PDA

Επιστροφή στο Forum : μπαταρία 67.5 volt

haris_216
11-04-11, 13:41
καλημέρα και καλή βδομάδα
ένας παλιός (λαμπάτος) φορητός ραδιοφωνικός δέκτης που έχω χρόνια αχρησιμοποίητο, χρειάζεται την κλασσική μέθοδο τροφοδοσίας. μια μπαταρία 1.5 volt και μια 67.5 volt για τα νήματα. πριν απ' όλα θα ήθελα να δοκιμάσω τον δέκτη αν δουλεύει για να δω αν και πως θα ασχοληθώ μαζί του περαιτέρω.
αν και στο ιντερνετ έχω βρει τέτοιες μπαταρίες θα ήθελα να τον δοκιμάσω κάπως άμεσα. άντρα θέλω (που λέει ο λόγος) τώρα τον θέλω. δυστυχώς όμως δεν έχω καταφέρει να βρω κάτι στην ελληνική αγορά. μήπως έχει κανείς κάποια ιδέα να με κατευθύνει;

ultra
11-04-11, 14:45
Δεν αναφερεις απο τι ταση θα τροφοδοτειται ο δεκτης σου. Παντως, αυτο που μπορεις να κανεις ειναι να φτιαξεις ενα μικρο step up converter.
Αυτη την μεθοδο την χρησιμοποιουσαν σε φορητους ασυρματους με λαμπες την εποχη του vietnam. Εχω κατασκευασει τετοιο τροφοδοτικο, που απο μια μπαταρια 12V εβγαζε τις παρακατω τασεις :
1.4V
-6V
67.5V
και 135V.
Μπορεις να χρησιμοποιησεις πχ. ενα LM2588 (αυτο ειχα κι εγω), εναν μικρο HF μετασχηματιστη, μερικες γρηγορες διοδους και καλους πυκνωτες, να εισαι ΟΚ.
Αν αποφασισεις να το φτιαξεις, μπορω να σε βοηθησω στους υπολογισμους και στην κατασκευη του μετασχηματιστη.

haris_216
11-04-11, 15:25
σε ευχαριστώ πολύ για την άμεση απάντηση.
αν όλα πάνε καλά (να δουλεύει ή να είναι ευκόλως επισκευάσιμο) θα προχωρήσω σίγουρα σε κατασκευή σαν αυτή που προτείνεις και θα χρειαστώ τη βοήθειά σου. μέχρι τότε όμως χρειάζομαι την μπαταρία για να κάνω ένα πρώτο εύκολο τεστάρισμα

kostasde
11-04-11, 15:41
Προσοχη στην ταση των 1,5 βολτ να μην ειναι μεγαλυτερη γιατι οι λυχνιες DK DF DL αυτη τη σειρα πρεπει να εχει το ραδιοφωνο σου ειναι ευαισθητες στα νηματα
Αυτο που μπορεις να κανεις για δοκιμη ειναι να παρεις μια μεγαλη στρογγυλη μπαταρια 1,5 βολτ για τα νηματα και για την υψηλη να χρησιμοποιησεις ενα τροφοδοτικο
30 βολτ και πανω για να δοκιμασεις .Προσοχη στην πολικοτητα στο παραξενο 4πολικο βυσμα να μη δωσεις την υψηλη στα νηματα
Ελπιζω να βοηθησα

ultra
11-04-11, 15:49
Εχει δικιο ο kostasde, η ταση των 1.5 V ειναι κρισιμη.

Στο σχεδιο που σου προτεινω ειναι και σταθεροποιημενη.

Τρελός Επιστήμονας
11-04-11, 17:40
Προσοχή, όχι 1,5V σταθεροποιημένο στα νήματα!!!! Να τροφοδοτήσεις με σταθεροποιημένη τάση 1,35-1,4V. Αν είναι η τάση νημάτων είναι συνέχεια στα 1,5V θα χαλάσουν γρήγορα. Η τάση αυτή αναφέρεται σε ηλεκτρικό στοιχείο 1,5V που σιγά-σιγά "πέφτει". Ένα LM317 ρυθμισμένο στα 1,4V είναι ότι πρέπει για την τάση νημάτων, αν τροφοδοτήσεις από μετασχηματιστή. Υπάρχει και η άλλη λύση (πιο original): Ένα στοιχείο (μπαταρία) 1,5 V ή δυο παράλληλα για τα νήματα και 7 μπαταρίες 9V για την ανοδική τάση (ή 10, αν θέλει 90V).

