Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : τροποποίηση ραδιοφώνου.

darthtony
30-06-08, 18:06
πώς μπορώ να τοποποιήσω ένα ραδιόφωνο ωστε να πιανει στην μπάντα των VHF?
ειναι παρανομο(μονο ληψη οχι εκπομπη)
συγκεκριμενα θέλω να μπορώ να λαμβάνω αεροπορικές εποικοινωνιες.(υπάρχει κίνδυνος παρεμβολών?)

JIMKAF
30-06-08, 18:35
Το σήμα αυτό των αεροπορικών επικοινωνιών πρέπει να είναι κωδικοποιημένο, άρα αυτό που χρειάζεσαι είναι έναν αποκωδικοποιητή, και δεν νομίζω πως υπάρχει έτσι ελεύθερα κάποιο τέτοιο κύκλωμα και για λόγους νομιμότητας και να το είχε κάποιος δεν θα έπρεπε να το δώσει, δλδ αυτό που ζητάς είναι να ακούς την επικοινωνία για παράδειγμα του πιλότου με τον πύργο ελέγχου, αυτά φίλε δεν νομίζω πως γίνονται στα πλαίσια της νομιμότητας...
Χωρίς πλάκα γιατί δεν δοκιμάζεις μιας και σπουδάζεις ηλεκτρονικά να σχεδιάσεις εσύ έναν τέτοιο αποκωδικοποιητή. :wink:

JIMKAF
30-06-08, 18:47
Πάντως σκέφτηκα κάτι άλλο σε περίπτωση που μιλάς για την πολιτική αεροπορία είναι πολύ πιθανό να μην είναι κωδικοποιημένο το σήμα, σε αυτή την περίπτωση για να ακούσεις αυτές της συχνότητες, αν θυμάμαι καλά είναι πιο κάτω από τις ραδιοφωνικές συχνότητες, θα πρέπει να μετατρέψεις τον τοπικό ταλαντωτή κατάλληλα ώστε να μειωθεί το φάσμα των συχνοτήτων συντονισμού και να μπορέσεις να ακούσεις τις συχνότητες αυτές. Αν δεν ανεβάσεις το σχέδιο του ραδιοφώνου σου δεν θα μπορέσει κανείς να σε βοηθήσει ουσιαστικά ( ας μην είμαι και απόλυτος΄), εγώ τουλάχιστον...

ΠΕΤΡΟΣ Κ.
30-06-08, 19:34
Συνήθως τα σήματα τον αεροσκαφών είναι κωδικοποιημένα και μάλιστα αυτά των μαχητικών. Οταν ήμουν εγώ σε μάχιμη μοίρα, χρησιμοποιούσαμε ένα τέτοιο σύσυστημα κωδικοποίησης.

SV1EDG
30-06-08, 20:42
Αν μιλάς για πολιτική αεροπορία θα πρέπει να φτιάξεις κάτι μεταξύ 118ΜΗΖ και 136ΜΗΖ με αποδιαμόρφωση ΑΜ.Κυκλοφορούν σχέδια αλλά ίσως παιδευτείς στον συντονισμό των ενδιάμεσων σταδίων.Για πολεμική αεροπορία μην το ψάχνεις.Μιλάμε πάντα για λήψη.

Μάριος

darthtony
30-06-08, 23:43
καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντησεις. μιλάω για πολιτικη αεροπορια και μονο λήψη . ειναι παρανομο?
να τροποποιήσω ένα ραδιώφωνο γίνεται?(η μπάντα είναι λιιιγο πιο ψηλα)
@JIMKAF δεν σπυδάζω ηλεκτρονικα φίλε μου(βασικα δεν σπουδάζω καθόλου πρώτη λυκείου θα πάω)

jeik
01-07-08, 00:35
παρε ενα ραδιοφωνο που πιανει αυτη τη μπαντα 15 ευρω κοστζει.Και δεν ειναι παρανομο , να ακους τον πυργο ελεγχου.

