Επιστροφή στο Forum : Αλλαγη Μ/Σ εξοδου σε λαμπατο ενισχυτη - προβλημα
Λοιπον...Θελω να φερω στο προσκηνιο ενα προβλημα που ειχα με τον κινεζο
λαμπατο μου(2x6N1P(ecc88 ) + 4x6L6GC(Push-Pull) = 2x15WRMS)
Σαν ανθρωπος που δεν εχω μεγαλη γνωση/εμπειρια με τα ηλεκτρονικα μου φανηκε πιο ευκολο να αγορασω εναν σχετικα φτηνο κινεζικο λαμπατο και να τον αναβαθμισω κατα βουληση παρα να φτιαξω εναν απο το μηδεν.Ετσι λοιπον πηρα τον κινεζο μου και μετα απο λιγο καιρο, μια και δυο ειπα να αρχισω τα σκαλισματα...Καταπως φανηκε εκανα καποιες υπερβολικες κινησεις, τελοσπαντων, φτασαμε σε ενα καλο αποτελεσμα(ορισμενοι εκτιμω θα θυμουνται το θεμα που ειχα σηκωσει).Σαν τελικη βελτιωση σκεφτικα να αλλαξω και τους Μ/Σ εξοδου και μετα απο καποια κουβεντα με φιλο πιο σχετικο, αποφασιστηκε οτι οι καταλληλοι Μ/Σ για τον δικο μου ενισχυτη ειναι το μοντελο 3A524.Το προβλημα ειναι οτι ποτε δεν καταφερα να τους κανω να δουλεψουν, οτι και αν δοκιμασα μου βγαζανε παντα παραμορφωση στην εξοδο.Εφτασα σε σημειο να νευριασω τοσο ωστε να τα παρατησω, και εμειναν οι Μ/Σ στην αποθηκη να καθονται.Μετα τις τελευταιες λαμπατες κατασκευες που σηκωθηκαν, μερακλωσα παλι και ειπα να προσπαθησω και παλι, με την βοηθεια σας αυτη τη φορα μπας και βγαλουμε καμια ακρη γιατι ειναι κριμα...Το ασχημο ειναι οτι δεν εχω σχηματικο και δεν υπαρχει περιπτωση να βρω πουθενα, αν και το πιο πιθανον ειναι το σχεδιο του να ειναι αντιγραφο απο καποιο παλιο επωνυμο.Πειτε μου τι πληρφοριες η και φωτογραφιες θελετε να σας δωσω μπας και βγει καμια ακρη τελικα εαν εχετε την ορεξη να ασχοληθειτε...Ευχαριστω.
19016
Δε βλεπω και πολυ ορεξη οποτε ας ξεκινησω
1.Κανε οτι μπορεις να βρεις ενα σχεδιο, θυμαμαι οτι δεν ειχες και θα επρεπε να εχεις ηδη βρει!!!
2.Οι τοροειδεις εχουν ενα θεμα με τη πολικοτητα δηλαδη την αρχη και το τελος των τυλιγματων οσο παραξενο και αν ακουγεται
3.Πρεπει να σιγουρευτεις αν εχεις ολικη αναδραση(αρνητικη)
Θα συμφωνήσω με το Σπύρο , με παιδεψε κι εμένα αυτο το θέμα.
Συγκεκριμένα σε push pull ενισχυτές , με τοροειδη εξόδου
μονο πειραματικά βρισκεις ποιο ειναι το + στο δευτερευον
ωστε να εφαρμόσεις την αναδραση.
Αν εχουμε βομβους , παραμορφωση (υπερβολικη) δοκιμαζουμε
πρωτα ανταλλαγη των συνδεσεων στο πρωτευον του μ/σ εξόδου.
Λοιπον παιδακια, καταρχας ευχαριστω για τον χρονο σας.
Στο δια ταυτα: Οσον αφορα με το σχηματικο, επειδη ο ενισχυτης ΔΥΣΤΗΧΩΣ ηταν αφ'ενος μοντελο chinatown που ειναι και τα δυσκολο να βρεθει το οτιδηποτε, αφ'ετερου δεν περπατησε πολυ, σε σημειο αυτην την στιγμη να μην υπαρχουν σχεδον καθολου πληροφοριες στο internet γι'αυτον.Παρ'ολα αυτα εγω εστειλα μυνημα στο site της εταιριας που τον εχει φτιαξει(ναι εχει και site) αν και δεν υπαρχει πουθενα στην γκαμα τους αυτην την στιγμη.Με αρκετο ψαξιμο ειδα οτι υπαρχει πιθανοτητα καποια αλλη εταιρια να τον κατασκευαζε και αυτη να εβαζε μονο την φιρμα της.Αυτα με τις πληροφοριες και το σχηματικο, οτιδηποτε νεοτερο θα ενημερωσω σχετικα.
Αυτο με την πολικοτητα τωρα το μαθαινω, θα το ψαξουμε.