haris_216
11-04-11, 17:59
αυτό ακριβώς σκεφτόμουν κι εγώ. να χρησιμοποιήσω δηλαδή κλασσική μεσαία μπαταρία 1,5 volt (που είναι και αυτή που παίρνει κανονικά ο δέκτης) και την 67,5 volt για το υπόλοιπο της τροφοδοσίας (τουλάχιστον σε φαση δοκιμής).
καθώς δεν υπάρχει πληροφόρηση για την ύπαρξη στην ελλάδα τέτοιου τύπου μπαταρίας (67,5 volt) κι επειδή βαριέμαι να περιμένω την αφίξη από το εξωτερικό, νομίζω ότι θα καταφύγω στη λύση των πολλών 9 volt-ων.
ευχαριστώ

Τρελός Επιστήμονας
11-04-11, 23:30
Η τελευταία φορά που είδα τέτοια μπαταρία (πεταμένη στα σκουπίδια) ήταν το 1978 περίπου. Να υποθέσω ότι ήταν κατασκευασμένη πριν από 10 χρόνια (1968;). Μπορείς να κάνεις εύκολα τη δουλειά σου με εννιάβολτες που μάλιστα συνδέονται μεταξύ τους εύκολα σε σειρά κουμπώνοντας εναλλάξ θετικό με αρνητικό πόλο.

haris_216
11-04-11, 23:35
υπάρχουν ακόμα απ' ότι είδα αλλά μόνο εις την αλλοδαπήν:001_smile:
για του λόγου το αληθές παραθέτω κάποιο link από ebay http://cgi.ebay.co.uk/Eveready-467-Zinc-67-5V-Battery-NEDA-200-IEC-45F40-/370425066416?pt=US_Batteries&hash=item563f0df3b0
τελικά θα "παίξω" αρχικά με τις 9βολτες

Thanos10
11-04-11, 23:41
Οι 9βολτες δεν θα καρτησουν μπορεις να βαλεις συνδιασμο μπαταριων κοιτα στην αγορα.

haris_216
11-04-11, 23:50
ευχαριστώ για την παρατήρηση θάνο
έτσι κι αλλιώς, όπως είπα και παραπάνω, με ενδιαφέρει απλά για να κάνω άμεσα ένα τσεκ να δω αν δουλεύει. αργότερα (αν δουλεύει ή φτιαχτεί για να δουλεύει) θα προχωρήσω στην κατασκευή κάποιου σχετικού τροφοδοτικού όπως προτάθηκε

Τρελός Επιστήμονας
12-04-11, 01:25
Οι 9βολτες δεν θα καρτησουν μπορεις να βαλεις συνδιασμο μπαταριων κοιτα στην αγορα.

Δεν συμφωνώ διότι το ανοδικό ρεύμα του ραδιοφώνου είναι της τάξης των 10mA. Θα κρατήσουν μια χαρά. Οι αλκαλικές 9-βολτες έχουν χωρητικότητα 400-500mAh που σημαίνει ότι μπορεί να δουλεύουν για τουλάχιστον 40 ώρες με αυτό το ρεύμα. Οι τύπου D αλκαλικές έχουν χωρητικότητα 12Ah (οι καλής ποιότητας) που σημαίνει 90+ ώρες λειτουργίας με 125mA (DK96, DF96, DAF96, DL96) ή 45 ώρες με 250mA (1R5/DK91, 1T4/DF91, 1S5/DAF91, DL94/3V4). Τι μου θυμίσατε τώρα... Έχω μετατρέψει δυο τέτοια ραδιόφωνα για τροφοδοσία 220V με επιτυχία πριν από πολλά-πολλά χρόνια....

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικές με χωρητικότητες κλπ δες εδώ:
http://en.wikipedia.org/wiki/Nine-volt_battery
http://en.wikipedia.org/wiki/D_battery

kostasde
12-04-11, 11:46
Δημητρη ητανε κατι μπλε Berec ,αν θυμαμαι καλα την φιρμα , σχεδον οσο το ραδιοφωνο .Εχω 2 - 3 τετοια αλλα λογω χωρου και χρονου απλα τα εχω στην αποθηκη επισης ενα power pack της εποχης για μετατροπη τους σε ρευματος Δυστυχως πολλα απο αυτα μετατραπικαν την περιοδο του 70 σε ρευματος η μπαταριας 6-9Volt αλλα με αλλαγη ολοκληρου του σασιου με μια πλακετα made in japan τρανζιστορατη μονο με μεσαια.Η Ιαπωνια τοτε ηταν η Κινα της εποχης Οσο για την υψηλη δεν προτεινα 9βολτες γιατι ουτε καν
περασε απο το μυαλο μου οτι ητανε τοσο μικρη η ανοδικη τους καταναλωση