jeik
01-07-08, 00:36
να παρεμβαλεις ειναι παρανομο.

darthtony
01-07-08, 00:50
και που μπορώ να το βρω?
(προτιμω να κάνω κάτι μονος μου έτσι για την μαγκια-αν ειναι ευκολο βέβαια)

jeik
01-07-08, 01:14
αν θελεις να παιδευτεις κανε το εξης :
παρε ενα αναλογικο ραδιοφωνο παλιο και πειραξε μια μια τις βιδουλες του μεταβλητου πυκνωτη επιλογης συχνοτητας (ειναι τετραγωνος διαφανες με 4 βιδες πανω του )μια απο αυτες αλλαζει την συχνοτητα ληψης του, σιγα σιγα ομως για να βρεις ακρη , και θα δεις οτι ο σταθμος που παιζει στους 108 θα ειναι στο ραδιοφωνο σου 107 , 106 κλπ.
Αν και θελεις 10 ΜΗΖ τουλαχιστον μεταβολη ισως να εισαι τυχερος και ανεβει τοσο, δοκιμασε το αξιζει τον κοπο και δεν κοστιζει τιποτα,τα αναλογικα ραδιοφωνα τα εχουμε πεταμενα απο δω κι απο κει .

jeik
01-07-08, 01:18
σε καταστημα με ηλεκτρονικες φτηνες μικροσυσκευες πχ Θεσνικη ειναι η στοα Β.Ηρακλειου , Αθηνα μαλλον στοα Φέξη κλπ.Οχι καταστηματα με τηλεορασεις πλυντηρια και υπολογιστες αλλα κανε καμοια βολτα στην περιοχη σου κατι θα βρεις .Ψαξε και στο νετ κατι θα βρεις.

JIMKAF
01-07-08, 13:05
@darthtony φίλε μου με συγχωρείς δεν κατάλαβα καλά πάντως μπράβο που ασχολείσαι με τα ηλεκτρονικά από νωρίς, δεν ήξερα ότι δεν είναι παράνομο να ακούς τους πύργους ελέγχου. Ο.Κ. τότε... :wink:

darthtony
01-07-08, 13:14
το ολοκληρωμένο λέει: UTC FD218 TA7613PB .έχει διακοπτη επιλογής μπάντας FM/AM.
τι να κάνω?

http://img380.imageshack.us/my.php?image=radio0052fx5.jpg
edit: βρήκα αυτο:
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/33423/UTC/UTCTA7613AP.html
ειναι το UTC TA7613AP (ενώ το δικό μου είναι το "PB")

JIMKAF
01-07-08, 13:21
Ο διακόπτης FM/AM δεν νομίζω να παίζει κανένα ρόλο εχει να κάνει με την αλλαγή ως προς τη διαμόρφωση του σήματος κατά συχνότητα----->FM και κατά πλάτος ------>AM. Κάνε αυτό που λέει ο Jeik παίξε με τις βιδούλες του μεταβλητού πυκνωτή στην φωτογραφία που ανέβασες φαίνεται.

darthtony
01-07-08, 13:27
οταν λετε να παιξω πως ακριβώς? να τις βιδωσω ή να τις ξεβιδώσω? δεν μπορώ να τον αντικαταστήσω με μεταβλητο άλλης τιμης?
@JIMKAF οκ man δε παρεξηγήθηκα :-)

JIMKAF
01-07-08, 13:34
@darthtony όλα καλά ρε φίλε , ναι ναι αυτό κάνε βέβαια μία από αυτές θα αλλάζει τη συχνότητα λήψης πειραξέτες και κάποια στιγμή αν είσαι τυχερός κάτι μπορεί να ακούσεις :wink:

aeonios
01-07-08, 13:39
καταρχήν ευχαριστώ για τις απαντησεις. μιλάω για πολιτικη αεροπορια και μονο λήψη . ειναι παρανομο?
να τροποποιήσω ένα ραδιώφωνο γίνεται?(η μπάντα είναι λιιιγο πιο ψηλα)
@JIMKAF δεν σπυδάζω ηλεκτρονικα φίλε μου(βασικα δεν σπουδάζω καθόλου πρώτη λυκείου θα πάω)

