PDA

Επιστροφή στο Forum : Μονιτορ ΙΒΜ 15 ιντσων

JOUN
18-07-11, 18:55
Καλησπερα.
Ενα μονιτορ που εχω σπιτι παρουσιαζει λευκες καθετες γραμμες οπως στην φωτο.
Σαν εντελως ασχετος με το αντικειμενο ζηταω την βοηθεια σας μηπως και γλιτωσει την ανακυκλωση..
Παλιοτερα οταν ξεκινησε η βλαβη αυτη με χτυπημα στο αριστερο σημειο εστρωνε αλλα οχι πια.
Δεν εχω πολλες ελπιδες αλλα ποτε δεν ξερεις..

Ευχαριστω
2195521956

GeorgeVita
18-07-11, 19:08
Αυτή μοιάζει να είναι "ψηφιακή" βλάβη σε κάποια γραμμή διεύθυνσης μνήμης.
Τα δεδομένα από το VGA αποθηκεύονται σε 3 μνήμες R-G-B σε ίδιες θέσεις μνήμης. Τα chips μνήμης πρέπει να είναι τα 3 στα αριστερά της πλακέτας. Χωρίς τάση και με εκφορτισμένους πυκνωτές, ψάξε για κακή κόλληση ή μικρό βραχυκύκλωμα μεταξύ των γραμμών "Address". Ακολούθησε τις γραμμές για να βρεις πιo chip οδηγεί τις μνήμες. Ελεγξε πάλι τις κολλήσεις. Με υγρό flux, λίγη κόλληση και σταθερό χέρι κάνε ένα 'φρεσκάρισμα'. Αν δεν γίνει τίποτα, δώσε τον κωδικό των ολοκληρωμένων να βρούμε datasheet.

Καλή τύχη!
G

JOUN
18-07-11, 20:12
Ευχαριστω για την απαντηση.Απ'οτι φαινεται στην φωτο δεν εχω σημα στην εισοδο του μονιτορ(αν δεν το προσεξες)

spiroscfu
18-07-11, 20:35
Ξεκίνα πρώτα με αυτά που σου είπε ο γιώργος και αν φτιάξει αυτό και πάλι δεν σου έχει εικόνα, δοκίμασε να χαμηλώσεις με ένα άλλο monitor την ανάλυσή στα 800*600 και με το χαμηλότερο refresh rate ή safe mode που τα ρίχνει όλα.

GeorgeVita
18-07-11, 20:37
Οταν βάλεις σήμα τι κάνει; Δεν το δέχεται καθόλου (δηλ. γράφει "no signal")ή δείχνει πάλι κάθετες συμμετρικές ρίγες; Τα χρώματα στην αρχική οθόνη είναι σωστά αν δεν υπολογίσουμε τις ρίγες;
G

JOUN
18-07-11, 21:35
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΓΙΩΡΓΟ!!

Επανηρθε αφου εβαλα flux και περασα ολες τις κολλησεις με το hot air gun στα τρια ολοκληρωμενα που μου ειπες..
Το μονιτορ αν εξαιρεσουμε τις γραμμες κατα τα αλλα δουλευε κανονικα δηλ επαιρνε σημα, ειχε κανονικα χρωματα κλπ.
Τωρα πλεον δειχνει ολα κανονικα..(για ποσο καιρο δεν ξερω,θα δειξει)
Τουλαχιστον τωρα ξερω που να κοιταξω οταν ξαναπαρουσιαστει..

Ευχαριστω και παλι(Εγω και οι κορες μου..)

21959

GeorgeVita
18-07-11, 23:23
Ωραίο "test pattern" διάλεξες!
Την επόμενη φορά θα μετρήσεις τα οριζόντια pixels που δεν ανάβουν για να προσδιορίσεις "το ακριβές" address bit!
G

spiroscfu
18-07-11, 23:44
Μια ερώτηση και από εμένα,
ανάλογα την ανάλυση της οθόνης μεγαλώνει και η διευθυνσιοδότηση από το dsp προς της μνήμες?

EDIT:
Ok Γιώργο το βρήκα εδώ http://www.brokenthorn.com/Resources/OSDev10.html