Τρελός Επιστήμονας
12-04-11, 17:53
Ναι, αυτή που είχα δει τότε ήταν Berec με τάσεις 1,5/90V και ένα φις με 4 ακροδέκτες. Σύμφωνα με πληροφορίες που είχα, ήταν πολύ ακριβές και γι' αυτό το λόγο αυτά τα ραδιόφωνα εκτοπίστηκαν από τα φορητά με τρανζίστορ. Η ποιότητα του ήχου όμως με τα τρανζίστορ έπεσε δραματικά, κυρίως λόγω ανεπαρκειών στην απόκριση συχνότητας των μετασχηματιστών εξόδου και των μικρής διαμέτρου μεγαφώνων που άρχισαν να χρησιμοποιούνται. Ουδέν καλόν αμιγές κακού και, όπως λέει ο φίλος μου ο Γαληνίτης, μια νεώτερη τεχνολογία δεν αντικαθιστά πάντα πλήρως μια παλαιότερη.

p.gabr
15-05-11, 08:46
εγω προτεινω για τα 62 να αγορασει ενα μικρο μετασχηματιστη 24v 100 ΜΑ και να κανεις ανορθωση με διπλασιασμο τασης θα σου κοστισει πολυ λιγοτερο απο τις 7 μπαταριες
και αν υπαρχει λιγος χωρος και τα καταφερνεις διαλυεις τον μετασχηματιστη προσθετεις καμμια 15αρια σπειρες πανω απο το τελευταιο τυλιγμα και βγαζεις 2-3v Με ανορθωση-μια αντιστασουλα σε σειρα και δυο διοδους μετα την αντισταση ως προς γειωση τελειωσες ΕΧΕΙς ΤΡΟΦΟΔΙΤΙΚΟ ΜΕ 10 ΕΥΡΟ

Τρελός Επιστήμονας
15-05-11, 17:28
Προσοχή στη σταθεροποίηση νημάτων (1,35-1,4V) και η τάση να είναι καθαρή από κυμάτωση. Δυο δίοδοι 1Ν4001 για σταθεροποίηση είναι ικανοποιητική λύση αλλά το LM317 είναι απείρως καλύτερη λύση και μειώνει πολύ και την κυμάτωση (μιλώ εκ πείρας). Αυτά τα ραδιόφωνα έχουν μεγάλη ευαισθησία και στην κυμάτωση της τάσης νημάτων, καλύτερα λίγη κυμάτωση στην υψηλή παρά στη χαμηλή τάση. Η χαμηλή να είναι οπωσδήποτε DC!

p.gabr
15-05-11, 19:01
ολα αυτα που αναφερει ο δημητρης ειναι απολυτως σωστα" οι λυχνιες αυτες χρησιμοποιηθηκαν κατα κορο στις αμερικανικες συσκευες στους δεκτες"αυτο που ανεφερα εγω ειχε εφαρμογη σε πολλες συσκευες πχ δεκτης του grc9 δηλαδη.. μια αντισταση σε σειρα (μετα την ανορθωση) μετα δυο διοδοι σε σειρα ως προς γειωση στην αγωγιμη φορα εξασφαλιζαν προστασια της τασης να μην υπερβει το1.5v

Τρελός Επιστήμονας
15-05-11, 20:28
Ναι, αλήθεια είναι αλλά από την εποχή των ανορθωτών οξειδίου του χαλκού και σεληνίου μέχρι τώρα υπάρχουν πολύ καλύτεροι τρόποι σταθεροποίησης χαμηλών τάσεων. Εξάλλου οι διαβιβαστές του στρατού εκείνη την εποχή κουβαλούσαν και 1-2 κουτιά ανταλλακτικές λάμπες. Να προσέχετε τις λαμπίτσες αμέσου θερμάνσεως, έχουν πολύ λεπτά νήματα και δεν αντέχουν σε μεγάλους κραδασμούς, ιδιαίτερα η σειρά DK96, DF96 κλπ (25mA).

p.gabr
15-05-11, 21:14
ναι δημητρη σωστος.. τα χρονια εκεινα ηταν αδυνατη η σταθεροποιηση χαμηλων τασεων
παραθετω σχετικη εικονα με το θεμα '''''προτεινα μια απλη κατασκευη΄΄΄΄
20217