Λοιπόν για να είμαστε τυπικοί ισχύουν τα παρακάτω για την ακρόαση και την χρήση δεκτών με scanner:

Απαγόρευση χρήσης συγκεκριμένων τύπων εξοπλισμού όπως ανιχνευτές ραντάρ οδικής κυκλοφορίας και σαρωτές του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων

Η χρήση εξοπλισμού για ανίχνευση ραντάρ τα οποία χρησιμοποιούνται για τον προσδιορισμό της ταχύτητας των οχημάτων με σκοπό την εφαρμογή των σχετικών κανόνων οδικής κυκλοφορίας, καθώς και εξοπλισμού σάρωσης ραδιοσυχνοτήτων (scanners) απαγορεύεται πλέον να γίνεται χωρίς άδεια.

Με τη δημοσίευση του νέου Νόμου 3431/3-2-2006 «Περί Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών» και πιο συγκεκριμένα με το άρθρο 24 παρ. 19 αυτού «απαγορεύεται η χωρίς άδεια διάθεση, κατοχή και χρήση εξοπλισμού με δυνατότητα:
α) αποκρυπτογράφησης απορρήτων ή κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ή
β) λήψης εκπομπών, που γίνονται από εξοπλισμούς κρατικών υπηρεσιών για την εφαρμογή των κανόνων οδικής κυκλοφορίας ή
γ) σάρωσης του φάσματος ραδιοσυχνοτήτων και συγχρόνως παρακολούθησης και αποκωδικοποίησης εκπομπών που δεν προορίζονται για λήψη από το ευρύ κοινό».

Η διαδικασία χορήγησης σχετικής άδειας θα καθοριστεί με σχετική κοινή υπουργική απόφαση.

Σχετικό link http://www.eett.gr/gr_pages/telec/RadioEquip/Antiradar_scanners_gr.htm

Βέβαια κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιος κάνει ακρόαση στην μπάντα της πολιτικής αεροπορίας οπότε μόνο καρφωτά θα έχεις πρόβλημα....

JIMKAF
01-07-08, 13:43
Όταν τα λέω εγώ ότι μάλλον είναι παράνομο...

darthtony
01-07-08, 13:51
χμμμ. τώρα με βάλατε σε σκέψεις. δεν υπάρχει περίπτψση παρεμβολης?

JIMKAF
01-07-08, 13:55
Για να παρεμβάλεις θα πρέπει να εκπέμψεις εσύ δεν έχεις πομπό αλλά δέκτη.

darthtony
01-07-08, 17:12
δοκίμασα να παίξω με τις βιδούλες, που μάλλον είναι μεταβλητοι πυκνωτες(λένε πάανω c1 κλπ.) και με το ραδιόφωνο ρυθμισμένο σε AM , αλλά τιποτες.)
τι λετε?

JIMKAF
01-07-08, 17:27
Γύρνα σε FM και ξαναδοκίμασε μπορεί κάτι να αλλάξει μην περιμένεις και πολλά. c1 ---------> capasitor πυκνωτής ελληνιστί :wink:

darthtony
01-07-08, 17:37
ναι το ξέρω οτι c1= πυκνωτης. οταν λες στα fm ενοεις να προσπαθήσω στα fm να πιασω η να το ρυθμήγσω στα fm και μετά να γυρήσω στα am?
πάντως δοκιμάσα και στα fm λίγο, βρήκα έναν πυκνωτή που επηρεάζει αρκετά τη συχνότητα, αλλά στα am φαίνεται να μην κάνει τπτ. όπως και οι άλλοι 3...
(πχ ο ένας ρύθμιζε την ένταση..

