Καλορίζικο
Χωρίς τίτλο.jpg
Καλορίζικο
Χωρίς τίτλο.jpg
Τελικά τσαντίστηκα με τους "kotsovolous" και δεν το αγόρασα. Δεν μου εχουν απαντήσει ακόμη, εχοντας ρωτήσει μεχρι και πρόσφατα, αν έχει δύο μοτερ και αν έχει μηχανισμό για παγάκια. Επίσης δεν φέρνουν δείγμα (Λαμία).
Τσίμπησα το δολωμα χαμηλής τιμής και αγόρασα ενα μεταχειρισμένο απο ενα "περιεργο" κατάστημα στην Αθηνα.
Ειναι το BOSCH KAD62A70/06. Σημερα το έβαλα λειτουργία και περιμένω να δω αν λειτουργεί κανονικά.
Βεβαια ειμαι προετοιμασμένος ψυχολογικά για το χειρότερο. Και επειδή ισχύει ο νόμος του Merfy (αν ειναι κατι να πάει στραβά, θα πάει στραβά όπωσδήποτε!!) διαπίστωσα την πρώτη αστοχία. Ενω το φώς στην συντήρηση αναβε κανονικά και επειδή διαπίστωσα οτι ειχε μια λάμπα (απο τις δύο που έπρεπε να έχει) την έβγαλα για να δώ τι λάμπα παίρνει για να πάρω τη δεύτερη. Εκτοτε δεν ξανα άναψε! Ελεγξα αν έρχεται ρεύμα στο σύστημα και είναι οκ. Ελεγξα τον διακόπτη και ανοιγοκλείνει. Εννοειται οτι έλεγξα το λαμπάκι. Τι μπορει να συμβαίνει?
Μετά απο ένα και πλέον χρόνο και αφού πέρασα απίστευτες ώρες μετρήσεων, μετέτρεψα το ψυγείο να δουλεύει με ψηφιακό θερμοστάτη, εξάντλησα καθε τι που θα μπορούσε να βελτιώσει την απόδοσή του κατέληξα στο συμπέρασμα που αφορά την έναρξη του θέματος.
Η αλήθεια για την κατανάλωση των ψυγείων είναι οτι τα νεα ψυγεία και ειδικότερα τα inverter έχουν απίστευτα μικρή κατανάλωση σε σχεση με τα παλιά. Το δικό μου το συγκεκριμένο καταναλώνει κατά μεσο όρο 5,5 εως 6,5 Kwh ενώ το Bosch KAD62A70 (το νέο μου απόκτημα, το οποίο είναι και αρκετά παλιό) καταναλώνει 50% εως 60% λιγότερο!!!! Αυτή ειναι η αλήθεια και πιστεύω οτι αξίζει τον κόπο η αντικατάστασή τους.....
nyannaco (23-05-19)
Βεβαια να επισημανω οτι δεν ειναι αλήθεια οι ονομαστικες καταναλώσεις. Για παράδειγμα το νεο μας (μεταχειρισμενο) inverter ψυγείο ειναι ενεργειακής απόδοσης Α+, δηλαδή κατά τον κατασκευαστή περι τις 460 kwh/ετος. Μετρημένο, άδειο και χωρίς να ανοιξει πάνω απο δυο φορές την ημέρα καταναλώνει 2.1 kwh την ημέρα, δηλαδή περιπου 750 kwh/ετος.
Αυτά λοιπόν είναι η αλήθεια.
Δεν γνωρίζω αν οι μετρήσεις που κάνουν είναι για άδεια ψυγεία με κλειστές πόρτες, ούτε τις θεωρώ πλαστές, αλλα δεν μπορούν να συγκριθούν με μετρήσεις από ένα μετρητή ενέργειας σε ψυγείο που χρησιμοποιείτε.
Υ.Γ Φοβάμαι να μετρήσω το δικό μου ...(2 μοτέρ)
Αν θέλαμε να μάθουμε πως το εννοούν οι κατασκευαστές , τότε πολύ απλά θα δοκιμάζαμε με φορτίο και χωρίς μέχρι να βρεθεί η κατανάλωση (δήλωση κατασκευαστή ανά έτος / συνδυασμού φορτίου και χωρίς ) . Και δεν είναι το ουσιαστικότερο αυτό .
