι προκειμενου να ξεφυγουμε απο το διλλημα ....φταιει κατι αλλο η το καινουργιο ανταλλακτικο ειναι μουφα;http://sound.westhost.com/fake/counterfeit-p2.htm
Αποστόλης1
13-11-11, 23:22
παραγγελνουμε τις πλακετες απο κινα και τις μονταρουμε εμεις
H COMET sto Ελλάδα,
αναθεμα στην οικολογια και την κινεζικη αντιβιομηχανια..........
Μπραβο Θυμιο πολυ καλη η σελιδα σου!!!Ρε τι γινετε στο κοσμο!!!!Οπως το πες!!!Παλια σασσι για γνησια υλικα....