JIMKAF
01-07-08, 17:44
όχι δοκίμασε μόνο στα fm

darthtony
01-07-08, 18:04
οκ θα το δοκιμασω σε λιγο....
κατι άλλο που σκέφτηκα: αποτι κατάλαβα, έχει 5 μεταβλητούς πυκνωτες(οι 4 βίδες, και αυτος που ρυθμίζει κανονικά τη συχνότητα.) να ρυθμίσω τον μεγάλο (που επηρεάζει και πιο πολύ τη συχνότητα) στη μέγιστη συχνότητα, να μετρήσω την τιμή του, και να τον ανιτκαταστήσω με έναν άλλον, μεγαλύτερου εύρους. τι λέτε? το θέμα είναι πως να τον ξεκολλήσω, (ειναι στο ίδιο πακέτο με τους άλλους...)

JIMKAF
01-07-08, 18:23
Αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να έχεις υπομονή και επιμονή στο διάβασμα πάνω σε αυτά που αγαπάς, το ραδιόφωνο είναι κάτι απλό αρκεί να μπορείς να το καταλάβεις και για να το καταλάβεις και ακόμα περισσότερο να το "πειράξεις" θα πρέπει να ψάξεις να βρείς και να κατακτήσεις το θεωρητικό υπόβαθρο που υπάρχει πίσω από αυτό. Το να σου πεί κάποιος εδώ μέσα το τι να κάνεις έτσι τυφλά δεν θα σε βοηθήσει ειδικά στην ηλικία που είσαι... :wink: Αρχικά ψάξε το πως λειτουργούν οι πυκνωτές και έπειτα αν έχεις και τα μαθηματικά που χρειάζονται μελέτησε την λειτουργία των RLC κυκλωμάτων που αποτελούν την βάση για νακαταλάβεις το πώς λειτουργεί το ραδιόφωνο και στην τελική το πως θα κάνεις αυτό που θές, υπάρχει ένα εκπληκτικό βιβλίο για την ηλικία σου που σίγουρα θα σε βοηθήσει είναι το εξής: "Το ραδιόφωνο είναι πολύ απλό" του Ε.Aisberg μετάφραση του Γ. Βουδούρη το πρόβλημα είναι ότι δεν ξέρω αν υπάρχει ακόμα ψάξτο πάντως... :wink: φιλικά πάντα!

darthtony
01-07-08, 20:06
φιλε μου πολύ σωστο αυτο που λες...
πιστεύω οτι τα βασικά για τα ηλεκτρονκα τα κατεχω(τι ειναι πυκνωτης, τι κανει κλπ)-οχι τελεια βεβαια-
τωρα για το ραδιόφωνο που λές θα με ενδιέφερε πολύ να μάθω.. (πως δουλεύει) αν έχεις καμια καλή ιστιοσελίδα υπόψιν σου ρίχτην!
πίσω στο θέμα τωρα...
τι λέτε?

JIMKAF
01-07-08, 20:11
Εγώ στα είπα αυτά γιατί ρωτάς τι πυκνωτή να βάλεις... :lol:

JIMKAF
01-07-08, 20:17
Αρχικά ανέβασε το ηλεκτρονικό σχέδιο της πλακέτας και τις τιμές των στοιχείων της αλλιώς δεν μπορώ να σε βοηθήσω.

darthtony
01-07-08, 20:25
το σχεδιο πως θα το βρω?
για ποια στοιχεία θες τιμες?

JIMKAF
01-07-08, 20:46
Το πώς θα βρείς το σχέδιο είναι ένα ζήτημα ψάξε στο νετ

darthtony
01-07-08, 21:49
δεν νομίζω να υπάρχει (AE/2140 της proline)

Nemmesis
01-07-08, 22:37
δες τι σου εχω :)
http://www.screenshots.cc/thumb/thumb_fc28d9f7.jpg (http://www.screenshots.cc/show.php/12692_963940961969963951.jpg.html)

βεβαια προερχεται απο ενα πολυ παλιο βιβλιο (πανω απο 20 χρονια) και δεν το εχω φτιαξει...