Θα δεχόσασταν την ορολογία inverter ως παρόμοια με την έννοια "μικρό μοτέρ " ... "μεγάλο μοτέρ " (δηλαδή το inverter στην ουσία αυτό κάνει με τις αυξομειώσεις στροφών στις διάφορες φάσεις λειτουργίας του ) .
Σε άλλο θέμα αναλύθηκε με επίμονες μετρήσεις και ο θεματοθέτης μας εξήγησε ότι σε ίδιας χωρητικότητας ψυγεία (inverter vs συμβατικό ) δεν είδε σημαντικές διαφορές .
Καταλήγοντας / και το συμβατικό ψυγείο μπορεί να αποκτήσει χαρακτηριστικά "inverter " (με την διαφορά ότι το συμβατικό μοτέρ θα είναι σε κατανάλωση μόνιμα όσο η μικρότερη κλίμακα ισχύος του inverter ) δηλαδή το συμβατικό θα δουλεύει και αυτό επίσης πολλές ώρες ισοδύναμες με τις ώρες λειτουργίας του κανονικού inverter μοτέρ . Και πιστεύω τέτοιο μοτέρ (συμβατικό ) ήταν του θεματοθέτη που μας ανέλυσε την κόντρα μεταξύ inverter vs συμβατικού στην οποία από την ανάλυση αυτή μας τα έβγαλε ισοδύναμα .
Προφανώς κι οι τιμες που δίνουν είναι με ιδανικές συνθήκες.
Υπάρχει πρότυπο για πιστοποίηση ενεργειακής κλάσης συσκευών οπότε εύκολα μαθαίνουμε τις συνθήκες δοκιμής.σιγουρα όμως δεν θα είναι σαν του κατασκευαστή.
Θα θέλαμε εξηγήσεις των βελτιώσεων αυτών για να δούμε αν αυτά που εσύ θεωρείς βελτιώσεις μπορεί να ισχύουν (ο κατασκευαστής τι ρόλο βαράει εδώ?) .
την χρονική διάρκεια αυτού του 50-60% που καταναλώνει (προφανώς λιγότερο του inverter έναντι του παλιού ) την έβαλες στις μετρήσεις ? Π.χ. μπορεί το παλιό να θεώρησες ότι έχει κατανάλωση 160W και του inverter 80W (αλλά του inverter έχει δουλέψει διπλάσιες ώρες συγκριτικά με το παλιό / οπότε η κατανάλωση είναι η ίδια ) .(το νέο μου απόκτημα, το οποίο είναι και αρκετά παλιό) καταναλώνει 50% εως 60% λιγότερο!!!! Αυτή ειναι η αλήθεια και πιστεύω οτι αξίζει τον κόπο η αντικατάστασή τους.....
Είναι αδύνατον να γίνουν τέτοιες συγκρίσεις μεταξύ ανόμοιων μοντέλων λειτουργικά .
Μια καλή παράμετρος πιο κοντά στην αλήθεια θα ήταν να γίνει πανομοιότυπη σύγκριση στα πάντα μεταξύ inverter vs κλασικού ψυγείου / δηλαδή να έχουν τα ίδια λίτρα χώρων (κατάψυξη / συντήρηση / ξεχωριστά και αντιστοίχως ανάλογα ) / τα ίδια φορτία / στο ίδιο περιβάλλον / τα ίδια τυχόν ανοίγματα πόρτας / μονώσεις / ίδιες θερμοκρασίες ξεχωριστά κατάψυξης συντήρησης κι άλλα πολλά .
Όποια άλλη ανισορροπία στις συγκρίσεις αυτές θεωρείται ασύμβατη σύγκριση και απαράδεκτη.
Στην καλύτερη περίπτωση αν υπερέχει σε κατανάλωση ένα inverter ψυγείο κατά την γνώμη μου είναι 50-60% χωρίς τα μηδενικά .