Επιστροφή στο Forum : YAMAHA A-520
mixalis1988
13-03-11, 19:54
Καλησπερα παιδια εχω τον παραπανω ενισχυτη περιππου 20 χρονια.Αντιμετοπιζω ομως ενα προβλημα.οταν παιζει μουσικη και γυριζω το balance στα αριστερα παιζουν μεν τα αριστερα ηχεια και απενεργοποιουνται τα δεξια αλλα πεφτει η ενταση του ηχου ενω οταν το γυρναω απο το center στα δεξια παιζουν μονο τα δεξια ηχεια με την ιδια ενταση (δεν μειωνετε οπως στα αριστερα).Εριξα contact cleaner σε ολα τα ποτεσιομετρα αλλα συνεχειζει να το κανει.Τι φταιει μπορει να εχει χαλασει κανενας πυκνωτης (επειδη ειναι παλιος μπορει να εχουν στεγνωσει), να εχει χαλασει κανενα τρανζιστορ??
Eυχαριστω!
edit:Το κανει σε ολες τις εξοδους (aux,tuner,cd,tape).
mixalis1988
14-03-11, 19:15
Κανενας που ξερει??Θα εκτιμουσα λιγη βοηθεια.
Μιχάλη γεία σου.Για αρχή άλλαξε τα ηχεία μεταξύ τους στην έξοδο του ενισχυτή (δηλαδή τα καλώδια στην έξοδο του ενισχυτή).Βάλε δλδ το δεξί ηχείο στην αριστερή έξοδο και το αριστερό στην δεξιά.Το πρόβλημα συνεχίζεται από το ίδιο ηχείο ή τώρα η μείωση της έντασης είναι στο άλλο ηχείο;
mixalis1988
15-03-11, 00:24
Ναι το δοκιμασα αυτο καθως και δοκιμασα και αλλα ηχεια.επισης ο ενιχυτης εχει 4 εξοδους δοκιμασα και τις αλλες και το προβλημα παραμενει.
Πιθανότατα θα θέλει αλλαγή το ποτενσιόμετρο ,τα καθαριστικά και ιδίως αυτά που έχουν σαν βάση το λάδι συνήθως χειροτερεύουν την κατάσταση
mixalis1988
15-03-11, 14:55
Ευχαριστω πολυ για την βοηθεια.Πως θα ξερω τι ποτεσιομετρο να ζητησω?Θα μετρισω αυτο που εχει με ενα πολυμετρο και θα ζητησω ενα ιδιο?Αν δεν βρω κατι που να ταιριαζει μπορω να παρω ενα contact χωρις λαδι?Θα εχει ομως αποτελεσμα?
Δύσκολο να βρεις... Αν η ένταση παραμένει ίδια γυρνώντας το ποτενσιόμετρο τότε αυτό πιθανότατα θα είναι διπλό ημιεπιμεταλλωμένο.
mixalis1988
15-03-11, 16:11
Ok Θα δοκιμασω να τους ξανακαθαρισω και θα καθαρισω και τη σκονη απο μεσα.Τους ηλεκτρολυικους πυκνωτες να τους αλλαξω?Ειναι πολλων χρονων υπαρχει περιπτωσει να μην αποδιδουν σωστα.Εχει 2 (12000μf 56wv nichicon).
Βραχυκύκλωσε τις μεσαίες λύψεις του ποντεσιομέτρου VOLUME και άκουσε την στάθμη στα δύο κανάλια.Αν είναι ίδια ,τότε έχεις πρόβλημα από το ποντεσιόμετρο του VOLUME και στα προηγούμενα κυκλώματα από αυτό.Μπορεί να έχεις πρόβλημα στο ποντεσιόμετρο BALANCE ή ακόμα και στο ποντεσιόμετρο LOUDNESS ,ή και στον διακόπτη MONO-STEREO.Τσέκαρε επίσης και τα βύσματα ACCESSORY: SEND-RECEIVE .
mixalis1988
15-03-11, 17:31
Τα βυσματα ACCESSORY: SEND-RECEIVE τα τσεκαρα και ειναι οκ.(επειδη εχω και equalizer τσεκαρα τα καλωδια τους).Ο διακοπτης MONO-STEREO ειναι οκ τον μετρησα με πολυμετρο καθως και στις δυο λειτουργιες και στο MONO και στο STEREO εχω την χαμηλοτερη ενταση στο LEFT.Θα τσεκαρω να βραχυκυκλωσω τις επαφες του VOLUME και θα επανερθω.
edit:Δοκιμασα και χωρις το equalizer.Οποτε το προβλημα οφειλεται στον ενισχυτη.
mixalis1988
16-03-11, 18:59
Επανερχομαι στο προβλημα μου.Καθαρισα με contac cleaner ολα τα ποτεσιομετρα του ενισχυτη.Τον εβαλα σε λειτουργια και αντιμετωπιζω το ιδιο προβλημα.Δοκιμασα να βραχυκυκλωσω τις μεσαιες λυψεις του ποτεσιομετρου του VOLUME καθως και να βαλω πολυ χαμηλα τον διακοπτη OUTPUT LEVEL (απο το equalizer) και εβαλα το ποτεσιομετρο του VOLUME κοντα στο τερμα και τοτε το BALANCE λειτουργουσε κανονικα και στο LEFT και στο RIGHT και στις δυο περιπτωσεις.Συνεπως ειναι χαλασμενη καποια περιοχη του ποτεσιομετρου, σωστα??Τωρα το θεμα εινα θα μπορεσω να βρω ποτεσιομετρο??Θα με βοηθουσατε αν με κατατωπιζατε που θα ψαξω..
Για αρχή κάνε μια ερώτηση στο service της YAMAHA http://www.nakas.gr/ , αν και δεν νομίζω να υπάχει πιά , μπορεί να είναι αντίστοιχο με κάποιο από άλλο μοντέλο.Μπορείς να προσαρμόσεις όμως και ένα του εμπορίου 100KΩ STEREO (διπλό ομοαξονικό) λογαριθμικό.
east electronics
17-05-11, 22:24
ΤΑ ΠΟΤΕΝΣΙΟΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΒΑΖΟΥΜΕ ΣΤΟ BALANCE EINAI ΓΡΑΜΜΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΛΟΓΑΡΙΘΜΙΚΑ ..... ΜΟΝΟ ΣΤΟ VOLUME ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΛΟΓΑΡΙΘΜΙΚΟ ΠΟΤΕΝΣΙΟΜΕΤΡΟ ...ΟΛΚΑ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΙΝΑΙ ΓΡΑΜΜΙΚΑ ....ΚΑΝΟΝΑΣ ...
ο νακκας εχει σχεδον ολα τα ποτενσιομετρα απο αυτα τα μηχανηματα ..υπολογιζε 10-15 ευρω φυσικα αλλα ειναι μαμα ...
mixalis1988
26-05-11, 23:55
Ευχαριστω πολύ!
Σωστά sakis.Και εγώ για το ποντεσιόμετρο του VOLUME μιλάω (στο post 12).Από τη στιγμή που έρχεται σήμα και στα δύο κανάλια ,σε κάποια θέση του ποντεσιομέτρου VOLUME, και το BALANCE τότε λειτουργεί κανονικά (post 11 ),το πρόβλημα είναι στο ποντεσιόμετρο VOLUME .Δεν το διευκρίνισα ,γιατί νομίζω οτι και ο Mixalis 1988 στο post 11 , αναφέρεται στο ποντεσιόμετρο VOLUME.