το AF118 δεν ξερω αν θα το βρεις αλλα νομιζω θα υπαρχουν τπτ αντοιστιχα

jeik
02-07-08, 01:28
Υπαρχει μια περιπτωση να ειναι παρανομο αλλα δεν γνωριζω τους νομους για να ειμαι 100% σιγουρος.Αυτο που με κανει να λεω οτι δεν ειναι παρανομο ειναι οτι στην αγορα κυκλοφορουν απειρα ραδιοφωνακια που καλυπτουν τηv airband , και πολυ απλα ακους την συνομιλια και καποιες εντολες κλπ απο τον πυργο ελεγχου.Nα τονισω οτι σιγουρα δεν ακουμε ολες τις συνομιλιες γιατι οντως γινονται και σε αλλο συστημα κρυπτοφωνιας και με αναπηδηση συχνοτητας και σε αλλες μπαντες πολυ πιο ψηλα.Το ραδιοφωνο που εχω αγοραστηκε απο θεσ/νικη στοα Β Ηρακλειου οποτε αν ειναι παρανομο αυριο το πρωι ας πανε να μαζεψουν τον εμπορο που το εχει στη βιτρινα.Ακουω συνομιλιες απο : Οδικη βοηθεια , ΤΑΞΙ ,και πλωτα σκαφη ιδιωτων στο δικο μου , και να τονισω οτι πιανει μονο fm συνομιλιες απο τους 54 εως 176 ΜΗΖ !!!! το αγορασα 10 ευρώ.Και επισις καναλια CB απο 1 εως 40 σε ΑΜ διαμορφωση.

jeik
02-07-08, 01:39
ουπςςςς μολις ειδα ολα τα ποστ και απ οτι βλεπω στο ποστ του συντονιστη οντως ειναι παρανομο σε οτι αφορα κρατικο οργανισμο και ειναι λογικο βεβαια οποτε παω πασο , αλλα αν ακους πχ τα ταξι ? ειναι ? .

darthtony
02-07-08, 12:10
@Νemmesis: σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου αλλά έχω μια ερώτηση: ο μετασχηματιστή τι ρόλο βαράει?

JIMKAF
02-07-08, 13:08
Καλά Nemmesis είσαι κορυφή... καταπληκτικό σχέδιο :!:

jeik
02-07-08, 16:09
Ζητω συγνωμη για την λαθος αναφορα που εδωσα οτι ακουσα την πολιτικη αεροπορια αφου ο δεκτης μου αποδιαμορφωνει μονο FM στους 54-176 ΜΗΖ ενω η αεροπορια ειναι σε AM , μαλλον κατι αλλο ακουγα κι οχι πυργο ελεγχου.Για τα υπολοιπα ΤΑΞΙ , Οδικη βοηθεια και ιδιωτικα σκαφη ισχυει.

Επιστήμων
02-07-08, 19:31
Αν φτιάξει κανείς τον δέκτη ας μας πει εντυπώσεις .

Εδώ βρήκα ότι πουλιέται το τρανζίστορ .
http://en.marketgid.com/goods/1446/9851/
Δεν ξέρω βέβαια το κατά πόσο ισχύει .

Nemmesis
02-07-08, 19:41
@Νemmesis: σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου αλλά έχω μια ερώτηση: ο μετασχηματιστή τι ρόλο βαράει?

δεν ξερω... κανενας ποιο παλιο θα ξερει... αλλα νομιζω ειναι κατι μικρα μετασχηματιστακια που εχουν μερικα παλια ραδιοφονακια... ας απαντησει κανενας απο τους παλιους

jeik
04-07-08, 19:31
www.liveatc.net/feedindex.php?type=international-eu
πατε στη σελιδα να ακουσετε τον πυργο ελεγχου του Ελ Βενιζελ.