Οσον αφορα την αναδραση, ο ενισχυτης ειχε αρνητικη αναδραση αλλα, ειτε την αφηνες επανω ειτε την ειχες ξηλωμενη, επαιζε ακριβως το ιδιο!
Οσον αφορα την παραμορφωση, υπηρχε φυσημα φοβερο, και η παραμορφωση πηγαινε και ερχοταν σαν κυμματα, δεν καθαριζε ποτε βεβαια, αλλα ακουγοταν σαν να ανεβαινε και κατεβαινε η ενταση, εχω σχετικο video απο τοτε, θα το σηκωσω.
Αυτο που θελω να ξερω τελικα ειναι να σιγουρευτουμε εαν αυτοι οι Μ/Σ κανουν για το μηχανημα η οχι και αν οχι ποιοι κανουν, για να δω αν θα τους κρατησω η θα τους πουλησω και προς τα που να ψαξω για αλλους, σε περιπτωση που δεν κανουν.
http://www.youtube.com/watch?v=1UAbaha4CFg
Οταν λες οτι με η χωρις συνδεδεμενη αναδραση δεν αλλαζε τίποτα στη συμπεριφορα του ενισχυτη
εννοεις με τους amplimo η και με τους μαμισιους μ/σ εξόδου?
Εχεις τα χαρακτηριστικά των μετασχηματιστών (οχι των amplimo)
Μπορεις να αναφερεις τι τιμές εχουν πυκνωτης και αντισταση στην ανάδραση?
ΚΑΤΟΠΙΝ ΔΟΚΙΜΩΝ:
Οσο και να επαιξα με τις πολικοτητες στα πρωτευοντα δεν ειχαμε καμια διαφορα, επαιξα και με τα δευτερευοντα(0-8 ) στα ηχεια, παλι τιποτε.Ευχαριστω τον Σπυρο για την online/live βοηθεια.Αλλες παρατηρησεις: Η ενταση οταν βαζω επανω τους amplimo και παραμορφωνει, ειναι δραματικα χαμηλοτερη απο οταν δουλευει με τους μαμα.Επισης, οταν τον κλεινω και αφηνω ανοιχτο το volume για να ξεφορτισουν οι πυκνωτες και αρχιζει να χαμηλωνει η ενταση σιγα σιγα, ελαχιστα πριν χαθει τελειως ο ηχος, ισως λιγοτερο απο 1", τοτε στρωνει η παραμορφωση και αμεσως σβηνει και ο ηχος τελειως.
Τωρα Γιωργο, δυστηχως δεν εχω τα χαρακτηριστικα των μαμα Μ/Σ, πολυ θα το ηθελα, δεν γραφουν τιποτε επανω.Με την αναδραση απ'οσο θυμαμαι εκανα δοκιμες με η χωρις και στους 2 τυπους Μ/Σ, και καμια διαφορα.Στην αναδραση η αντισταση ειναι 4.7Κ και ο πυκνωτης ειναι 47uF 25V.
Ειναι πολυ περιεργο να εχει την ιδια συμπεριφορα με και χωρις αναδραση.
Η τιμη του πυκνωτη της αναδρασης μου φαινεται πολυ μεγάλη.
Οι συνηθεις ειναι μερικες εκατονταδες pF .
Αν μπορεις βαλε καμμια φωτο απο το μηχανακι.
ΔΟΚΙΜΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ:
Λοιπον, κατοπιν κι αλλων δοκιμων ηρθαμε σε μια καποια λυση...Ο Κινεζος εχει δωσει την αναδραση μεσω της αντιστασης και του πυκνωτη στο pin 2 της λαμπας(ecc88 ).Μετα απο σκεψη του Σπυρου να δοκιμασουμε την αναδραση και αλλου περνωντας την μονο απο μια αντισταση 4.3Κ(αυτην ειχα προχειρη) ειδαμε οτι με το που εβαλα την αναδραση στο pin 8 της λαμπας αμεσως εστρωσε η κατασταση, και σχεδον μεχρι την μεση της διαδρομης του pot δεν εχουμε καθολου παραμορφωση αντιληπτη στο αυτι.Εκτιμω οτι με παραπανω δοκιμες οσον αφορα την τιμη της αντιστασης και με την βοηθεια του παλμογραφου θα καταφερουμε να ελαχιστοποιησουμε την παραμορφωση στα ανεκτα επιπεδα.Μια ερωτηση προεκυψε μονο: Θα πρεπει την αναδραση στο pin 2 της λαμπας να την αφησουμε(και αν ναι, μηπως με καποια αλλαγη στις τιμες των υλικων) η να αφαιρεθει τελειως και να χρησιμοποιησουμε μονο την αναδραση στο pin 8;
Για την ευκολια σας εχω εδω (http://www.drtube.com/datasheets/e88cc-jj2003.pdf) το datasheet της ecc88.