jeik
04-07-08, 19:34
darthtony ,
μεχρι να φτιαξεις το δεκτη vhf ακου real time τις συνομιλιες απο το βενιζελος

jeik
04-07-08, 19:36
ανοιγει σιγουρα με winamp

jeik
04-07-08, 19:43
και αυτη ενδιαφερουσα σελιδα

www.hcaa-eleng.gr/gr/systems/commun_gr.html

xifis
04-07-08, 20:35
το λινκ μολις με εβγαλε απτον κοπο της κατασκευης!πως μπορουνε κ συνενοουνται η8ελα ναξερα,μερικοι πιλοτοι ακουγονται α8λια.

darthtony
02-12-09, 12:56
μετά απο 1 χρόνο τελικά αγόρασα ένα φορητό δέκτη που πιάνει την airband. όμως παρατήρησα στα specs του οτι λέει output power:500mW γιατί το λέει αυτό αφου δεν εκπέμπει?(είναι μόνο δέκτης)

Nemmesis
02-12-09, 13:33
μηπως αναφετετε στο μεφαγωνο που εχει?

darthtony
02-12-09, 13:55
πιθανον απλά ρωτάω γιατί ανυσηχώ μήπως κανει παρεμβολές αλλά αφού είναι μονο δέκτης...

andrewsweet4
02-12-09, 15:36
Φιλε μου για κοιτα λιγο αυτο:
YouTube- Aircraft Band Receiver
Δεν το εχω δοκιμασει,αλλα μαλλον δουλευει:001_rolleyes:

MacGyver
02-12-09, 17:14
Bravo andrewsweet4 (http://www.hlektronika.gr/forum/member.php?u=35168) ...it works.
Οι αεροπορικές συχνότητες (πολιτικές-τις άλλες ..άστες) είναι στην μπάντα που ανέφερε ο συνάδελφος SV1EDG (20MHZ πιο πάνω απο τα 'FM', 118-136) με AM (πλάτους) διαμόρφωση.
Ώς φτηνή ερασιτεχνική λύση ,ένας δέκτης 88-108 μπορεί να μετατοπιστεί πιό ψηλά και να ακούει τις κοντινές-δυνατές εκπομπές έστω και αν δέν έχουν καμία σχέση η FM με την AM διαμόρφωση.
Όπως και στο video χρειάζεται να ανοίξουν τα πηνία των 3-5 σπειρών σύρματος και να παίξετε λίγο τα 2 από τα 4 τρίμερ πάνω στο τετράγωνο διαφανή μεταβλητό.
Μήν πειράξετε τις βίδες στα μεταλλικά (μαύρη,κίτρινη,μπλε,ρόζ,πορτοκαλί κλπ ), αυτές είναι για άλλη δουλειά (IF) και είναι δύσκολο να τις επαναφέρεις άν δεν ξέρεις με αποτέλεσμα να χάσεις τα πάντα (σπάνε και εύκολα****).
Το ένα απο τα πηνία με το τρίμερ αλλάζει τη συχνότητα και το άλλο ζευγάρι ευθυγραμμίζει(φέρνει) την ευαισθησία.
Η λήψη να γίνεται βάζοντας την άντιγα-ρόδα σε ψηλές συχνότητες 100 και πάνω.
Μήν ζητάτε πολλά ...την δουλειά πάντως την κάνει.
Memories: Για την ιστορία.
Τη συγκεκριμένη mod την έχω κάνει στα πρώτα χρόνια των σπουδών μου στα ηλεκτρονικά εν έτη 1981 για τον συγκάτοικο μου ,που ήταν στα πρώτα του βήματα ως αεροπόρος (νυν καπετάνιος της Ο.Α) και ήθελε να ακούει τις συνομιλίες των αφών της πολιτικής αεροπορίας για να εξασκεί το αυτί του.
**** Το γνωρίζω από πρώτο χέρι όταν στα 13-14 πήραξα τις IF από το σπιτικό ραδιόφωνο και έσπασαν,όταν δε γύρισε ο πατέρας μου και φυσικά δεν δούλευε το έκανε χίλια κομμάτια(Αυτό ήταν το βάπτισμά μου).

darthtony
03-12-09, 14:23
Μπορώ να φτιάξω μια καλύτερη κεραία για το receiver μου?

MacGyver
03-12-09, 17:26
Αφού έχεις airband RCVR ,μην παιδεύεσαι με ραδιόφωνα FM κλπ..(είπαμε είναι λύση ανάγκης-φτηνή).
Για τα 500mw μην ανησυχείς είναι η ισχύς του ήχου στο μεγάφωνο.
(δεν πιστεύω να έχεις πομποδέκτη !!!! και να μην το ξέρεις !!!!!!). :)
Για κεραία ψάξε στο Internet θα βρεις πολλές λύσεις.

darthtony
03-12-09, 18:21
καλά όταν λέμε receiver μη φανταστείς κανα σούπερ ντούπερ ψηφιακο.(ό,τι πιο φτηνο βρήκα στο ebay:P)
Βασικά για τι είδους κεραία πρέπει να ψάξω?(δεν έχω ιδέα απο το θέμα)

MacGyver
03-12-09, 21:13
http://www.pbase.com/dickh/image/27104369.jpg
Για τους 120MHz:
Το κάθετο στοιχείο 58,5cm , τα άλλα τέσσερα 61cm.

darthtony
03-12-09, 21:45
χαλκοσωλήνες είναι η σύρμα(διάμετρος?)
αυτο στο κέντρο τι είναι?
τη κεραία απο το receiver τη συνδέω στο κάθετο?Η κεραία που έχει τώρα είναι βιδωτή να βάλω μια βίδα και να συνδέσω πάνω καλώδιο για τη κεραία, ή να κολλήσω καλώδιο κατευθείαν στη πλακέτα?

darthtony
04-12-09, 13:28
Πάντως οι πιο πολλές κεραίες που βλέπω βγάζουν ομοαξονικό καλώδιο. που θα το συνδέσω αυτο στο receiver μου? το κέντρο στην κεραία και το πλέγμα(γείωση) στο "-" της μπαταρίας?

ReFas
04-12-09, 13:44
http://www.pbase.com/dickh/image/27104369.jpg
Για τους 120MHz:
Το κάθετο στοιχείο 58,5cm , τα άλλα τέσσερα 61cm.

Γεια χαρά.
Λίγο άσχετο με το αρχικό θέμα, αλλά γιατί τα radial πρέπει να είναι μεγαλύτερα απο το κάθετο;
Υπάρχει κάποια λογική πίσω απ'αυτό;

MacGyver
04-12-09, 16:00
Τα μήκος κάποιος από τους πολλούς τύπους (μαθηματικός) το όρισε, όχι δικός μου πάντως.

Ανεξάρτητα από την αντίσταση του δέκτη (ότι να-ναι θα είναι ...αφού έχει πτυσσόμενη)
χρειάζεται τουλάχιστον το βασικό matching μεταξύ κεραίας (50 ΟΗΜ) και του καλωδίου μεταφοράς RG58 (50 OHM).
Από κει και πέρα , ότι πιάσει-έπιασε, (που θα πιάσει μια χαρά) γιατί μιλάμε για πατέντα μηδενικού κόστους
χωρίς τη χρήση συσκευών έλεγχου(γέφυρα και 'πηγή' RF).

Στο κέντρο βάλε connector UHF (SO-239, θηλυκό βάσης) και στο καλώδιο που θα πάρεις
τύπου RG58 να συνδέσεις connector τύπου PL-259 (αρσενικό).
Κάτω στο δέκτη ..τι να πώ αυτοσχεδίασε (το μέσα είναι το σήμα και τα πολλά από γύρο η θωράκιση-γείωση).
Άν έχει connector βάλε το αντίστοιχο αρσενικό.
Τα στοιχεία της κεραίας ...χαλκοκαλώδιο ηλεκτρολογικό 2,5mm η και 1,5 αν δεν λυγίζει για να μας βγει και τζάμπα η κατασκευή!!!

P.S Βάλε και ταμπέλα - Απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση στα πουλιά -

darthtony
04-12-09, 20:35
τους κονέκτορε που λές σε μαγαζί με ηλεκτρολογικό υλικό θα τους βρώ? πώς τους ζητάω? να μην τα συνδέσω απλά πάνω σε καλώδια για κεραία(αυτά της τηλεόρασης)
στο δέκτη το πλέγμα που να το συνδέσω?

MacGyver
05-12-09, 01:12
Στα ηλεκτρονικά.
Τους τύπους στους έγραψα και με επεξήγηση.
Καλώδιο της TV?(εντελώς τζάμπα θες να τη βγάλεις?)...ναι from the nothing (όπως λένε και στο χωριό μου) καλό και της TV.
Το έχω δει και αυτό σε επαγγελματικό ασύρματο VHF 50W(έπιανε 5-6km !!!)
(Στο τσάφ γλίτωσα τα ισόβια ...τι σου είναι η αυτοσυγκράτηση).
Για το δέκτη που έχεις ...χμμμ δοκίμασε μόνο με το εσωτερικό.
Επίσης δοκίμασε να τυλίξεις 6-7 στροφές (ReFas (http://www.hlektronika.gr/forum/member.php?u=30475) μην ρωτήσεις γιατί όχι 8-9) από το καλώδιο που θα φτιάξεις την κεραία
(μαζί με τη μόνωση), γύρω από την κεραία που έχει ο δέκτης και τα άκρα να τα συνδέσεις στο έσω και έξω του ομοαξονικού.
Αλλιώς πήγαινε σε κάποιον σχετικό να σου βγάλει από μέσα connector.

Ενδεχόμενη-απάντηση: Όχι δεν βραχυκυκλώνει το σήμα με τις 6-7 στροφές σύρματος.

ReFas
05-12-09, 10:36
Επίσης δοκίμασε να τυλίξεις 6-7 στροφές (ReFas (http://www.hlektronika.gr/forum/member.php?u=30475) μην ρωτήσεις γιατί όχι 8-9) από το καλώδιο που θα φτιάξεις την κεραία
(μαζί με τη μόνωση), γύρω από την κεραία που έχει ο δέκτης και τα άκρα να τα συνδέσεις στο έσω και έξω του ομοαξονικού.

Ενδεχόμενη-απάντηση: Όχι δεν βραχυκυκλώνει το σήμα με τις 6-7 στροφές σύρματος.

Καλημέρα. :001_smile:
Κοίτα αν χρειάζεται να μάθω κάτι θα ρωτήσω, νομίζω δεν απαγορεύεται να ρωτάς.
Ομως μετά την απάντηση που έδωσες στη προηγούμενη απορία μου δεν υπάρχει λόγος να σε ρωτήσω κάτι, no comments που λένε....

MacGyver
05-12-09, 11:55
Γεια χαρά.
Λίγο άσχετο με το αρχικό θέμα, αλλά γιατί τα radial πρέπει να είναι μεγαλύτερα απο το κάθετο;
Υπάρχει κάποια λογική πίσω απ'αυτό;
Δεν σε μάλωσα βρε, σε πειράζω για το 8-9!!
Δέν είναι κακό να ρωτάς και ούτε γνωρίζουμε τα πάντα.
Αλλά αυτή η υπογραφή σου και το avatar με μπέρδεψε (δείχνουν να έχεις επαφή με το θέμα) για να ρωτάς κάτι τόσο απλό..
Αλίμονο γιαυτό υπάρχουν τα φόρουμ, για να ρωτάμε και να μαθαίνουμε.

MacGyver
05-12-09, 13:51
http://img691.imageshack.us/img691/8067/dsc020172.th.jpg (http://img691.imageshack.us/i/dsc020172.jpg/)
Στα βελάκια θα ενώσεις.

darthtony
05-12-09, 14:28
η μια άκρη πάει στο κεντρικο και η άλλη στο πλεκτάζ?